H double-dip ύφεση στην Ευρώπη μετά το δεύτερο lockdown

Οι οικονομικές αποφάσεις του επόμενου διαστήματος ίσως προκαλέσουν σοβαρούς τριγμούς στην κοινωνία.

Γράφει: Esquire Editors 15 Νοεμβρίου 2020

Είναι 5:45 μ.μ. και μια μικρή πλατεία κοντά στη Σκαλινάτα της Ρώμης γεμίζει από τους ήχους των πελατών που γευματίζουν και των παιδιών που παίζουν. Είκοσι λεπτά αργότερα, το μόνο που ακούγεται είναι η φασαρία των σερβιτόρων που μαζεύουν τα τραπέζια για να κλείσουν. Τα φώτα σβήνουν και η πλατεία σκοτεινιάζει. 

Για να ανακόψει το νέο κύμα κορονοϊού, η Ιταλία έχει επιβάλει lockdown σε ορισμένες περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως το Μιλάνο, ενώ εφαρμόζει ηπιότερους κανόνες στη Ρώμη και την υπόλοιπη χώρα, όπως το να κλείνουν νωρίς τα μπαρ και τα εστιατόρια. Δεν είναι ακόμη lockdown – αλλά για τους κατοίκους της Ρώμης μοιάζει με τέτοιο.

Το πρόωρο κλείσιμο των χώρων εστίασης δεν είναι ιταλική πρακτική αλλά μία που εξαπλώνεται σε όλη την ήπειρο. Η Γερμανία κλείνει νωρίς τις μπιραρίες και τα εστιατόρια, ενώ η Γαλλία έχει διατάξει ακόμη αυστηρότερα μέτρα. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η Ευρώπη οδεύει προς ένα νέο lockdown.

Με τα κρούσματα κορονοϊού και τους θανάτους να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία από ό,τι στις ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις επιλέγουν να λάβουν μέτρα που ελπίζουν ότι θα περιορίσουν γρήγορα τη μετάδοση, ενώ θα προκαλέσουν μικρότερη βλάβη στην οικονομία σε σχέση με το πρώτο κύμα κλεισίματος την άνοιξη. 

Ως αποτέλεσμα, οι περιορισμοί στοχεύουν σε μέρη που οι πολίτες χαλαρώνουν και μιλάνε φωναχτά όπως τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα.

Προς ύφεση σε σχήμα W

Ακόμη και με μέτρα περιορισμού, η Ευρωζώνη οδεύει προς μια double-dip ύφεση. Το Bloomberg Economics αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρέχον τρίμηνο, μετά την ανάκαμψη του 12,7% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 2,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020.

Για τους ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο της φιλοξενίας ή του τουρισμού, μια καταστροφική χρονιά μόλις έγινε χειρότερη. Οι επιχειρήσεις που μπορεί να επιβίωσαν από το πρώτο κύμα μειώνοντας το μέγεθός τους, απορροφώντας τις κρατικές επιδοτήσεις μισθοδοσίας και εξαντλώντας τα ταμειακά τους αποθέματα, βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτό που μπορεί να αποτελέσει το τελικό πλήγμα, ακόμα κι αν διατηρούν την πρόσβαση σε κρατική στήριξη.

"Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιπλέουμε με αυτά που παίρνουμε", λέει ο Husseyin Guleryuz, ιδιοκτήτης ενός καφέ που ονομάζεται Estate Coffee στη μοντέρνα συνοικία Kreuzberg του Βερολίνου.

Η διαφορά με το lockdown 2.0 είναι ότι επιτρέπεται σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία των περισσότερων εργοστασίων και των επιχειρήσεων έξω από τον χώρο της φιλοξενίας. Η εκτίμηση είναι ότι παρότι οι περιορισμοί θα πονέσουν, η πληγή δεν θα είναι το ίδιο μεγάλη. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα επιφέρουν συρρίκνωση της παραγωγής κατά 15% από τα φυσιολογικά επίπεδα, σε σύγκριση με το 30% της άνοιξης. 

