Sam Bankman-Fried, ο πλουσιότερος 29χρονος στον κόσμο από κρυπτονομίσματα

Έφτιαξε το δικό του ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων και κατέκτησε την κορυφή.

Γράφει: Esquire Editors 11 Οκτωβρίου 2021

Ο πλουσιότερος 29άρης του κόσμου "έχτισε” την περιουσία του πάνω στην μανία των κρυπτονομισμάτων. Είναι ένα μουντό απόγευμα, στα τέλη καλοκαιριού· o Sam Bankman-Fried μπαίνει στο Electric Lemon, ένα "καθαρό, υπεύθυνο” εστιατόριο, στον 24ο όροφο του πεντάστερου ξενοδοχείου Equinox Hotel στο συγκρότημα Hudson Yards στο Μανχάταν. Ο 29χρονος δισεκατομμυριούχος του χώρου των κρυπτονομισμάτων έχει μόλις φτάσει από το Χονγκ Κονγκ, καθώς είναι συν-οικοδεσπότης του πριβέ πάρτι που λαμβάνει χώρα εκεί, ωστόσο προσπαθεί να "γλιστρήσει” σε μια γωνιά του χώρου απαρατήρητος.

Το σύνηθες ντύσιμό του -μαύρο φούτερ, γκρι-χακί σορτς και αθλητικά παπούτσια- μπορεί να λειτουργεί ως "κάλυψη” στον δρόμο, αλλά μέσα στο πλήθος των καλοντυμένων παρευρισκόμενων, τον κάνει να ξεχωρίζει περισσότερο κι από τον δίμετρο επιθετικό των New York Knicks, Obi Toppin, που βρίσκεται ανάμεσα στους καλεσμένους. Πολύ σύντομα, δε, ο Bankman-Fried δέχεται "επίθεση” από το πλήθος: Να σου παρουσιάσω κάτι; Τι πιστεύεις για την τελευταία βουτιά των κρυπτονομισμάτων; Να βγάλουμε μια φωτογραφία για το Instagram;

Όλα αυτά, βέβαια, είναι μέρος της "δουλειάς” για τον πλουσιότερο 20άρη στον κόσμο. Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX του Bankman-Fried, το οποίο επιτρέπει στους traders να αγοράζουν και να πωλούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως το bitcoin και το ethereum, "σήκωσε” 900 εκατ. δολάρια από εταιρείες όπως η Coinbase Ventures και η SoftBank τον Ιούλιο, εκτινάσσοντας την αποτίμησή του στα 18 δισ. δολάρια.

Διαχειρίζεται περίπου το 10% των ονομαστικής αξίας 3,4 τρισ. δολαρίων παραγώγων (κυρίως συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης) που διαπραγματεύονται οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων κάθε μήνα. Το FTX λαμβάνει κατά μέσο όρο το 0,02% κάθε συναλλαγής, προμήθεια αρκετή για να εμφανίσει περίπου 750 εκατ. δολάρια, σχεδόν μηδενικού κινδύνου, έσοδα -και κέρδη 350 εκατ. δολαρίων- τους τελευταίους 12 μήνες.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία συναλλαγών του, Alameda Research, εμφάνισε κέρδη 1 δισ. δολαρίων πέρυσι, πραγματοποιώντας κι αυτή από τη μεριά της σημαντικές συναλλαγές. 

Τον τελευταίο καιρό, εν τω μεταξύ, ο Bankman-Fried βγαίνει όλο και συχνότερα στο τηλεοπτικό γυαλί προκειμένου να δώσει "τα φώτα του” για τις τιμές του bitcoin, το ρυθμιστικό πλαίσιο και το μέλλον των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

"Είναι πραγματικά μια περίεργη, μεταβατική περίοδος για τον κλάδο”, λέει και εξηγεί: "Επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα στις μισές χώρες του κόσμου”. 

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Bankman-Fried δεν είχε ούτε ένα bitcoin στην κατοχή του. Όμως, προ ημερών -και πέντε μήνες πριν τα 30ά γενέθλιά του- έκανε το ντεμπούτο του στην φετινή λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, "φιγουράροντας” στην 32η θέση, με καθαρή περιουσία ύψους 22,5 δισ. δολαρίων. Με εξαίρεση τον Mark Zuckerberg, κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει να πλουτίσει τόσο σε τόσο μικρή ηλικία. 

Στόχος το κέρδος, απώτερος στόχος η δωρεά

Η ειρωνεία; Ο Bankman-Fried δεν συγκαταλέγεται στους "ευαγγελιστές” των κρυπτονομισμάτων. Δεν θεωρείται καν "πιστός”. Είναι μισθοφόρος και στόχος του είναι να συγκεντρώσει όσο περισσότερα χρήματα είναι δυνατόν (δεν τον ενδιαφέρει πραγματικά πώς), μόνο και μόνο για να τα δωρίσει στη συνέχεια (δεν ξέρει πραγματικά σε ποιον, ή πότε).

Ο Steve Jobs είχε εμμονή με τα κομψά και απλά στη χρήση προϊόντα. Ο Elon Musk ισχυρίζεται ότι αποστολή του είναι η σωτηρία της ανθρωπότητας. Αλλά ο Bankman-Fried, η φιλοσοφία του οποίου είναι "κέρδισε για να δώσεις”, στράφηκε στον "πυρετό των κρυπτονομισμάτων”, πρώτα ως trader και στη συνέχεια ως δημιουργός ανταλλακτηρίου, απλώς και μόνο επειδή ήξερε ότι έτσι θα μπορούσε να πλουτίσει. Ερωτηθείς εάν θα "εγκατέλειπε” τα κρυπτονομίσματα εάν θεωρούσε ότι μπορεί να βγάλει περισσότερα χρήματα από κάποια άλλη δραστηριότητα -για παράδειγμα, διαπραγματευόμενος συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού- δεν διστάζει στιγμή να απαντήσει: "Ναι, σίγουρα”.

Επί του παρόντος, ο "αποτελεσματικός αλτρουισμός” του Bankman-Fried, η ωφελιμιστική προσέγγισή του να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερο καλό, είναι σχεδόν απόλυτα θεωρητική. Μέχρι στιγμής, έχει δωρίσει μόλις 25 εκατ. δολάρια, περίπου το 0,1% της περιουσίας του, γεγονός που τον τοποθετεί μεταξύ των λιγότερο φιλάνθρωπων μελών της λίστας "Forbes 400”. Ποντάρει ότι τελικά θα είναι σε θέση να πολλαπλασιάσει την "προσφορά” του, με συντελεστή τουλάχιστον 900, αν συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την άνθιση των κρυπτονομισμάτων από ό,τι αν "εξαργυρώσει” τώρα την επιτυχία του.

"Στόχος μου είναι να κάνω τη διαφορά”, λέει. Αλλά για να το επιτύχει αυτό, ο Bankman-Fired, που μετακόμισε την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ το 2018 και στις Μπαχάμες τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να "επιβιώσει” από τον συνεχώς αυξανόμενο κυβερνητικό έλεγχο και να υπερφαλαγγίσει τον "στρατό” των ανταγωνιστών που εποφθαλμιούν να προσελκύσουν τους περισσότερους από 220 εκατομμύρια traders παγκοσμίως - που όλοι τους αντιμετωπίζουν με θάρρος τις "εκρήξεις” και τις "βουτιές” των κρυπτονομισμάτων που μπορούν να χαρίσουν "χρήμα με ουρά” εν ριπή οφθαλμού αλλά και να "εξανεμίσουν” περιουσίες το ίδιο γρήγορα.

"Είναι φαινόμενο”, λέει ο Kevin O’Leary, "αστέρας” του επενδυτικού ριάλιτι Shark Tank του ABC, ο οποίος προσφάτως επένδυσε στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX και αμείβεται ως εκπρόσωπος. "Έχει πετύχει πολλά μέχρι τώρα, και έχει κερδίσει τον σεβασμό πολλών επενδυτών -είμαι ένας απ’ αυτούς- αλλά η δουλειά του μόλις ξεκίνησε”. 

