Bloomberg: "Στην πανδημία η Ελλάδα περπατά με το κεφάλι ψηλά"

Το νεοϋρκέζικο πρακτορείο ειδήσεων πλέκει το εγκώμιο της χώρας μας σχετικά με το πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.

Γράφει: Esquire Editors 10 Απριλίου 2020

Η πανδημία του Covid-19 αποκάλυψε παραδείγματα κακής ηγεσίας και διοίκησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, οι πολιτικοί περίμεναν για πολύ μεγάλο διάστημα μέχρι να δρομολογήσουν τα δραματικά μέτρα που χρειάζονται για να προστατεύσουν τους πολίτες τους. 

Του Ferdinando Giugliano

Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια αξιοσημείωτη — και αυτό ίσως να προκαλεί έκπληξη — εξαίρεση σε αυτή την τάση. Η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πολύ νωρίτερο στάδιο της επιδημίας σε σύγκριση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Μέχρι τώρα, η άμεση αυτή αντίδραση έχει βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει την τραγική υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουν πιο πλούσια κράτη.

Ο Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας στο University of Helsinki, έχει συγκρίνει την ταχύτητα της αντίδρασης σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Η Αθήνα έκλεισε όλα τα μη αναγκαία καταστήματα μόλις τέσσερις μέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτο θανάτου από Covid-19. Αντίθετα, Ιταλία και Ισπανία το έκαναν μετά από 18 και 30 ημέρες, αντίστοιχα. Η απαγόρευση σε μη αναγκαίες μετακινήσεις στην Ελλάδα ήρθε μόλις μια εβδομάδα μετά - πολύ νωρίτερα από τις δύο άλλες χώρες.

Αυτές οι πρώιμες δράσεις μείωσαν την πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση. Στα μέσα Μαρτίου, το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορούσε να βασιστεί σε μόνο 605 μονάδες εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων μόνο οι 557 ήταν σε λειτουργία λόγω ελλείψεων στο προσωπικό. Ο πληθυσμός της Ελλάδας ξεπερνά τα 10 εκατ. άτομα. Έχει έτσι χειρότερη αναλογία από την Ισπανία, που ξεκίνησε με 4.400 μονάδες εντατικής θεραπείας για έναν πληθυσμό σχεδόν 47 εκατ. αλλά έχει κατακλυστεί από κρούσματα κορονοϊού. 

Η σύγκριση με την Ισπανία είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική. Αν και η Ιταλία έπρεπε να υιοθετήσει νωρίτερα μέτρα απομόνωσης, οι πολιτικοί της χώρας μπορούν να υποστηρίξουν ότι είναι οι πρώτοι στην Ευρώπη που έπρεπε να διαχειριστούν αυτή την πρωτοφανή πρόκληση. Η ισπανική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, είχε το όφελος του χρόνου, ωστόσο άφησε μαζικές εκδηλώσεις, όπως διαδηλώσεις και αγώνες ποδοσφαίρου, να πραγματοποιούνται έως και 26 ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο από Covid-19.

Μέχρι τώρα, η Ελλάδα έχει καταγράψει μόνο 1.955 κρούσματα και 86 θανάτους - αυτό σημαίνει 188 κρούσματα και 8 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Ισπανία έχει 3.261 κρούσματα και 326 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους και η Ιταλία αντίστοιχα 2.375 και 302. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η Ελλάδα έχει διενεργήσει λιγότερα από τα μισά τεστ (ανά εκατομμύριο κατοίκους) απ’ ό,τι η Ισπανία και λιγότερα από το ένα τέταρτο απ’ ό,τι η Ιταλία, αλλά δεν υπάρχουν σημάδια ότι η πίεση στο υγειονομικό σύστημα είναι συγκρίσιμη με αυτό που γνωρίζουν οι δύο άλλες χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την πρόσληψη άλλων 4.200 γιατρών και αύξησε κατά το ήμισυ τον αριθμό των μονάδων εντατικής θεραπείας, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει να περιοριστεί η επιδείνωση της επιδημίας. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακύψει ως η φωνή της λογικής στη διεθνή σκηνή. Για παράδειγμα, ήταν επικριτικός εναντίον του προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro επειδή απέρριπτε τη σοβαρότητα της πανδημίας.

Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολο του, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, έχει αντιδράσει με συνοχή -μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σχέση με την εσωτερική διαμάχη που έχει κάνει την εμφάνιση της στην Ισπανία.

Και ο ελληνικός πληθυσμός φαίνεται ότι δείχνει σεβασμό στους κανόνες του lockdown, εν μέρει ως αποτέλεσμα των αυστηρών ποινών που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για τη μη συμμόρφωση.

Το πιο ανησυχητικό είναι το τι θα συμβεί στην οικονομία της Ελλάδος. Η πανδημία έχει έρθει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την Αθήνα. Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, τα πράγματα τελικά έμπαιναν σε μια τροχιά. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, του κεντροδεξιού κόμματος Νέα Δημοκρατία, έλαβε την αυτοδυναμία στις εκλογές του 2019, με μια εντολή να αποκαταστήσει την αξιοπιστία διεθνώς και να αναζωογονήσει την οικονομία.

Οι επενδυτές από πέρυσι συρρέουν στην Ελλάδα προς αναζήτησή αποδόσεων και ευκαιριών, καθιστώντας το Χρηματιστήριο της Αθήνας ως αυτό με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως πέρυσι.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής της χώρας και θα πληγεί σοβαρά εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχιστούν το καλοκαίρι. Οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερο από το 80% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας (εκτός από τον κλάδο του finance), αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα με προμήθειες, ρευστότητα και πωλήσεις.

Ωστόσο, δεδομένου του πόσο γρήγορα έχει ανταποκριθεί η Ελλάδα στην πανδημία, η χώρα ίσως να είναι σε θέση να επιστρέψει στα πόδια της πιο σύντομα από ό,τι άλλες. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους γύρους ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο σχήμα της αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. Ευρώ που στόχο έχουν να υποστηρίξουν την οικονομία της ευρωζώνης στη διάρκεια της πανδημίας.

Επίσης χαλάρωσε τους κανόνες της, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να λαμβάνουν τα ελληνικά ομόλογα ως collateral όταν παίρνουν ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες. Αυτές ήταν κάποιες σοφές αποφάσεις και θα προσφέρουν επιπλέον σταθερότητα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας.

Για χρόνια, πολλοί στην Ευρώπη έβλεπαν την Ελλάδα ως ένα άλυτο πρόβλημα. Παρ' όλες τις εγγενείς αδυναμίες, σε αυτή την πανδημία η Ελλάδα μπορεί να περπατήσει με το κεφάλι ψηλά.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.