Για τις εγκαταστάσεις που δεν υπόκεινται σε νέους περιορισμούς, η αίσθηση έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια αυτού του lockdown μπορεί να είναι λιγότερο έντονη. Η VDMA, ένας οργανισμός που εκπροσωπεί τη γερμανική βιομηχανία μηχανημάτων, λέει ότι ενώ ο Νοέμβριος θα είναι "απειλητικός", ο τομέας μπορεί να προχωρήσει όπως και πριν. Η έρευνα για τους δείκτες PMI του Οκτωβρίου δείχνει ότι ο μεταποιητικός τομέας επεκτείνεται σταθερά.

Η Claas KGaA, κατασκευάστρια τρακτέρ και αλωνιστικών μηχανών με έδρα τη Δυτική Γερμανία, λέει ότι θα χρησιμοποιήσει τα διδάγματα από τις διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού την άνοιξη για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή δεν θα διακοπεί τώρα. "Παρά τους νέους περιορισμούς, έχουμε καλές παραγγελίες για τα προϊόντα μας τώρα, και το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να εργαστούμε για να ανταποκριθούμε σε αυτήν τη ζήτηση", λέει ο εκπρόσωπος Wolfram Eberhardt. 

Ακόμη και με αυτή την αισιοδοξία, το ήπιο lockdown εξακολουθεί να είναι μια επικίνδυνη στρατηγική για τις κυβερνήσεις. Τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι εταιρείες τροφοδοσίας είναι μεγάλοι εργοδότες και το κλείσιμο έχει επιπτώσεις στους προμηθευτές και σε άλλους.

Τριγμοί στην κοινωνία

Οι πολιτικοί υπογράφουν πακέτα οικονομικής βοήθειας για να αποζημιώσουν τους ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων για τις ζημιές που θα υποστούν ώστε να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Η Γερμανία προσφέρεται να καλύψει έως και το 75% των εσόδων που άντλησε ένας οργανισμός τον ίδιο μήνα πέρυσι, στο πλαίσιο ενός πακέτου 10 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου. Ακόμη και η πιο πιεσμένη, από πλευράς ρευστότητας, Ιταλία ετοιμάζει μια νέα χρηματοδοτική βοήθεια τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ. Αυτές οι προσπάθειες υποστηρίζονται από τη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει χαμηλό κόστος δανεισμού και να ενισχύσει τα νομισματικά μέτρα στήριξης. 

Οι κυβερνήσεις πρέπει να επιλέξουν νικητές και ηττημένους καθώς επιδιορθώνουν τις οικονομίες τους και οι επιδοτήσεις των πτωχευμένων βιομηχανιών δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' αόριστον. Εν μέσω πανδημικής κόπωσης, η δυσαρέσκεια αυξάνεται. Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαμαρτυρίες κατά του αποκλεισμού, ενώ έχουν ξεσπάσει ταραχές σε δώδεκα ιταλικές πόλεις. Στη Γαλλία, οι τοπικοί πολιτικοί και οι επιχειρήσεις αψήφησαν τις εντολές να κλείσουν μικρά καταστήματα που πωλούν αντικείμενα που θεωρούνται μη απαραίτητα κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, όπως ρούχα, βιβλία, λουλούδια και παιχνίδια.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες, η γαλλική κυβέρνηση είπε ότι θα απαγορεύσει στα σούπερ-μάρκετ που παραμένουν ανοιχτά να πωλούν εκείνα τα αγαθά που πωλούνται από τα κλειστά καταστήματα. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω σύγχυση, οδηγώντας έναν υπουργό να αναρωτηθεί σε μια ραδιοφωνική εκπομπή εάν είναι πιο απαραίτητη η οδοντόκρεμα ή το make-up. 

Για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της Ευρώπης, καθώς και της οικονομίας της, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βασίζονται στο ότι αυτό το lockdown θα είναι σύντομο.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.