Τα πρώτα βήματα

Γιός δύο καθηγητών νομικής στο πανεπιστήμιο Stanford, ο Sam Bankman-Fried μεγάλωσε διαβάζοντας Χάρι Πότερ, βλέποντας αγώνες των San Francisco Giants και ακούγοντας πολιτικές συζητήσεις ανάμεσα στους γονείς τους και ακαδημαϊκούς της Δυτικής Ακτής. 

Μετά την αποφοίτησή του από ένα μικρό ιδιωτικό σχολείο στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο -λέει ότι "θα ήταν πραγματικά πολύ ωραίο αν ήμουν περισσότερο χίπις και μου άρεσε λιγότερο η τεχνολογία”- γράφτηκε στο MIT, όπου μετά βίας πήρε το πτυχίο του στη φυσική, καθώς αναλωνόταν περισσότερο καιρό σε βιντεοπαιχνίδια, όπως το Starcraft και το League of Legends. 

Σκέφτηκε να γίνει καθηγητής φυσικής. Αλλά ενδιαφερόταν περισσότερο για τη δεοντολογία και την ηθική. "Ένα κοτόπουλο βασανίζεται επί πέντε εβδομάδες σε κάποια μονάδα παραγωγής, αλλά σου παίρνει μισή ώρα να το φας”, λέει ο βίγκαν Bankman-Fried. "Δυσκολευόμουν να το δικαιολογήσω”, προσθέτει.

Εντρύφησε στην ωφελιμιστική φιλοσοφία, διαπιστώνοντας ότι τον ελκύσει ειδικότερα ο αποτελεσματικός αλτρουισμός, ένα άλλο είδος της φιλανθρωπίας που εμφύσησε στην Silicon Valley o φιλόσοφος του Princeton, Peter Singer, και την υποστήριξαν άνθρωποι όπως ο συνιδρυτής του Facebook, Dustin Moskovitz. 

Η βασική ιδέα: Χρησιμοποίησε στοιχεία και σκοπούς να κάνετε το καλύτερο δυνατό. Συνήθως, οι άνθρωποι δωρίζουν χρήματα είτε για σκοπούς που είναι της "μόδας” είχε γιατί έχουν αντίκτυπο και στους ίδιους. Ένας αποτελεσματικός αλτρουιστής δίνει έμφαση στα στοιχεία προκειμένου να αποφασίσει πού και πότε θα στηρίξει οικονομικά έναν σκοπό, βασίζοντας την απόφασή του σε μη προσωπικούς στόχους όπως η σωτηρία των περισσότερων ζωών ή η αύξηση του εισοδήματος, ανά δολάριο δωρεάς. Μια από τις σημαντικότερες μεταβλητές προφανώς είναι να έχει πολλά χρήματα για να ξεκινήσεις.

Η στροφή στα κρυπτονομίσματα

Έτσι, ο Bankman-Fried εγκατέλειψε την ιδέα να γίνει καθηγητής και άρχισε την προσπάθεια να συγκεντρώσει περιουσία "παγκόσμιας κλάσης”.

Μετά την αποφοίτησή του από το MIT το 2014, έπιασε μια καλά αμειβόμενη δουλειά στην εταιρεία αλγοριθμικών χρηματιστηριακών συναλλαγών Jane Street Capital, διοχετεύοντας μέρος της εξαψήφιας αμοιβής του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Αρχικά σε έδωσε προσοχή στην αγορά κρυπτονομισμάτων, τις πρώτες δύσκολες μέρες της -όταν για παράδειγμα το FBI έκλεισε την παράνομη διαδικτυακή αγορά Silk Road το 2013 όπου διεξαγόταν λαθρεμπόριο με αντάλλαγμα bitcoins, ή όταν κατέρρευσε, το 2014, η Mt. Gox, το πρώτο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον πλανήτη, μετά την απώλεια 850.000 bitcoins αξίας περίπου 460 εκατ. δολαρίων, εκείνη την εποχή. Αλλά προς τα τέλη του 2017, όταν το bitcoin βρισκόνταν στον πρώτο ανοδικό του κύκλο λόγω της ευρύτερης υιοθέτησής του, είδε την ευκαιρία. Παρατήρησε ότι η εκκολαπτόμενη ακόμη αγορά δεν ήταν αποτελεσματική: μπορούσε να αγοράσει bitcoin στις ΗΠΑ και να το πουλήσει στην Ιαπωνία έως και 30% υψηλότερα.

