Οι αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις με παραδείγματα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε προτού μπούμε στη διαδικασία υποβολής.

Γράφει: Esquire Editors 21 Απριλίου 2021

Η εκκίνηση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα γίνει το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου με τους φορολογούμενους να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τη δήλωση τους  επιλέγοντας είτε την  28η Ιουλίου αποπληρώνοντας τον τυχόν φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, είτε στα τέλη Αυγούστου πληρώνοντας διπλή δόση (Ιουλίου και Αυγούστου) και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.  Η φετινή διαδικασία όμως θα είναι αρκετά διαφορετική καθώς αναστέλλονται διατάξεις, συνεπεία της πανδημικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται συντελεστές που θα οδηγούσαν σε αυξημένους φόρους, οι οποίοι όμως θα ήταν αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση της κρίσης που έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε η αναστολή των τεκμηρίων και του πέναλτι 22% για τη μη συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδείξεων για τους πληγέντες. Ειδικότερα οι νέες ρυθμίσεις που ψηφίζονται σήμερα από τη Βουλή προβλέπουν τα εξής:

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Γλιτώνουν τον έξτρα φόρο 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα υπολείπεται του ορίου 30% επί του εισοδήματος τους οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 60 ετών, οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, οι επαγγελματίες που ανήκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ ή έκλεισαν με κρατική εντολή. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν θα υπάρχουν εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα κάποιος που "βγήκε" σε αναστολή εργασίας για ένα μήνα εάν θα γλιτώσει από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.  Η αναστολή κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς για παράδειγμα φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ που θα έπρεπε να συγκεντρώσει  αποδείξεις αξίας 4.500 ευρώ και συγκέντρωνε 3.500 ευρώ θα καλούνταν να πληρώσει έξτρα φόρο 220 ευρώ ενώ με την νέα ρύθμιση η επιβάρυνση μηδενίζεται. Όπως προαναφέρθηκε οι πληγέντες της κρίσης και οι συνταξιούχοι άνω των 60 ετών δεν έχουν καμία υποχρέωση να δηλώσουν στις φετινές δηλώσεις αποδείξεις.

Παράλληλα όσοι φορολογούμενοι συγκέντρωσαν αποδείξεις άνω του 20% αλλά υπολείπεται του ορίου του 30% που προβλέπει η νομοθεσία επί  της διαφοράς θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο όχι 22% αλλά 11%. Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ συγκέντρωσε αποδείξεις αξίας 1.800 ευρώ ενώ θα έπρεπε να συγκεντρώσει 3.000 ευρώ. Για τη διαφορά των 1.200 ευρώ δεν θα πληρώσει 264 ευρώ αλλά 132 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που ο ίδιος φορολογούμενος έχει συγκεντρώσει αποδείξεις που ανέρχονται στο 15% του εισοδήματος θα πληρώσει κανονικά τον πρόσθετο φόρο των 264 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το 85% των φορολογούμενων έχει ήδη πιάσει τον ετήσιο στόχο.

Τεκμήρια διαβίωσης: Εξαιρούνται από τα τεκμήρια διαβίωσης όλοι οι πληττόμενοι. Δηλαδή, όσοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν μεγάλη μείωση του τζίρου. Σημειώνεται ότι το 2019 πιάστηκαν στα τεκμήρια 1,9 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Ο φόρος, ωστόσο, που πλήρωσαν δεν ξεπέρασε τα 140-150 εκατ. ευρώ. Τα τεκμήρια είναι η μεγαλύτερη παγίδα πρόσθετων φόρων για τα νοικοκυριά.

Για παράδειγμα, απειλούν χιλιάδες φορολογουμένους που προχωρούν στην αγορά ενός καινούργιου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Και αυτό γιατί στο τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο προσδιορίζεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και την παλαιότητα του αυτοκινήτου, έρχεται να προστεθεί και το ποσό που διέθεσε ο φορολογούμενος για να αποκτήσει το Ι.Χ., το οποίο αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος. Εάν μάλιστα το αυτοκίνητο είναι μεγάλου κυβισμού, 1.929 κ.ε. και άνω, τότε ο ιδιοκτήτης του καλείται να πληρώσει και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Σημειώνεται ότι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης αποτελούν οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα που πληρώνονται σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες ενώ υπάρχει και η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου που ανέρχεται  σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Παράδειγμα

Ελεύθερος Επαγγελματίας με φορολογητέο εισόδημα το 2019 ύψους 30.000 ευρώ. Ο ανωτέρω επαγγελματίας διαθέτει ακίνητο 90 τ.μ. στην περιοχή του Χαλανδρίου. Διαθέτει επίσης ένας αυτοκίνητο 3.000 κ.ε. το οποίο το αγόρασε το 2017. Τα τεκμήρια διαμορφώνονται ως εξής:

Τεκμήριο Διαβίωσης: 3.000 ευρώ (άγαμος)
Τεκμήριο αυτοκινήτου: 17.800 ευρώ
Τεκμήριο Ακινήτου: 3.850 ευρώ
Σύνολο τεκμηρίων : 24.650 ευρώ

Θα φορολογηθεί επί των πραγματικών εισοδημάτων καθώς είναι υψηλότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια καταβάλλοντας το ποσό των 7.300 ευρώ

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.