Οι ελληνικές startup και η μισθοδοσία τους

Οι μισθοί ανά θέση και εμπειρία σε ένα αναλυτικό διάγραμμα.

Γράφει: Esquire Editors 02 Δεκεμβρίου 2021

Μια αποκαλυπτική εικόνα για το πως διαμορφώνεται η αγορά εργασίας στην ελληνική σκηνή των νεοφυών επιχειρήσεων δίνει μελέτη της Marathon Venture Capital, η οποία εξετάζει τα δεδομένα μισθών και παροχών 1.915 εργαζομένων σε 27 startup εταιρείες.

Σε αυτή την πρώτη αποτύπωση φαίνεται πως οι εργαζόμενοι σε θέσεις τεχνολογίας στις ελληνικές startup λαμβάνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς μισθούς σε σχέση πάντα με τα ελληνικά δεδομένα, ενώ 4 στους 10 εργαζομένους λαμβάνουν επιπλέον παροχές με την μορφή εταιρικών μεριδίων (stock options).

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται και στην έρευνα οι ελληνικοί μισθοί παραμένουν χαμηλότεροι κατά αντιστοιχία με τους μισθούς σε πιο ανεπτυγμένες αγορές όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και βέβαια οι ΗΠΑ.

"Αυτό αποτελεί σημαντική ευκαιρία για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και startups ανά τον κόσμο να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας”, σημειώνει χαρακτηριστικά η Sanne Goslinga, Director of Talent, Marathon Venture Capital που επιμελήθηκε της μελέτης.

Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για καταρτισμένο προσωπικό σε θέσεις τεχνολογίας, ενώ επεκτείνεται και η πρακτική της απομακρυσμένης εργασίας.

"Αναμένουμε τις όποιες μισθολογικές διαφορές να μειωθούν, με τις αμοιβές στις ελληνικές startups συνεχώς να βελτιώνονται, δημιουργώντας ένα όλο και περισσότερο ελκυστικό περιβάλλον για απασχόληση”, αναφέρει ακόμη η κυρία Goslinga στην ανάλυσή της.

Οι μισθοί ανά θέση και εμπειρία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα για κάθε θέση εργασίας ανάλογα με την εμπειρία και τις ευθύνες. Φαίνεται πως οι εισαγωγικοί καθαροί μισθοί ξεκινούν από τα επίπεδα των περίπου 800 –1.000 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τη θέση εργασίας.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σε άλλα νέα, κροίσοι ανοίγουν family οffices στην Ελλάδα

Τα νομικά καθεστώτα που ισχύουν πλέον στην Ελλάδα για όσους μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους δημιουργούν αντιδράσεις.

Hearthy, η startup που φτιάχνει eco-friendly λίπασμα από μαλλιά

H Δέσποινα Αδαμοπούλου και ο Εριάλ Σέγι, φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δημιούργησαν τη Hearthy.

Πώς η Κιβωτός του Κόσμου έγινε μια τεράστια "μπίζνα"

Η περιουσία των 28 εκατ. ευρώ, ήθελαν να τους γράφουν ακίνητα, κυκλοφορούσαν με Porsche.

Χρονιά αυξήσεων των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα το 2023

Ετος αυξήσεων το 2023, παρά την επιχειρηματολογία ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν πρέπει να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις μισθών.

Αφοί Σεπετά, η δεύτερη γενιά επιχειρηµατιών της Βίκος

Τριάντα χρόνια διαδροµής συµπληρώνει φέτος η εταιρεία εµφιάλωσης φυσικού µεταλλικού νερού και αναψυκτικών.