"Ενεπλάκη με τα κρυπτονομίσματα μην γνωρίζοντας καλά-καλά τί είναι”, λέει και προσθέτει: "Απλώς διαφαινόταν μια καλή προοπτική συναλλαγών”.

Στα τέλη του 2017 εγκατέλειψε τη δουλειά του και ίδρυσε την Alameda Research, μια εταιρεία αλγοριθμικών χρηματιστηριακών συναλλαγών, με κεφάλαιο περίπου 1 εκατ. δολάρια από τις αποταμιεύσεις τους και από φίλους και συγγενείς. Έφτιαξε τα γραφεία της σε ένα χώρο Airbnb στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και με ελάχιστους άρτι αποφοιτήσαντες "έπεσε με τα μούτρα” στις προθεσμιακές συναλλαγές. Ορισμένες φορές ολόκληρο το προσωπικό του χρειαζόταν να σταματήσει τη συνεργασία με ξένους ιστότοπους συναλλαγών διότι δεν αντάλλασσαν γεν με δολάρια αρκετά γρήγορα. Στο απόγειό του, τον Ιανουάριο του 2018, λέει ότι συναλλασσόταν bitcoin αξίας έως και 25 εκατ. δολαρίων κάθε ημέρα.

Η "γέννηση” του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων

Αλλά σύντομα απογοητεύθηκε από την ποιότητα υπηρεσιών των κύριων ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων. Διευκόλυναν ιδιώτες να αγοράσουν και να πωλήσουν λίγα bitcoin, αλλά δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν επαγγελματίες εμπόρους που διακινούσαν μεγάλα ποσά και γρήγορα. Συνειδητοποιώντας ότι ήταν η ευκαιρία του, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του ανταλλακτήριο.

Το 2019, με μέρος των κερδών της Alameda και 8 εκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε από μικρότερες εταιρείες venture capitals ίδρυσε το ανταλλακτήριο κρυpτονομισμάτων FTX. Πούλησε ένα μερίδιο στη Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο βάσει όγκους συναλλαγών, έναντι περίπου 70 εκατ. δολαρίων.

Η αρχή ήταν δύσκολη. Καμιά δεκαριά εργαζόμενοι δούλευαν ατελείωτες ώρες σε έναν χώρο μίσθωσης εργασίας της WeWork στο Χονγκ Κονγκ προσπαθώντας να προσελκύσουν traders. Σύντομα στράφηκε σε πιο εξεζητημένους επενδυτές που αναζητούσαν συναλλαγές παραγώγων - όπως δικαιώματα προαίρεσης bitcoin ή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ethereum. Άλλωστε, πολλοί traders έχουν ελάχιστη έως καθόλου "πίστη” στα κρυπτονομίσματα. Όπως και ο Bankman-Fried, θέλουν απλώς να βγάλουν χρήματα.

Κατά συνέπεια, θέλουν να κάνουν περισσότερες συναλλαγές, μεγαλύτερης αξίας από τον μέσο μικροεπενδυτή. Η κίνηση αυτή έφερε μεγαλύτερες προμήθειες για το FTX, που λαμβάνει το 0,005% έως 0,07% της αξίας κάθε συναλλαγής. Το FTX είναι επίσης ένα από τα λίγα ανταλλακτήρια που διαθέτουν ψηφιακες εκδόσεις παραδοσιακών μετοχών - προσφέροντας, για παράδειγμα, tokens που αντιστοιχούν σε μετοχές της Apple. Δεδομένου ότι η επιχείρηση δεν έχει σχεδόν καμία επιβάρυνση, τα περιθώρια κέρδους της είναι υψηλά: περίπου 50%.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος