Η πανδημία επηρέασε την εισπραξιμότητα των φόρων

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Γράφει: Esquire Editors 09 Απριλίου 2021

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να ανακόψει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση μέσω της αναστολής πληρωμής των φόρων αλλά και με περισσότερες δόσεις, τόσο για το φόρο εισοδήματος, όσο και για τον ΕΝΦΙΑ, η πανδημία δε βοήθησε τις προσπάθειες που έγιναν για να στεφθούν με επιτυχία. Όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την εμπρόθεσμη πληρωμή των φόρων, ήδη από το πρώτο δίμηνο του έτους η φορολογική συμμόρφωση, κινείται χαμηλότερα από τα οριστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Τα στοιχεία

Ειδικότερα, εξαιτίας της πανδημίας, ο συνολικά οφειλόμενος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ήταν στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020 στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ στην ώρα τους καταβλήθηκαν στην εφορία 1,82 δισ. ευρώ, ήτοι το 82,7% του συνολικού ΦΠΑ, όταν στο τέλος του 2020 το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών έφθανε το 84,91%. Δηλαδή, οι υπόχρεοι αρχίζουν και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και εμφανίζεται η έλλειψη ρευστότητας και η φορολογική κόπωση. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο δίμηνο του έτους τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από τη μη καταβολή του ΦΠΑ αυξήθηκαν 299,69 εκατ. ευρώ.

Και στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων τα νούμερα δεν είναι πολύ καλύτερα. Το πρώτο δίμηνο του έτους οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να καταβάλουν την έβδομη και όγδοη δόση του φόρου. Ωστόσο, η εξέλιξη δεν ήταν όπως την περίμενε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, θα έπρεπε να καταβληθούν φόροι ύψους 934,35 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές ανήλθαν στα 647,07 εκατ. ευρώ δηλαδή, η εισπραξιμότητα έπεσε στο 69,25% από 73,16 στο τέλος του 2020. Το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, μετά την αποσωλήνωση φυσικών και νομικών προσώπων από την κρατική στήριξη.

Η ίδια εικόνα συνεχίζεται και με τους φόρους στην περιουσία και συγκεκριμένα στον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανήλθαν στο ποσό των 613,17 εκατ. ευρώ τον πρώτο δίμηνο του έτους όταν το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλλουν είναι υψηλότερο κατά 221,18 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 834,35 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό εισπραξιμότητας στο φόρο ακινήτων ανήλθε στο 73,49% έναντι 74,11% στα τέλη Δεκεμβρίου.  

Και οι παρεμβάσεις στα νομικά πρόσωπα, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρων και των συντελεστών φαίνεται ότι δεν λειτούργησαν όπως θα ήθελε το οικονομικό επιτελείο. Το ποσοστό εισπραξιμότητας έφτασε το 86,98%, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου είχε διαμορφωθεί στο 87,12% και στα τέλη του 2019 ήταν στο 88,52%.

Συνολικά οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις στο πρώτο δίμηνο του έτους δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1,57 δισ. ευρώ οι οποίοι προήλθαν από τις εξής κατηγορίες: 

-Εισόδημα: 282,39 εκατ. ευρώ

-Φόροι στην Περιουσία 122,7 εκατ. ευρώ 

-ΦΠΑ 299,69 εκατ. ευρώ

- Πρόστιμα ΚΒΣ 148,22 εκατ. ευρώ  

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν τα 109,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ έχουν θεωρηθεί από τη φορολογική διοίκηση ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο διάστημα του 2020 οι οφειλέτες του δημοσίου αυξήθηκαν κατά 146.879 και συγκεκριμένα έφτασαν τους 4.140.400.

Από: Capital.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Είναι ασφαλές να αλλάξεις την 2η δόση του εμβολίου;

Τι δείχνει πρόσφατη μελέτη για τη χορήγηση άλλου εμβολίου για τη 2η δόση, σε σχέση με την πρώτη.

Γιατί δεν πρέπει να πιείς αλκοόλ μετά το εμβόλιο

Πώς τα πολλά ποτά μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να εντείνουν τις παρενέργειές του.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Μία μόνο λέξη του Elon Musk καταπόντισε το bitcoin

Ο δισεκατομμυριούχος CEO της Tesla απλώς απάντησε με ένα tweet σε χρήστη του κοινωνικού δικτύου.

H υπερβολική χαλάρωση στα μέτρα τρομάζει τους ειδικούς

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για το συνωστισμό σε παραλίες και εμπορικούς δρόμους.

Η σύγκριση των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer

Τα αποτελέσματα μελέτης του ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Η γοητευτικά παράξενη περίπτωση της Χιλής

Η Χιλή χαρακτηρίζεται συχνά πόλος πολιτικής σταθερότητας και οικονομικού δυναμισμού στη Λατινική Αμερική.