Η κρίσιμη δίκη για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων

¨Ολα όσα πρέπει να γνωρίζεις αναφορικά με την υπόθεση των κρυπτονομισμάτων και το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Γράφει: Esquire Editors 11 Ιουνίου 2021

Από τότε που ο Arthur Hayes έγινε αστέρας στο σύμπαν του Bitcoin, ονομάστηκε από πρωτοπόρος μέχρι αναρχικός. Στις 6 Απριλίου ο πρώην CEO του χρηματιστηρίου παραγώγων κρυπτονομισμάτων BitMEX παραδόθηκε στις αρχές των ΗΠΑ στη Χαβάη για να αντιμετωπίσει τον πιο πρόσφατο "τίτλο" του φερόμενου ως εγκληματία. Πριν από έξι μήνες, οι εισαγγελείς απήγγειλαν σε εκείνον και σε τρεις συνεργάτες του την κατηγορία ότι δεν εφάρμοζαν επαρκείς ελέγχους για πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο Hayes δήλωσε αθώος και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων, εν αναμονή της δίκης του σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη.

Τα νομικά προβλήματά του έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για το περιουσιακό στοιχείο στο οποίο διέπρεψε. Οι ρυθμιστικές αρχές, καθώς και η Wall Street, μπαίνουν στο παιχνίδι για να αναδιαμορφώσουν τη "βιομηχανία" των κρυπτονομισμάτων, καθώς η αξία του Bitcoin αυξάνεται. Πρόσφατα διαπραγματευόταν κοντά στα 60.000 δολ., από περίπου 7.000 δολ. πριν από έναν χρόνο.

Αμερικανός 35 ετών που ζει εδώ και πολύ καιρό στην Ασία, ο Hayes δεν είχε κανένα πρόβλημα να παίξει τον ρόλο του "αντάρτη κρυπτονομισμάτων" που ανατρέπει τις κλασικές ισορροπίες στον χώρο των χρηματοοικονομικών. Το 2014 ξεκίνησε το BitMEX, όπου οι traders δεν μπορούσαν να επενδύσουν στο ίδιο το Bitcoin, αλλά σε συμβόλαια που συνδέονται με τις κινήσεις των τιμών του. Το όνομα είναι μια προφανής αναφορά σε παλαιότερες αγορές, όπως το Nymex ή το Comex, όπου οι traders ανταλλάσσουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου ή μετάλλων.

Τα συμβόλαια επιτρέπουν στους traders να λάβουν θέσεις γρήγορα, να στοιχηματίσουν σε πτώση των τιμών, καθώς και σε άνοδό τους και να χρησιμοποιήσουν μόχλευση για να μεγεθύνουν τις πιθανές αποδόσεις και τα ρίσκα. "Μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι γύρω από το Bitcoin δεν υπήρχαν πολλά τέτοια εργαλεία εκείνη τη στιγμή", δήλωνε ο πρώην trader μετοχών της Citigroup στο Bloomberg το 2018. "Ήταν μια ευκαιρία να κάνω κάτι μόνος μου, να αναλάβω κάποιο ρίσκο, αντί να πάω σε μια δομημένη, μονολιθική εταιρεία".

Τράπεζες και δωροδοκίες

Το BitMEX κατέστη δύναμη στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, χειριζόμενο περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα σε συναλλαγές μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Ο Hayes έγινε πλούσιος, με ορισμένα ΜΜΕ να αναφέρουν ότι εκείνος και οι δύο συνιδρυτές της εταιρείας είχαν γίνει δισεκατομμυριούχοι.

Το χρηματιστήριο παραγώγων, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί με γραφεία στο Χονγκ Κονγκ και αλλού, επιτρέπει στους traders να αναλαμβάνουν στοιχήματα με μόχλευση έως και 100 φορών, έναν επικίνδυνο τρόπο για να "παίξει" κανείς με ένα ασταθές περιουσιακό στοιχείο. Δεν χειρίζεται κλασικά νομίσματα. Οι επενδυτές χρηματοδοτούν τους λογαριασμούς τους με Bitcoin. Σύμφωνα με τον Hayes, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι το BitMEX δεν έθετε τα απαραίτητα ερωτήματα στα άτομα που ήθελαν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές εκεί. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο ιστότοπός του διαφήμιζε κάποτε ότι "δεν χρειάζεται πραγματικό όνομα" ή άλλες μορφές επαλήθευσης ταυτότητας για το άνοιγμα λογαριασμού, παρά μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το μότο του Hayes ήταν: "Είμαι επιχειρηματίας, όχι ιερέας". Σε συνέδριο το 2019 στην Ταϊπέι, ανέφερε ότι "το Bitcoin αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία- αντί να χρησιμοποιούμε δικαστήρια, νόμους και βία για να καθορίσουμε τον τρόπο μεταφοράς χρημάτων μεταξύ ατόμων και φορέων, χρησιμοποιούμε λογισμικό ανοιχτού κώδικα, κρυπτογράφηση και μαθηματικά". Συζητώντας την κριτική των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για το Bitcoin ως εργαλείο εγκληματιών και ξεπλύματος χρημάτων, ο Hayes δήλωνε: "Δεν νομίζω ότι οι τράπεζες έχουν το ηθικό κεφάλαιο να ασκούν μια τέτοια κριτική". Ο Hayes έκανε έδρα της επιχείρησής του στις Σεϊχέλλες και στο ίδιο φόρουμ αστειευόταν ότι η κύρια διαφορά μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών του νησιωτικού κράτους και εκείνων των ΗΠΑ ήταν ότι οι Αμερικανοί κοστίζουν περισσότερο αν χρειαστεί να τους δωροδοκήσεις.

Ιστορικό προηγούμενο

Η υπόθεση θα μπορούσε να δημιουργήσει ιστορικό προηγούμενο και δεδικασμένο, καθώς ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων μετακινείται προς το mainstream της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας. Συχνά χρειάζεται αρκετός χρόνος ώστε οι αρχές να καλύψουν τα τεχνολογικά άλματα στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, ωστόσο εκείνες των ΗΠΑ έχουν πλήξει κι άλλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων με σειρά αστικών υποθέσεων και ερευνών κατά το τελευταίο έτος. Αντί να διαμορφώνουν νέους κανόνες για την αντιμετώπιση του Bitcoin και των ομοειδών νομισμάτων, στηρίζονται στους ήδη υφιστάμενους νόμους.

"Το Υπουργείο Δικαιοσύνης στέλνει ένα σαφές μήνυμα- αν προσπαθήσετε να παρακάμψετε τους νόμους και τους κανονισμούς των ΗΠΑ, θα σας κυνηγήσουμε- και όχι μόνο με αστική αγωγή, αλλά και με ποινική υπόθεση", λέει ο Braden Perry, πρώην αξιωματούχος της  Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων των ΗΠΑ (CFTC). Ο ίδιος αναφέρει ότι καθώς "κακοί" παράγοντες θα εξέρχονται της αγοράς, πιο συντηρητικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί πιθανόν να ενδιαφερθούν για τα κρυπτονομίσματα.

Ο Hayes και οι συνιδρυτές του παραιτήθηκαν από τις διευθυντικές τους θέσεις. Το νέο αφεντικό του BitMEX, Alexander Hoptner, έχει ξεκινήσει να αλλάζει τις πολιτικές και τον τόνο της εταιρείας. Το BitMEX αναφέρει ότι έχει επαληθεύσει τις ταυτότητες των ενεργών πελατών του. Μια δήλωση στον ιστότοπό του αναφέρει ότι είναι πλέον είναι "ένα από τα λίγα χρηματιστήρια παραγώγων κρυπτονομισμάτων εκτός των ΗΠΑ που εφαρμόζει το σύνθημα "γνώριζε τον πελάτη σου” προτού ένας χρήστης μπορέσει να διεξαγάγει συναλλαγές στην πλατφόρμα".

Για πολλούς ανθρώπους οι οποίοι είναι ενθουσιασμένοι με το Bitcoin, η ικανότητά του να θέτει τις συναλλαγές πέρα από τη δυνατότητα ελέγχου των κυβερνήσεων αποτελεί από καιρό μέρος της θελκτικότητάς του. Ωστόσο ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων αλλάζει.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.