Μήπως έρχεται το τέλος του δολαρίου;

Ετοιμάσου για πολύ γερούς κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Γράφει: Esquire Editors 21 Ιουνίου 2020

Η ύφεση-σοκ που αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωζώνη το 2020 βρίσκεται επί μονίμου βάσεως πάνω στο τραπέζι της κάθε επενδυτικής επιτροπής που λαμβάνει αποφάσεις για τις κινήσεις στη σκακιέρα των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Στην τελευταία της έκθεση η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs προβλέπει ότι η ύφεση στη ζώνη του ευρώ θα φτάσει στα επίπεδα του -15% στο β’ τρίμηνο, αλλά στο γ’ τρίμηνο θα τρέχει με 9,5% και στο τελευταίο τρίμηνο με 4,5%. Ως θρυαλλίδα στη γρήγορη ανάκαμψη παρουσιάζεται ο προϋπολογισμός του 1,1 τρισ. και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, αν και αναμένεται να μπει στις ράγες προς το τέλος του έτους.

Του Απόστολου Μάνθου

ΕUR/USD

Μήπως έρχεται το τέλος του δολαρίου;

Tο ευρώ, τώρα, στην αναλογία του με το αμερικανικό δολάριο έκανε μια προσπάθεια να σταθεί πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 1,1300 με 1,1420, αλλά στο τέλος δήλωσε το "ήλθον, είδον και απήλθον", ξανακυλώντας προς το σημείο στήριξης των 1,12220. Επιβεβαιωμένο πέρασμα κάτω από εκεί θα φέρει την αναλογία EUR/USD αντιμέτωπη με την πολυφορεμένη περιοχή στήριξης των 1,1153. Προσοχή, όμως, γιατί, όσο η τιμή δεν θέλει να περάσει από τα διόδια των 1,1220, τόσο θα καλλιεργεί την επάνοδό του πάνω από τα 1,1400.

GBP/USD

δολάριο 2

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το υψηλότερο χρέος των τελευταίων 57 ετών, ξεπερνώντας το 100% του ΑΕΠ. Μάλιστα, το έλλειμμα στην τρέχουσα χρήση, που προβλεπόταν σε 55 δισ. στερλίνες, έχει φτάσει ήδη τις 270 δισ. στερλίνες ή το 14% του ΑΕΠ, χτυπώντας τα καμπανάκια, καθώς είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η βρετανική στερλίνα μπορεί να πήρε μια ανάσα από το γενικό αδυνάτισμα του αμερικανικού δολαρίου, αλλά στην ισοτιμία της GBP/USD δείχνει να έχει ξαναπεράσει με ευκολία κάτω από τη γνωστή πρώην και νυν αντίσταση των 1,2528, δηλώνοντας, έτσι, ανέτοιμη να διαχειριστεί την πιθανή αρπαγή του επιπέδου των 1,2757, που θα της άνοιγε την πόρτα για τα 1,3000.

USD/JPY

δολάριο ιαπωνία

Την οικονομική της εκτίμηση αναβάθμισε για πρώτη φορά από το 2018 η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, καθώς η απότομη επιδείνωση που προκλήθηκε από την πανδημία της COVID-19 έχει σχεδόν φτάσει στο τέλος της. Η Ιαπωνία αναμένεται το τρέχον τρίμηνο να υποστεί τη χειρότερη μεταπολεμική της ύφεση, όμως η εκτίμηση της κυβέρνησης ενθαρρύνεται από τις ενδείξεις βελτίωσης στις καταναλωτικές δαπάνες και το επιχειρηματικό κλίμα μετά τη σταδιακή άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Σημάδια ενδυνάμωσης παρουσιάζει το γεν σε αναλογία με το δολάριο, USD/JPY, καθώς μπορεί να πήγε προς το κατώφλι των 110, αλλά επέστρεψε πολύ γρήγορα στη βάση των 107 με 106,5. Το μηνιαίο chart εμφανίζει μια στασιμότητα διαρκείας, με την αναλογία να παίζει, πλην σαθρών εξάρσεων, μέσα στο επίπεδο των 112 με 105, δίνοντας τροφή σε όσους Fx επενδυτές χρησιμοποιούν στοχαστικούς ταλαντωτές πλάγιας κίνησης.

Χρυσός

Χρυσός

Η εποχή του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος φτάνει στο τέλος της, διατείνονται αρκετοί αναλυτές, με μια πλειάδα εξ αυτών να αρχίζει να ρίχνει τα φώτα στη λάμψη του χρυσού. Στοιχείο, όμως, που δεν αποτυπώνεται προς το παρόν στο συμβόλαιο του χρυσού, μιας που εδώ και πολύ καιρό κάνει άσκοπες βόλτες μέσα στο επίπεδο των 1.700 με 1.750 δολαρίων, δίχως να μπορεί να σπρώξει την τιμή προς τα 1.800 δολάρια.

Crude Oil WTI

αργό πετρέλαιο δολάριο

Το συμβόλαιο του Crude Oil WTI, μετά και τις δεσμεύσεις των παραγωγών του OPEC+ ότι θα υλοποιήσουν στο 100% τις περικοπές που προβλέπει η συμφωνία του Απριλίου, επιχειρεί μια ανοδική κίνηση υπέρβασης μέσα στο δύστροπο εύρος των 40 με 43,80 δολαρίων ανά βαρέλι. Θεωρείται, όμως, ως πιο πιθανό ένα pullback προς το επίπεδο στήριξης των 36 με 34 δολαρίων.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear