Το επιτυχημένο lockdown κάνει καλό στην οικονομία

Μία νέα έρευνα ενός Αυστραλού καθηγητή αλλάζει πολλά από τα δεδομένα.

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η Covid-19 στη ζωή μας, το δίλημμα έμοιαζε εξαρχής φανερό: Ανοιχτή οικονομία ή εκατόμβες νεκρών; Το κρίσιμο ερώτημα τέθηκε στις κυβερνήσεις, οι οποίες με τη σειρά του έπρεπε να φέρουν το "δημοψήφισμα" στους πολίτες. Ή να πάρουν οι ίδιες κάποιες σκληρές αποφάσεις -βλέπε lockdown- προς τη μία ή την άλλη πλευρά και να πληρώσουν τις συνέπειες.

Αρχικά, η Κίνα ήταν το χειρότερο παράδειγμα: Εγκλεισμός, απαγόρευση κυκλοφορίας, lockdown στην οικονομία και κόσμος να τραγουδά στα μπαλκόνια για να πάρει κουράγιο. Στη συνέχεια, με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, όλες οι χώρες μπήκαν στον τρομακτικό αυτόν χορό. Την ίδια στιγμή που η χαλαρή στάση της σουηδικής κυβέρνησης στηλιτευόταν, η σιδηρά πειθαρχία και μανιώδης ιχνηλάτηση της Νότια Κορέα λάμβανε τα εύσημα. Ποια όμως η αλήθεια; Μπορούν, τελικά, οι οικονομίες να επιβιώσουν υπό συνθήκες lockdown;

Μία έρευνα αλλάζει τα δεδομένα

Το επιτυχημένο lockdown κάνει καλό στην οικονομίαGetty Images

Η οικονομία φαίνεται να σώζεται όταν τα μέτρα ενάντια στην Covid-19 είναι επιτυχημένα

"Νομίζω ότι μάθαμε πως αν κλείσεις την οικονομία, το πρόβλημα που δημιουργείς είναι μεγαλύτερο" δήλωνε το περασμένο καλοκαίρι ο Steve Mnuchin, Υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α επί κυβερνήσεως Donald Trump. Το δίλημμα "σώζουμε την οικονομία ή σώζουμε την υγεία των πολιτών" είχε πέσει φαρδιά πλατιά στο τραπέζι. Σήμερα, αρκετούς μήνες μετά και με την πανδημία να συνεχίζει τον καλπασμό της στον Δυτικό Κόσμο, μία νέα έρευνα ενός Αυστραλού καθηγητή που δημοσιεύτηκε στο Τhe Conversation μοιάζει να αλλάζει τα δεδομένα (τουλάχιστον για το δεύτερο τρίμηνο του 2020). Μήπως, τελικά, το βάναυσο αυτό δίλημμα ήταν ψευδές;

O Michael Smithson, καθηγητής του Australian National University, υποστηρίζει, μέσα από τα αλγοριθμικά γραφήματα που παρουσίασε και αφορούν 45 χώρες του πλανήτη, ότι η αλήθεια βρίσκεται αλλού - και όχι στην ανοιχτή οικονομία ή στο σκληρό lockdown. Η οικονομία φαίνεται να σώζεται όταν τα μέτρα ενάντια στην Covid-19 είναι επιτυχημένα.

πίνακας covid-19 οικονομίαThe Conversation

Πολύ χαρακτηριστικό είναι το γράφημα που δείχνει τη σχέση ανάμεσα σε AEΠ και θανάτους ανά χώρα για το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Όπως μπορείς να δεις, η Κίνα βρίσκεται πολύ μπροστά στην κούρσα ενώ η Ινδία έχει βυθιστεί. Μήπως αυτές οι δύο χώρες πήραν εκ διαμέτρου αντίθετα μέτρα; Όχι, επί της ουσίας επιβλήθηκε σκληρό lockdown και στις δύο.

Η ουσιώδης διαφορά βρίσκεται αλλού: Η Κίνα κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας και τους θανάτους που προκαλεί με μία σειρά από σκληρά μεν αλλά επιτυχημένα -όπως όλα δείχνουν- μέτρα δε (ιχνηλάτηση, ηλεκτρονική παρακολούθηση, μαζικά τεστ, αποκλεισμό πόλεων και επαρχιών) ενώ η Ινδία παρά το σκληρό και ξαφνικό lockdown που εφάρμοσε δεν τα κατάφερε καθόλου καλά. Για τον καθηγητή Smithson, σημασία δεν έχει το πόσο σκληρά θα είναι τα μέτρα αλλά πόσο επιτυχημένα.

Το συμπέρασμα

ΠανδημίαGetty Images

Σίγουρα, σε μία εποχή που όλος ο πλανήτης αναζητά διέξοδο, δεν μπορεί μία και μόνο έρευνα να αποτελεί τη μοναδική αλήθεια. Τα δεδομένα που προκύπτουν όμως από τη δουλειά του καθηγητή Smithson είναι εντυπωσιακά και ικανά να μας βάλουν σε σκέψεις. Ίσως, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε επιτέλους να αναζητούμε λύσεις σε ασπρόμαυρο φάσμα. Στη ζωή, πολλές φορές, το γκρι είναι το μόνο χρώμα που επιβιώνει.


H Κίνα, που δείχνει να τα καταφέρνει εξαιρετικά τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και ελέγχου της πανδημίας, δε βρίσκεται πολύ ψηλά στις λίστες οι οποίες αφορούν την ελευθερία των πολιτών.


Για τον Αυστραλό καθηγητή, κανείς δεν πρέπει να βάζει διλήμματα ανάμεσα στη σωτηρία της οικονομίας και τις ζωές των πολιτών. Η δικιά του έρευνα δείχνει ότι εκείνες οι χώρες που κατάφεραν να περιορίσουν περισσότερο τις υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ήταν εκείνες που μοιάζουν να βγαίνουν και περισσότερο κερδισμένες στο παιχνίδι της οικονομίας. Τελικά, αν μάθαμε κάτι από την Covid-19, είναι πως όσο πιο γρήγορα περιορίσει κανείς μία επιδημία τόσο μικρότερο είναι και το αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία του.

Φυσικά, καλό είναι να μην ξεχνάμε και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως τα προσωπικά δεδομένα και η ελευθερία της έκφρασης. Δύο δεδομένα, στα οποία η Κίνα, που δείχνει να τα καταφέρνει εξαιρετικά τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και ελέγχου της πανδημίας, δε βρίσκεται πολύ ψηλά στις λίστες. Αντίθετα, παραμένει ένα παράδειγμα προς αποφυγή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος