Η πανδημία επηρέασε την εισπραξιμότητα των φόρων

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Γράφει: Esquire Editors 09 Απριλίου 2021

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να ανακόψει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση μέσω της αναστολής πληρωμής των φόρων αλλά και με περισσότερες δόσεις, τόσο για το φόρο εισοδήματος, όσο και για τον ΕΝΦΙΑ, η πανδημία δε βοήθησε τις προσπάθειες που έγιναν για να στεφθούν με επιτυχία. Όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την εμπρόθεσμη πληρωμή των φόρων, ήδη από το πρώτο δίμηνο του έτους η φορολογική συμμόρφωση, κινείται χαμηλότερα από τα οριστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Τα στοιχεία

Ειδικότερα, εξαιτίας της πανδημίας, ο συνολικά οφειλόμενος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ήταν στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020 στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ στην ώρα τους καταβλήθηκαν στην εφορία 1,82 δισ. ευρώ, ήτοι το 82,7% του συνολικού ΦΠΑ, όταν στο τέλος του 2020 το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών έφθανε το 84,91%. Δηλαδή, οι υπόχρεοι αρχίζουν και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και εμφανίζεται η έλλειψη ρευστότητας και η φορολογική κόπωση. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο δίμηνο του έτους τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από τη μη καταβολή του ΦΠΑ αυξήθηκαν 299,69 εκατ. ευρώ.

Και στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων τα νούμερα δεν είναι πολύ καλύτερα. Το πρώτο δίμηνο του έτους οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να καταβάλουν την έβδομη και όγδοη δόση του φόρου. Ωστόσο, η εξέλιξη δεν ήταν όπως την περίμενε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, θα έπρεπε να καταβληθούν φόροι ύψους 934,35 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές ανήλθαν στα 647,07 εκατ. ευρώ δηλαδή, η εισπραξιμότητα έπεσε στο 69,25% από 73,16 στο τέλος του 2020. Το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, μετά την αποσωλήνωση φυσικών και νομικών προσώπων από την κρατική στήριξη.

Η ίδια εικόνα συνεχίζεται και με τους φόρους στην περιουσία και συγκεκριμένα στον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανήλθαν στο ποσό των 613,17 εκατ. ευρώ τον πρώτο δίμηνο του έτους όταν το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλλουν είναι υψηλότερο κατά 221,18 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 834,35 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό εισπραξιμότητας στο φόρο ακινήτων ανήλθε στο 73,49% έναντι 74,11% στα τέλη Δεκεμβρίου.  

Και οι παρεμβάσεις στα νομικά πρόσωπα, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρων και των συντελεστών φαίνεται ότι δεν λειτούργησαν όπως θα ήθελε το οικονομικό επιτελείο. Το ποσοστό εισπραξιμότητας έφτασε το 86,98%, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου είχε διαμορφωθεί στο 87,12% και στα τέλη του 2019 ήταν στο 88,52%.

Συνολικά οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις στο πρώτο δίμηνο του έτους δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1,57 δισ. ευρώ οι οποίοι προήλθαν από τις εξής κατηγορίες: 

-Εισόδημα: 282,39 εκατ. ευρώ

-Φόροι στην Περιουσία 122,7 εκατ. ευρώ 

-ΦΠΑ 299,69 εκατ. ευρώ

- Πρόστιμα ΚΒΣ 148,22 εκατ. ευρώ  

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν τα 109,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ έχουν θεωρηθεί από τη φορολογική διοίκηση ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο διάστημα του 2020 οι οφειλέτες του δημοσίου αυξήθηκαν κατά 146.879 και συγκεκριμένα έφτασαν τους 4.140.400.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.