Οι ιδανικές ευρωπαϊκές πόλεις για να επενδύσεις στην αγορά σπιτιού

Καμία έκπληξη: Ανάμεσα σε αυτές, δε βρίσκεται καμία ελληνική.

Σκέψου όλους εκείνους που κατά τη δεκαετία του '80-'90 είχαν την προνοητικότητα να αγοράσουν ένα σπίτι σε κάποια παρακμάζουσα περιοχή του Μανχάταν ή στο κέντρο του Βερολίνου: εκείνη την περίοδο αυτό στην καλύτερη περίπτωση σήμαινε χαμηλό βιοτικό επίπεδο και μερικές κατσαρίδες παραπάνω ενδεχομένως, σήμερα ωστόσο το ίδιο οίκημα θα ήταν κανονικός θησαυρός που θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να αλλάξει τη ζωή τους. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα από τα ιστορικά κέντρα των μεγάλων ιταλικών πόλεων, που άσχετα αν υποβαθμίστηκαν πριν από μερικές δεκαετίες, σήμερα η αγορά τους στοιχίζει ιλιγγιώδη ποσά. Αξίζει άραγε να κάνεις να επενδύσεις σε αγορά σπιτιού στην Ευρώπη έχοντας στο μυαλό σου ένα αντίστοιχο πλάνο; Και αν ναι, πού;

Όσο κι αν έχει απομυθοποιηθεί η εξασφάλιση μόνιμης στέγης στο πλαίσιο της τάσης των digital nomads, αλλά και της βαριάς φορολογίας από την οποία συνοδεύονται, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ενδιαφέρεται για την αγορά ακινήτου όταν καταφέρουν να συγκεντρώσουν ένα αξιοσέβαστο ποσό. Αυτό που κυρίως θα έπρεπε να μας προβληματίζει είναι η επιλογή της πόλης, διότι το ενδεχόμενο της αγοράς και στη συνέχεια εκμετάλλευσης μίας κατοικίας σε μία περιζήτητη πόλη μπορεί να είναι περισσότερο επικερδής ως επένδυση. Τα δε έσοδα, θα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε αλλού - ή γιατί όχι σε μία ακόμη αντίστοιχη επένδυση. Ο στόχος δεν είναι να μην πληρώνεις ενοίκιο π.χ στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά να μπορείς να απολπληρώνεις πολλά περισσότερα πέρα από την εν λόγω υποχρέωση στο άμεσο μέλλον. 

Οι ιδανικές πόλεις για επενδύσεις

Καταρχάς, αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου για να καταλάβεις πού είναι καλύτερο να προσανατολιστείς είναι η ετήσια αύξηση του μέσου ενοικίου. Στο Μιλάνο, για παράδειγμα, μιλάμε για 6,8%, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ιταλία. Η δε Πάντοβα έχει επίσης πολύ καλή απόδοση (7%), όπως και το Τορίνο (6,1%). Όπως προείπαμε όμως, η Ιταλία αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της και ενδείκνυται ιδιαίτερα για επενδύσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Ρώμη και η Μπολόνια. 

Ωστόσο, σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο PwC και την Urban Land, η οποία ειδικεύεται στις επενδυτικές συμβουλές, καμία από τις πόλεις στις οποίες είναι πιο επικερδείς η επένδυση δεν είναι ιταλική. Στην πραγματικότητα, η λίστα ανοίγει με το Παρίσι και συνεχίζει με δύο γερμανικές πόλεις, το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη. Ακολουθούν Λονδίνο, Μαδρίτη, Άμστερνταμ, Μόναχο και Αμβούργο. 

Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη, ότι είναι φθηνότερο να επενδύσεις στις συγκεκριμένες πόλεις; Η απάντηση είναι απλή: Για το ίδιο χρηματικό ποσό που θα επενδύσεις αγοράζοντας ένα σπίτι, σε αυτές τις πόλεις θα έχεις και τα περισσότερα έσοδα (ενοίκια, αλλά και η αύξηση της ετήσιας αξίας). Τα ίδια στοιχεία βέβαια, καταδεικνύουν ότι η φετινή πρωτεύουσα των επενδύσεων σε ακίνητα θα είναι αναμφίβολα το Παρίσι. Η πόλη του φωτός έχει προφανώς τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης, αφού πολλοί άνθρωποι θέλουν να μετακομίσουν, να αγοράσουν ή να νοικιάσουν το δικό τους χώρο εκεί. Η ζήτηση προφανώς, είναι εκείνη που και στην εν λόγω περίπτωση διαμορφώνει τις τιμές. 

https://www.instagram.com/p/BxDFNgVHHVI/

Για όσους ψάχνουν να αγοράσουν ένα όμορφο και προσιτό σπίτι

Σαφέστατα, το Παρίσι και το Βερολίνο απαιτούν πολύ υψηλά, απλησίαστα για την πλειοψηφία, ποσά για την αγορά κατοικίας. Από την άλλη, υπάρχουν ένα σωρό πόλεις στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο με πιο προσιτές τιμές. Σίγουρα, ως επένδυση μπορεί να μην αποφέρει τα ίδια έσοδα, αλλά και πάλι κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την αξία τους. 

Έτσι, για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, η φθηνότερη πόλη για επενδύσεις είναι το Βουκουρέστι, η πρωτεύουσα της Ρουμανίας που παρουσιάζει εξαιρετικές προσφορές, βρίσκεται κοντά στην Ιταλία και γενικότερα στην καρδιά της Ευρώπης. Ακολουθεί η σερβική πρωτεύουσα, το Βελιγράδι, η Σόφια στη Βουλγαρία που φημίζεται για το ιστορικό κέντρο της, η Βουδαπέστη (Ουγγαρία), η Κρακοβία (Πολωνία), η Ρίγα (Λετονία) και το Σεράγεβο (Βοσνία).

Οι βαλτικές δημοκρατίες είναι επίσης υπέροχες με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Βίλνιους στη Λιθουανία, με την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία και την ενδιαφέρουσα επίσης κουλτούρα του.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.