Αδήλωτα εισοδήματα Ελλήνων στο εξωτερικό αναζητεί η εφορία

Οι έλεγχοι αφορούν στα αδήλωτα εισοδήματα που ενδέχεται να έχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι σε 54 χώρες.

Γράφει: Esquire Editors 29 Απριλίου 2021

Η ΑΑΔΕ επεκτείνει τους ελέγχους αδήλωτων εισοδημάτων που διατηρούν Έλληνες φορολογούμενοι σε 54 χώρες, αρκετές από τις οποίες αποτελούν φορολογικούς παραδείσους, με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και διακίνησης "μαύρου χρήματος". Στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών η εφορία θα ζητήσει στοιχεία των προηγούμενων ετών τα οποία όταν αποσταλούν από τις 54 χώρες θα ελεγχθούν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά οι ή επενδύσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα.

Οι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα θα εφαρμόζει αμοιβαία σχέση ανταλλαγής πληροφοριών είναι: Άγιος Μαρίνος, Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γιβραλτάρ, Ιαπωνία, Καναδάς, Κίνα, Ινδονησία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μαλαισία, Μονακό, Κολομβία, Παναμάς, Ρωσία, Περού, Σαουδική Αραβία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Νότια Αφρική, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Κατάρ, Νήσοι Κάιμαν  και Σεϋχέλλες.   

Οι ζητούμενες πληροφορίες

Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση οι πληροφορίες που έχουν ζητηθεί αφορούν:

1. Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).

2.  Καταθετικούς Λογαριασμούς.

3. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.

4.  Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.

5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον δηλωτέο λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Όλες οι πληροφορίες θα συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του Δηλωτέου προσώπου  (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης) τον αριθμό του Δηλωτέου Λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού.

Τόσο για τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς όσο και για τους νέους λογαριασμούς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσδιορίσουν την κατοικία των προσώπων που μπορεί να γίνει με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και αν όχι μέσω αυτοπιστοποίησης.

Τα στοιχεία αυτά, μόλις φθάσουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές, θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις και θα αποτελέσουν τη βάση για να διεξαχθούν έλεγχοι.

Εφόσον προκύπτει ζήτημα από τα στοιχεία, θα ζητηθούν και αναλυτικά οι κινήσεις του λογαριασμού από την ξένη τράπεζα.

Εάν προκύπτουν διαφορές ανάμεσα στα τραπεζικά στοιχεία και τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενος θα καλείται να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία για τα προηγούμενα έτη έτσι ώστε να δικαιολογήσει τα ποσά.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Από πού θα προμηθευόμαστε τα self tests στο εξής

Τι θα γίνει με τη διάθεση των self tests από τα φαρμακεία.

Άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμών για τις ηλικίες 18 - 24

Ανοιξε η πλατφόρμα για να μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό και η τελευταία ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε δημόσιο και ΜΜΜ σήμερα

Κανονικά πραγματοποιείται σήμερα η απεργία στο Δημόσιο, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελληνίων.

Κορονοϊός: 835 νέα κρούσματα

Συνολικά 12.465 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην χώρα από τον κορονοϊό.

Όλα καλά για τον Christian Eriksen

Ο 29χρονος Δανός άσος ευχαρίστησε τους πάντες μέσω Instagram.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός και τα εργοστάσια της Κίνας

Τα εργοστάσια της Κίνας έχουν διανύσει μήνες απορροφώντας μία σειρά από σοκ, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων τιμών πρώτων υλών, της έλλειψης ημιαγωγών, ακόμη και της φραγής της Διώρυγας του Σουέζ.