Αθλητικά παπούτσια ή μετοχές;

Oι αναλυτές προβλέπουν πως η μεταπώληση sneakers μπορεί να φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέχρι το 2030.

Τη δεκαετία του 1970, ανάμεσα στα διάφορα κινήματα τής εποχής, αρκετοί νέοι στη Νέα Υόρκη δημιούργησαν ένα νέο lifestyle και τρόπο ντυσίματος. Η χιπ-χοπ κουλτούρα δημιουργήθηκε από μια ανάγκη διαφοροποίησης από τις μέχρι τότε μόδες και εξέφραζε ένα πολύ πιο χαλαρό και αντισυμβατικό στυλ. Τα αθλητικά παπούτσια/sneakers ανέλαβαν τον ρόλο του κύριου εκπροσώπου αυτού του στυλ και οι νέοι της εποχής έψαχναν σε όλη την Αμερικάνικη μητρόπολη για καταστήματα που είχαν αρκετά απούλητα κομμάτια, ώστε να τα αγοράσουν σε πιο οικονομικές τιμές.

Μία νέα μανία

Η μανία των sneakers (αθλητικά παπούτσια) είχε μόλις ξεκινήσει. Διασημότητες της μουσικής και του μπάσκετ συνέχιζαν να δίνουν ρόλο ειδώλου σε αυτά τα παπούτσια, αλλά ήταν το 1984 όταν η Nike δημιούργησε τα Air Jordan 1 που κάθε ρεκόρ έσπασε και ένα νέο είδος ποθητού αντικειμένου δημιουργήθηκε.

> Διάβασε ακόμη: Τα πιο ακριβά sneakers της ιστορίας

Ξαφνικά καταναλωτές περίμεναν επί ώρες μπροστά από τα καταστήματα ή ήταν διαθέσιμοι να πληρώσουν παραπάνω χρήματα ώστε να αποκτήσουν το κομμάτι που ήθελαν. Τα παπούτσια αυτά έπαψαν να είναι απλά υποδήματα, αλλά έγιναν σύμβολο ενός ονείρου και κουλτούρας.

Όπως πάντα ό,τι έχει πολύ ζήτηση αλλά μειωμένη διαθεσιμότητα μεταμορφώνεται σε ποθητό - και άρα περιουσιακό- στοιχείο. Με δύναμη συγκρίσιμη με τις μετοχές του χρηματιστηρίου, οι αναλυτές προβλέπουν πως η μεταπώληση sneakers μπορεί να φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέχρι το 2030.

Στο ίδιο μοτίβο

Το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε επί δεκαετίες, με τα Air Jordan της Nike, τη Reebok ή πιο πρόσφατα τη σειρά Yeezy του Kanye West (2009) να δημιουργούνται σε μόνο περιορισμένα κομμάτια κάνοντας την απόκτηση τους ένα δύσκολο, ίσως και άπιαστο όνειρο. Το ίδιο επιχειρηματικό μοντέλο χρησιμοποιείται και σε πολλά άλλα προϊόντα πολυτελείας όπως οι τσάντες Hermès, οι οποίες παρέχονται συνήθως προς πώληση μόνο στους καλύτερους πελάτες του οίκου.

> Διάβασε ακόμη: Sneakers για τους λάτρεις των 90s

Φυσικά, ορισμένοι τυχεροί που είχαν πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα άρχισαν να τα μεταπουλάνε για κέρδος στο διαδίκτυο συνήθως μέσω της πλατφόρμας Ebay. Σταδιακά ορισμένοι επενδυτές αναγνώρισαν μια τεράστια ευκαιρία σε κάτι καινούργιο το οποίο είχε ήδη τεράστιες online κοινότητες ακολούθων και μεγάλη διάθεση χρημάτων χωρίς ένα πραγματικό επιχειρηματικό μοντέλο.

Η πλέον γνωστή πλατφόρμα-site μεταπώλησης StockX αντιμετωπίζει τα sneakers ( ή και άλλα αντικείμενα) ως πραγματικές μετοχές. Η πλατφόρμα εφαρμόζει μια καθολική τιμή αξίας για κάθε συγκεκριμένο μοντέλο, ασχέτως του ποιος το πουλάει, ενώ τα προϊόντα περνάνε από μια διαδικασία επιβεβαίωσης της γνησιότητας ή της κατάστασης τους πριν φτάσουν στα χέρια του τελικού καταναλωτή.  

Η συνέχεια στο Harpersbazaar.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.