Πώς δημιούργησαν την περιουσία τους οι Ρώσοι ολιγάρχες

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Ποιοι αποκαλούνται ολιγάρχες και πώς πλούτισαν;

Γράφει: Esquire Editors 16 Μαρτίου 2022

Ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιχειρούν να "στραγγαλίσουν" τις ρωσικές τράπεζες και εταιρείες καθώς και τους Ρώσους ολιγάρχες, με τα θηριώδη γιοτ και τις τεράστιες περιουσίες που μας έκαναν να διερωτόμαστε: Ποιοι αποκαλούνται ολιγάρχες και πώς πλούτισαν;

Η Ελίζ Τζουλιάνο, λέκτορας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, με αντικείμενο τη μετα-σοβιετική Ρωσία, εξηγεί: "Οι ολιγάρχες είναι εξαιρετικά πλούσιοι επιχειρηματίες με πολιτική και κοινωνική επιρροή. Συχνά συνδέονται προσωπικά με τους κορυφαίους πολιτικούς αξιωματούχους μιας χώρας – όχι, όμως, πάντα".

Ποιοι είναι οι ολιγάρχες

Ο κλασικός ορισμός του "ολιγάρχη" ενέχει την πολιτική επιρροή, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι Ρώσοι μεγιστάνες έχουν μικρή –ή μηδαμινή– επιρροή στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι πρώτοι Ρώσοι ολιγάρχες δημιούργησαν τις περιουσίες τους τη δεκαετία του 1990, κατά τη χαοτική περίοδο που ακολούθησε αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία να μοιράζονται σε ιδιώτες πλειοδότες, συχνά μέσω ύποπτων συμφωνιών. Την εποχή εκείνη –εποχή όπου απελευθερωνόταν η αγορά– εύποροι ή ρισκαδόροι επιχειρηματίες, καθώς και πρώην αξιωματούχοι απέκτησαν μεγάλα μερίδια σε ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετάλλων και εξόρυξης, σιδηροδρόμων και μεταφορών, γεωργικών προϊόντων και άλλων βασικών βιομηχανικών κλάδων.

Η συνέχεια στο Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Ρώσοι επιστρατεύουν τα σοβιετικά άρματα T-55

Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της έχασαν μέσα σε έναν χρόνο πολέμου περίπου 2.000 άρματα μάχης.

Τι μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του Donald Trump για τις επόμενες αμερικανικές εκλογές

Μήπως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον Donald Trump από το να προεδρεύσει, ακόμα και μέσα από της φυλακής τα σίδερα;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ο Warren Buffett άρχισε να αγοράζει πετρέλαιο

Ο κλάδος είναι πολύ ισχυρότερος από ό,τι το 2020, όταν τα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας διέλυσαν τη ζήτηση ενέργειας.

Μαίνεται ο πόλεμος ΗΠΑ-TikTok

Στο στόχαστρο των αρχών για παρακολούθηση δημοσιογράφων η γνωστή εφαρμογή.

Και εγένετο εκλογές τον Μάιο

Κάλπες τον Μάιο έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha, μετά την τραγωδία των Τεμπών.

O εφιάλτης στη Silicon Valley και οι 'μονόκεροι' που απέτυχαν

Η Silicon Valley Bank χρηματοδοτούσε startups-μονόκερους, μια 'κάστα' εταιρειών που έχουν τη δική τους ιστορία καταρρεύσεων.

Γραφει Τιμος Σαλαμες