Πώς το 2011 έγινε η σημαντικότερη χρονιά στην ιστορία του Bitcoin

Ο ρόλος του Julian Assange, του 17χρονου τότε Vitalik Buterin και του κυβερνοβαρόνου των παράνομων ουσιών Ross Ulbricht στο να πάρει τα πάνω του το Bitcoin.

Υπάρχουν χρονιές που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλες για κομβικά γεγονότα στον ρου της ιστορίας, με τα αποτελέσματά τους να φαίνονται ακόμα και μία δεκαετία αργότερα. Τέτοια ήταν η περίπτωση του 2011 για το Bitcoin, τουλάχιστον σύμφωνα με τον οδηγό του περιοδικού Wired για τα κρυπτονομίσματα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Penguin υπό τον τίτλο Cryptocurrency: How Digital Money Could Transform Finance.

Για να αναλογιστούμε την πορεία που διένυσε το #1 κρυπτονόμισμα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αρκεί να αναλογιστούμε το ότι στα μέσα του 2010 ένα Bitcoin άξιζε λιγότερο από 10 σεντς του δολαρίου, με πολύ λίγες συναλλαγές να λαμβάνουν χώρα με αυτό. Τι ήταν αυτό που συνέβη, λοιπόν, την αμέσως επόμενη χρονιά και έκανε τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές κάθε Bitcoin να "αξίζει" 33 χιλιάδες δολάρια;

Η σύνδεση με τα WikiLeaks και τον Julian Assange

Το πιο σημαντικό γεγονός έχει να κάνει με την υπόθεση των WikiLeaks. Όταν τον Νοέμβριο του 2010 ο Julian Assange μπήκε σε μαύρη λίστα και του κατέστη αδύνατο το να αντλεί κεφάλαια μέσω συμβατικών πλατφορμών χρηματικών συναλλαγών, οι χρήστες του forum Bitcointalk ξεκίνησαν να συζητούν σχετικά με το αν θα έπρεπε να τον συμβουλεύσουν να αρχίσει να αποδέχεται δωρεές σε Bitcoin.

Ο/η Satoshi Nakamoto, δηλαδή ο/η ιδρυτής του Bitcoin που δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ταυτότητά του/της πέρα από το συγκεκριμένο ψευδώνυμο, τοποθετήθηκε αρνητικά στο forum, καθώς ανησυχούσε για το είδος της φήμης που θα έφερνε στο Bitcoin κάθε σύνδεση με τα WikiLeaks.

Η συγκεκριμένη συζήτηση, όμως, έπεσε στην αντίληψη και προκάλεσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και έστρεψε τους προβολείς στο κρυπτονόμισμα. Στις 11 Δεκεμβρίου, την επαύριο της μιντιακής κάλυψης της συγκεκριμένης συζήτησης, ο/η Satoshi Nakamoto ανήρτησε το προτελευταίο του πύρινο σχόλιο στο forum και άφησε την επόμενη χρονιά τα media να κάνουν την δουλειά τους.

Οι κόπιες του Bitcoin και ο Vitalik Buterin

Δεν ήταν όμως μόνο η διασύνδεση με τα WikiLeaks που άρχισε στα τέλη του 2010 και φούντωσε το 2011 που έκανε τη συγκεκριμένη χρονιά κρίσιμη για το Bitcoin, αλλά και το γεγονός ότι τότε άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι κάθε λογής κόπιες του, που μιμούνταν την τεχνολογία του Bitcoin για να παρουσιάσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα.

Πώς το 2011 έγινε η σημαντικότερη χρονιά στην ιστορία του BitcoinGetty Images

Την ίδια χρονιά, ο Vitalik Buterin που τότε ήταν μόλις 17 ετών και έμελλε να δημιουργήσει μετά από δύο χρονιές την πλατφόρμα Ethereum μέσω της οποίας πλέον διατίθεται το δεύτερο ισχυρότερο κρυπτονόμισα του πλανήτη, το Ether, άρχισε να δουλεύει στο Bitcoin Magazine, ένα γεγονός κομβικής σημασίας για τη δική του πορεία. 

Η βαριά σκιά της μαύρης αγοράς του Silk Road

Τέλος, το 2011 ο Τεξανός Ross Ulbricht, ιδρυτής της Silk Road, μίας online μαύρης αγοράς παράνομων ψυχότροπων ουσιών που υπήρχε ήδη στο dark web, άρχισε να δέχεται μέσω της πλατφόρμας του πληρωμές σε Bitcoin. Το συγκεκριμένο γεγονός έδωσε στο Bitcoin την κύρια αρνητική φήμη που το ακολουθεί μέχρι τις μέρες μας, ότι δηλαδή πρόκειται για ένα νόμισμα που προσφέρεται προνομιακά για παράνομες συναλλαγές, παρότι το 2020 αυτές αντιστοιχούσαν μόνο στο 0,34% του συνόλου των συναλλαγών που γίνονται με αυτό.

Κι αν κάποιες φορές δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από τη δυσφήμιση, όπως είδαμε να συμβαίνει με την περίπτωση των Wikileaks, η πάταξη της Silk Road τον Οκτώβριο του 2013, που συνοδεύτηκε με μεγάλη μιντιακή κάλυψη, βοήθησε την επέκταση της χρήσης του Bitcoin σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το έκανε πιο αξιόπιστο ως επένδυση ανάμεσα σε όσους διατηρούσαν τις αμφιβολίες τους. 

Τι να αναμένουμε το 2031;

Τα επόμενα χρόνια η άνοδος του Bitcoin υπήρξε εντυπωσιακή. Πρόσφατα, η άγρια εκτόξευση και η ιλιγγιώδης κατρακύλα του, καθώς έφτασε να αξίζει 60 χιλιάδες δολάρια τον Απρίλιο του 2021 και σχεδόν το μισό από αυτό το ποσό τον Μάιο, προκλήθηκε μερικώς από τους πιο θεσμικούς επενδυτές που έψαχναν να πιαστούν από κάτι ενάντια στην αβεβαιότητα της πανδημίας.

Τα γελοία tweets του Elon Musk, μάλιστα, συνεισέφεραν τα μάλα σε αυτή την περίεργη κατάσταση. Παρόλα αυτά η ιδέα του ότι το Bitcoin μπορεί να λειτουργήσει ως νόμισμα δεν πέθανε παντού στον κόσμο. Το Ελ Σαλβαδόρ, σε μία κίνηση που μοιάζει με απερίσκεπτο κυβερνητικό-εθνικό πιαρλίκι, πρόσφατα ενέκρινε τη χρήση του ως νόμιμου νομίσματος. Τώρα το τι θα έχει γίνει με το Bitcoin το 2031; Η ιστορία μάς έχει δείξει ότι η πορεία του είναι απρόβλεπτη, οπότε κάθε σενάριο που μπορούμε να πλάσουμε μοιάζει καταδικασμένο να μην επαληθευτεί.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear