Ο Elon Musk πλουτίζει ακόμα περισσότερο, η Tesla προχωρά σε περικοπές μισθών

Η καθαρή περιουσία του entrepreneur ανέρχεται ήδη σε 39 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης από την εποχή της "Μεγάλης Ύφεσης”, ο Έλον Μασκ κατάφερε να "ξεκλειδώσει” την πρώτη δόση του τεράστιου πακέτου αποδοχών του, το συνολικό ύψος του οποίου ανέρχεται σε 55 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της Tesla μπορεί να "βυθίστηκε” στα μέσα Μαρτίου, μαζί με την υπόλοιπη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά έκτοτε η τιμή της έχει υπερδιπλασιαστεί. Με την τιμή του τίτλου να κλείνει δε στα 768,21 δολάρια την Τρίτη, η μέση κεφαλαιοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων, τόσο σε διάστημα 6 μηνών όσο και 30 ημερών, υπερβαίνει πλέον τα 100 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Capital IQ.

Άρα ο Μασκ έχει επιτύχει και τον τελευταίο στόχο που προβλέπει το πακέτο αποδοχών του προκειμένου να λάβει την πρώτη δόση της αμοιβής του, καθώς έχει εκπληρώσει ήδη τους άλλους δύο στόχους-προϋποθέσεις, που αφορούσαν το ύψος των εσόδων και των προσαρμοσμένων κερδών της Tesla.

Με άλλα λόγια, άνοιξε πλέον ο δρόμος για να λάβει από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δικαιώματα αγοράς 1,69 εκατομμυρίων μετοχών της Tesla, με τιμή άσκησης 350,02 δολάρια ανά μετοχή. Η προ φόρων αξία των δικαιωμάτων, με βάση τη χθεσινή τιμή (5/5) της μετοχής, ανέρχεται στα 706 εκατ. δολάρια.

Η καθαρή περιουσία του Μασκ ανέρχεται ήδη σε 39 δισ. δολάρια, με βάση τις εκτιμήσεις του Forbes. 

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της εταιρείας, ο Μασκ θα πρέπει να διατηρήσει στην κατοχή του τις αποκτηθείσες μετοχές για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών.  

Η Tesla δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό της εξέλιξης αυτής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, εν τω μεταξύ, η μετοχή της Tesla σημείωσε "άλμα”, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε τα κέρδη της για το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Την Παρασκευή, ωστόσο, ο εκκεντρικός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε ότι η τιμή της μετοχής είναι "πολύ υψηλή", προκαλώντας την πτώση του τίτλου της Tesla κατά 10,3%. Το σχόλιό του, όμως, δεν επηρέασε τόσο την τιμή της μετοχής ώστε να τον εμποδίσει να επιτύχει τον στόχο για το ύψος της κεφαλαιοποίησης. 

Η Tesla από τη μεριά της, τον περασμένο μήνα, έβγαλε σε υποχρεωτική άδεια χιλιάδες εργαζόμενους στο εργοστάσιό της στο Φρίμοντ της Καλιφόρνια, ενώ προχώρησε και σε οριζόντιες περικοπές αμοιβών για όλους τους υπαλλήλους της. Σύμφωνα με σημείωμα του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της Tesla που έφτασε στα χέρια του Forbes, από τις 13 Απριλίου οι απολαβές των ανωτέρων στελεχών της εταιρείας, από τη θέση του αντιπροέδρου και άνω, περικόπηκαν κατά 30%, ενώ για τα υπόλοιπα στελέχη, από διευθυντές και πάνω, η μείωση διαμορφώθηκε στο 20%. Σε όλο το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό της εταιρείας η μείωση των μισθών ήταν της τάξης του 10%. Σύμφωνα μάλιστα με το σημείωμα, οι περικοπές αμοιβών "αναμένεται να ισχύσουν μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου". 

Παράλληλα, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του το CNBC, οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αδείας ενημερώθηκαν την 1η Μαΐου, επίσης μέσω σημειώματος του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας, ότι η "ανεργία” τους θα διαρκέσει τουλάχιστον μια επιπλέον εβδομάδα. 

Ο Μασκ πάντως έχει επικρίνει επανειλημμένως τις οδηγίες για παραμονή στο σπίτι, τις οποίες μάλιστα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την κερδοφορία του πρώτου τριμήνου, στις 29 Απριλίου, χαρακτήρισε "φασιστικές". Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κρίση δεν "εκτροχίασε” τη δική του αμοιβή των 700 εκατ. δολαρίων.

Από: capital.gr


Φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.