Στην IKEA καταλήγει το εμβληματικό κατάστημα της Topshop

Η ΙΚΕΑ ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στο κυρίαρχο spot της Oxford Street του Λονδίνου.

Γράφει: Esquire Editors 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ο μεγιστάνας του λιανικού εμπορίου Φίλιπ Γκριν, πρώην ιδιοκτήτης της Topshop, πρόκειται να εισπράξει το ποσό των 534 εκατ. δολαρίων από την πώληση του εμβληματικού καταστήματος της αλυσίδας ένδυσης, στην Oxford Street του Λονδίνου, στην IKEA, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή. 

Πρόκειται για το τελευταίο σημαντικό περιουσιακό στοιχεία της Arcadia Group, του Βρετανού μεγιστάνα, που βγαίνει στο "σφυρί”, στο πλαίσιο της πτώχευσης του πάλαι ποτέ κραταιού ομίλου, που έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις.

Η τιμή που αποκαλύπτουν τα δημοσιεύματα, μόλις 48 εκατ. δολάρια χαμηλότερη από τα 582 εκατ. δολάρια που ζητούσε η Arcadia τον Μάιο -και μάλιστα εν μέσω πανδημίας- προσφέρει σημαντικό στήριγμα στον Γκριν, ο οποίος παλεύει να ξεπληρώσει το τεράστιο χρέος που συσσώρευσε η χρεοκοπημένη πλέον αυτοκρατορία του.

Η πώληση του εμβληματικού ακινήτου θα επιτρέψει στον Γκριν να αποπληρώσει την υποθήκη ύψους 425 εκατ. δολαρίων που βαραίνει το κατάστημα, στην αμερικανική εταιρεία private equity Apollo Global Management. 

Τα υπόλοιπα 109 εκατ. δολάρια που απομένουν, θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη μέρους των τεράστιων απαιτήσεων των πιστωτών της Arcadia, το σύνολο των οποίων σύμφωνα με την εταιρεία εκκαθάρισης Teneo ανερχόταν τον Ιούλιο στα 2,4 δισ. δολάρια.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Forbes ανέφερε ότι ο δεύτερος γύρος προσφορών για το ακίνητο έχει ολοκληρωθεί και εξετάζονται οι οικονομικές προσφορές, οι οποίες φέρεται να "υπερβαίνουν” το ποσό των 425 εκατ. δολαρίων της υποθήκης.

Η φερόμενη συμφωνία δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται από την εταιρεία διαχείρισης του ακινήτου Redcastle. Ωστόσο, η ΙΚΕΑ δεν διαψεύδει τα δημοσιεύματα. Ο σουηδικός κολοσσός των επίπλων δήλωσε στο Forbes, μέσω εκπροσώπου του, ότι παρότι "διερευνά” νέες τοποθεσίες "στο πλαίσιο της νέας προσέγγισης τους για καταστήματα στο κέντρο πόλεων”, προς το παρόν δεν σχεδιάζει να μοιραστεί τη στρατηγική επέκτασής του δικτύου του.

Παρότι το IKEA είναι μια αλυσίδα καταστημάτων που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πελάτες που προσέρχονται με τα αυτοκίνητά τους, ο σύμβουλος λιανικών αγορών Nick Budd χαρακτήρισε τη φερόμενη προσφορά του IKEA για το εμβληματικό ακίνητο του Λονδίνου "έξυπνη κίνηση”, προσθέτοντας ότι το κατάστημα διαθέτει άφθονο χώρο για την παραλαβή προϊόντων, όπως είδη οικιακής χρήσης και φυτά, αλλά και για χώρους εστίασης.

Οι δε αλυσίδες Nike και Vans που διαθέτουν επί του παρόντος καταστήματα στο ακίνητο της Arcadia δεν χρειάζεται να τα κλείσουν άμα τη ελεύσει της ΙΚΕΑ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. 

Σημειώνεται ότι η IKEA διαθέτει ήδη ένα παρόμοιο αλλά πολύ μικρότερο κατάστημα, γνωστό ως "στούντιο σχεδιασμού” στhn οδό Tottenham Court, μια περιοχή φημισμένη για τα καταστήματα επίπλων που "φιλοξενεί”.

Τέλος εποχής

Η Arcadia -η αυτοκρατορία λιανικού εμπορίου με τα 400 καταστήματα, τους 13.000 υπαλλήλους και δημοφιλείς φίρμες όπως οι Topshop, Topman, Miss Selfridge, Burton και Wallis- υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους. 

Τον Ιούλιο, οι εκκαθαριστές της εταιρείας σε έκθεσή τους ανέφεραν ότι οι συνολικές απαιτήσεις των πιστωτών από την Arcadia ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. δολάρια, στα οποία περιλαμβάνεται και το έλλειμμα ύψους 700 εκατ. δολαρίων του συνταξιοδοτικού ταμείου της εταιρείας για τους πρώην εργαζόμενους της.

Έκτοτε, η εταιρεία εκκαθάρισης Teneo έχει πουλήσει περιουσιακά στοιχεία της Arcadia αξίας άνω των 820 εκατ. δολαρίων προκειμένου να καλύψει τα χρέη του πάλαι ποτέ κραταιού ομίλου. Συγκεκριμένα πούλησαν τα διάσημα εμπορικά σήματα Topshop, Top Man, Miss Selfridge και HIIT στην ανταγωνίστρια αλυσίδα λιανικής ASOS τον Φεβρουάριο· τις φίρμες Dorothy Perkins, Burton και Wallis στην επίσης ανταγωνίστρια Boohoo, και πάλι τον Φεβρουάριο· καθώς και το brand Evans στην City Chic, τον Δεκέμβριο του 2020.

Ωστόσο, στην έκθεση προόδου που δημοσίευσε τον Ιούλιο η Teneo αποκάλυψε, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο μέχρι στιγμής, ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Arcadia απέχουν παρασάγγας από το ποσό που χρωστά η πτωχευμένη αυτοκρατορία του Γκριν. 

Με τα εξασφαλισμένα χρέη -το ενυπόθηκο δάνειο της Appolo και ένα δάνειο 225 εκατ. δολαρίων προς το συνταξιοδοτικό ταμείο της εταιρείας- να έχουν ήδη καλυφθεί, η Teneo αποκάλυψε τον Ιούλιο αναμένει να "αποδεσμευτούν κεφάλαια για να καταστεί δυνατή η διανομή σε μη εξασφαλισμένους πιστωτές ποσού περίπου 10 πενών για κάθε λίρα, με βάση τις συνολικές εκτιμώμενες απαιτήσεις ύψους περίπου 1,8 δισ. στερλινών”, προσθέτοντας ότι "[το] μη εξασφαλισμένο μέρος του χρέους προς το συνταξιοδοτικό ταμείο δεν θα αποπληρωθεί στο σύνολό του, καθώς θα μερίσματα θα είναι ανάλογα με αυτά που θα καταβληθούν στους άλλους μη εξασφαλισμένους πιστωτές... " 

Με άλλα λόγια, η Arcadia είναι σε θέση να πληρώσει μόνο το 10% κάθε λίρας που οφείλει στους μη εξασφαλισμένους πιστωτές της.

Η Teneo δεν σχολιάζει, ούτε δίνει εικόνα για το πιθανό έλλειμμα που θα προκύψει για το συνταξιοδοτικό ταμείο, ούτε όμως και συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον τρόπο κατανομής των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν, ωστόσο οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση πιθανότατα θα προκαλέσει την οργή του πολιτικού κόσμου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το κοινοβούλιο ψήφισε το 2016 να αφαιρεθεί ο τίτλος του Ιππότη, μετά το σκάνδαλο πώλησης της αλυσίδας BHS έναντι 1 λίρας, το 2015. (Ο Γκριν, πάντως, εξακολουθεί να διατηρεί τον τίτλο.) 

Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων BHS κατέρρευσε το επόμενο έτος αφήνοντας έλλειμμα στο συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζομένων της. Μετά τη δημόσια κατακραυγή, ο Γκριν αναγκάστηκε να βάλει από την τσέπη του ποσό ύψους 461 εκατ. δολαρίων προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα.

Το Forbes εκτιμά ότι η περιουσία των Φίλιπ και Κριστίνα Γκριν ανέρχεται στο ποσό των 2,4 δισ. δολαρίων - χρήματα τα οποία κατά κύριο λόγο προήλθαν από το μέρισμα ύψους 1,7 δισ. δολαρίων που έλαβαν από την Arcadia το 2005.

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης