Το bitcoin φλερτάρει με νέο ιστορικό ρεκόρ

Μετά την επίσημη πρώτη 'εμφάνιση' του ETF της ProShares.

Γράφει: Esquire Editors 20 Οκτωβρίου 2021

Ράλι κατέγραψε η τιμή του bitcoin την Τρίτη, φτάνοντας μόλις μία ποσοστιαία μονάδα από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε στις αρχές του έτους. Το ψηφιακό νόμισμα "σκαρφάλωσε” έως τα 64.309,33 δολάρια εχθές το απόγευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinDesk, διαπραγματευόμενο λιγότερο από 1% χαμηλότερα από το επίπεδο ρεκόρ των 64.888,99 δολαρίων που άγγιξε τον Απρίλιο, πριν οπισθοχωρήσει ελαφρώς το βράδυ της Τρίτης πέριξ των 64.000 δολαρίων.

Το δημοφιλές ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο έφτασε μια "ανάσα” από το ιστορικό υψηλό του την ίδια ημέρα που έκανε το ντεμπούτο του στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE) το Bitcoin Strategy ETF της ProShares, το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο που συνδέεται με το bitcoin και έγινε διαθέσιμο στις ΗΠΑ.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ορισμένοι αναλυτές επέκριναν το προαναφερόμενο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο, επισημαίνοντας ότι το ETF δεν στηρίζεται στην τρέχουσα τιμή του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος αλλά αντίθετα συνδεέται με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Ο συντάκτης του MarketWatch Mark DeCambre έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει σε άρθρο του το συγκεκριμένο ETF ως "ένα υποδεέστερο προθεσμιακό προϊόν”, επικαλούμενος τις απόψεις διαπιστευμένων επενδυτικών συμβούλων.

Ωστόσο, άλλοι παρατηρητές της αγοράς έχουν εκφράσει πιο αισιόδοξες απόψεις για το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο, χαρακτηρίζοντας τη εισαγωγή του εν λόγω ETF στην αγορά ως θετική εξέλιξη.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες, μάλιστα, σημείωσαν ότι η διάθεση αυτού του νέου ETF θα μπορούσε να δελεάσει τους επενδυτές και να τους προσελκύσει στα κρυπτονομίσματα.

"Το λανσάρισμα του bitcoin ETF της ProShares στο NYSE προσφέρει τη νομιμοποίηση που χρειάζονται ορισμένοι επενδυτές προκειμένου να εξετάσουν την προσθήκη του bitcoin στα χαρτοφυλάκιά τους”, επισημαίνει η Hong Fang, διευθύνουσα σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Okcoin.

Επιπλέον, σημειώνει ότι "μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι επίκειται περισσότερη θεσμική υποστήριξη για τα κρυπτονομίσματα”.

"Για τους επενδυτές που εδώ και καιρό αποθαρρύνονται από την αβεβαιότητα όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο και τον κίνδυνο, αυτή η κίνηση σηματοδοτεί τη νομιμότητα του κρυπτονομίσματος ως κατηγορία περιουσιακού στοιχείου και τους προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσουν έμμεση έκθεση στο ψηφιακό αυτό περιουσιακό στοιχείων μέσω ενός λιγότερο ριψοκίνδυνου οχήματος”, προσθέτει η διευθύνουσα σύμβουλος του ανταλλακτηρίου Okcoin.

"Αυτό θα προσελκύσει τελικά μεγαλύτερους, πιο παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και μαζί με αυτός και σημαντικά κεφάλαια”, καταλήγει η Hong Fang.

Ο Ben Armstrong, ιδρυτής του καναλιού BitBoy Crypto στο YouTube, συνηγορεί. "Είναι αλήθεια ότι τα ανταλλακτήρια, όπως το Coinbase και το KuCoin, έχουν διευκολύνει την αγορά κρυπτονομισμάτων”, σημειώνει και προσθέτει: "Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολύς φόβος, αβεβαιότητα και αμφιβολία (FUD) όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα για τον κοινό επενδυτή ή διαχειριστή χαρτοφυλακίων που έβλεπε μέχρι τώρα ψευδή πρωτοσέλιδα για κακόβουλο λογισμικό εκβιασμού, για Ρώσους χάκερς και την Elizabeth Warren να διαρρέει ανοησίες”.

"Προτιμούν να βλέπουν να διαχειρίζεται κάποιος τρίτος τα χρήματά τους, αν αυτό συνάδει με την επενδυτική τους στρατηγική, ας είναι”, λέει ο Armstrong.

Για το θέμα υπερθεματίζει και η Amber Ghaddar, συνιδρύτρια της αποκεντρωμένης κεφαλαιαγοράς AllianceBlock. "Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) υπόκεινται όπως και οι μετοχές στους όρους διακανονισμών. Εμπίπτουν στην κατηγορία των Μετοχών όσον αφορά τη διασπορά”, σημειώνει.

"Επομένως, από τεχνική άποψη, πλέον, κάθε μικροεπενδυτής με έναν τυπικό χρηματιστηριακό λογαριασμό και οποιοσδήποτε θεσμικός παίκτης της κατηγορίας 3 (tier 3) μπορεί να επενδύσει στο bitcoin χωρίς να χρειάζεται ψηφιακό θεματοφύλακα, ούτε να ενημερώνει την υποδομή του και/ή να προσαρμόζει τις απαιτήσεις κατανομής περιουσιακών στοιχείων”, προσθέτει η Amber Gaddar.

"Ένα αμερικανικό ETF, είτε futures είτε spot, αποτελεί ευπρόσδεκτη εξέλιξη στις ΗΠΑ και θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω υιοθεσία” των κρυπτονομισμάτων, σημειώνει η συνιδρύτρια της AllianceBlock.

[Σημείωση: Η επένδυση σε κρυπτονομίσματα ή μάρκες είναι εξαιρετικά κερδοσκοπική και η αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό αρρύθμιστη. Όποιος σκέφτεται να επενδύσει θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να απολέσει το σύνολο της επένδυσής του.]

Από: Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.