Οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021

Σύμφωνα πάντοτε με το Forbes.

Γράφει: Esquire Editors 25 Νοεμβρίου 2021

Οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021 σύμφωνα με το Forbes λοιπόν. Η Cargill επέστρεψε στην κορυφή της ετήσιας λίστας του Forbes με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ. Η εταιρεία αγροτικών επιχειρήσεων είχε πέσει στο Νο 2 πέρυσι, μόλις για τρίτη φορά από το 1985 όταν το Forbes άρχισε να καταρτίζει τη συγκεκριμένη λίστα.

Τα έσοδα της εταιρείας με έδρα τη Μινεσότα αυξήθηκαν κατά 17% για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάιο του 2021 στα 134,4 δισ. δολάρια, ενισχυμένα από τις υψηλότερες τιμές των γεωργικών προϊόντων.

Η Koch Industries έπεσε στο Νο 2 της λίστας για το 2021, αφού τα έσοδά της για το έτος έως τον Δεκέμβριο του 2020 εκτιμώνται στα 115 δισ. δολάρια. Η οικογενειακή εταιρεία δραστηριοποιείται σε μια σειρά από τομείς όπως τα χημικά προϊόντα, η διύλιση και τα software και από το 1967 τη διευθύνει ο δισεκατομμυριούχος Charles Koch.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται και άλλα γνωστά ονόματα, όπως στο Νο 4 η εταιρεία παραγωγής γλυκών Mars, ο επενδυτικός κολοσσός Fidelity με έδρα τη Βοστώνη στο Νο 10 και ο Όμιλος ΜΜΕ Cox Communications στο Νο 14.

Η ένταξη στη λίστα βασίζεται στα έσοδα των εταιρειών για το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος. Για το 80% των επιχειρήσεων, αυτό σημαίνει έσοδα για το ημερολογιακό έτος 2020. 

Η εταιρεία ιατρικών προμηθειών Medline έκανε αίσθηση μέσα στο 2021 όταν ανακοίνωσε ότι πουλάει το πλειοψηφικό της μερίδιο σε μια ομάδα ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών, σε μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές με μόχλευση που έχουν γίνει ποτέ. Η συμφωνία, η οποία φέρεται να ανέρχεται στα 34 δισ. δολάρια, έκλεισε τον Οκτώβριο. Η Medline παραμένει ιδιωτική εταιρεία και κατατάσσεται στη 16η θέση με έσοδα ύψους 17,5 δισ. δολάρια.

Πολύ καλά τα πήγαν οι εταιρείες λιανικής πώλησης τροφίμων με 16 από τις 19 εταιρείες σούπερ μάρκετ που περιλαμβάνονται στη λίστα να καταγράφουν αύξηση στα έσοδά τους σε σχέση με την περσινή λίστα, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη ζήτηση εν μέσω πανδημίας. Η αύξηση των εσόδων επανέφερε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη λίστα: τη Brookshire Brothers με έδρα το Τέξας στο νούμερο 162 και την Bashas' με έδρα την Αριζόνα στο νούμερο 208. Τα έσοδα της Publix Supermarkets της Φλόριντα (Νο. 3) αυξήθηκαν κατά 18% το 2020, με την εταιρεία να ανοίγει 39 νέα καταστήματα πέρυσι. Τον Σεπτέμβριο η Publix ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί στο Κεντάκι στα τέλη του 2023.

> Διάβασε ακόμη: Evergrande, το μεγαλύτερο θύμα της νέας οικονομικής πολιτικής της Κίνας

Η Southeastern Grocers, στο Νο. 38, "φλερτάρει" εδώ και χρόνια με τη δημόσια εγγραφή, αλλά ακύρωσε τα σχέδια για IPO νωρίτερα τον Νοέμβριο. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2014. Η Southeastern έχει υπό την ιδιοκτήσία της τα brands Winn-Dixie, Harveys Supermarkets και Fresco Y Más και τα έσοδά της εκτιμώνται στα 9,6 δισ. δολάρια.

Οι εκτός λίστας

Φέτος 19 εταιρείες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να συμπεριληφθούν στη λίστα του Forbes είτε γιατί μειώθηκαν τα έσοδά τους, είτε γιατί εξαγοράστηκαν είτε γιατί κατέθεσαν αίτηση για δημόσια προσφορά. Δέκα εταιρείες έμειναν εκτός λίστας επειδή τα έσοδα τους υποχώρησαν κάτων από το όριο των 2 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία κατασκευής επίπλων Haworth επηρεάστηκε από την ύφεση στην αγορά επίπλων γραφείου και τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 19% στα 1,8 δισ. δολάρια το 2020. Τα έσοδα της εταιρείας Delaware North υποχώρησαν κατά 61% σε 1,45 δισ. δολάρια λόγω της ακύρωσης αθλητικών εκδηλώσεων και της μείωσης  κινητικότητας στα αεροδρόμια - τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Airbnb (@airbnb)

Η πιο "εντυπωσιακή" έξοδος ήταν της Airbnb. Η εταιρεία βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατοικιών εισήχθη στο Χρηματιστήριο μέσω δημόσιας εγγραφής αξίας 47 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2020, μετά από δύο χρόνια παρουσίας στη λίστα του Forbes. Tον ίδιο δρόμο ακολούθησαν οι Petco Animal Supplies, Vizio και Jo-Ann Stores. Η Vizio είχε καταθέσει αίτηση για να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο το 2015, την οποία απέσυρε την επόμενη χρονιά, όταν συμφώνησε για την εξαγορά της από κινεζική εταιρεία. Η συμφωνία αυτή ναυάγησε τελικά και η Vizio παρέμεινε ιδιωτική μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Ο ιδρυτής της, William Wang, παραμένει CEO.

Δύο εταιρείες δεν βρίσκονται στη λίστα του Forbes λόγω εξαγοράς. Η αλυσίδα αποθηκών τροφίμων Smart & Final εξαγοράστηκε τον Μάιο του 2021 από την Bodega Latina, θυγατρική της μεξικανικής Grupo Comercial Chedraui. Η Nature's Bounty, εταιρεία παραγωγής βιταμινών με έδρα τη Νέα Υόρκη, πωλήθηκε στη Nestlé τον Αύγουστο του 2021 έναντι 5,75 δισ. δολαρίων.

Οι εταιρείες οικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte, PricewaterhouseCoopers και Ernst & Young βγήκαν από τη λίστα επειδή και οι τρεις έχουν έδρα στο εξωτερικό.

Οι νεοεισερχόμενες και οι "επιστροφές"

Είκοσι πέντε εταιρείες είτε μπήκαν στη λίστα του Forbes για πρώτη φέτος είτε επέστρεψαν σε αυτήν μετά από απουσία τουλάχιστον ενός χρόνου. Από αυτές την καλύτερη κατάταξη πέτυχε η Uline στο νούμερο 73. Η εταιρεία με έδρα το Ουισκόνσιν, εμπορεύεται ναυτιλιακά και άλλα είδη για επιχειρήσεις, και τα έσοδά της κυμαίνονται στα 5,8 δισ. δολάρια.

Η νεοσύστατη Ultimate Kronos Group βρίσκεται στο Νο. 138 πετυχαίνοντας πωλήσεις ύψους 3,3 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία cloud computing ειδικεύεται στη διαχείριση εργατικού δυναμικού και ανθρώπινων πόρων. Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2020 μέσω της συγχώνευσης της Ultimate Software και της Kronos Inc.

> Διάβασε ακόμη: Η Tesla είχε 5 συνιδρυτές. Αλλά μόνο οι δύο έγιναν πλούσιοι.

Η Michaels Companies, εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών τέχνης, χειροτεχνίας και κορνιζών, επέστρεψε στην λίστα ως ιδιωτική εταιρεία για τρίτη φορά. Η Michaels ιδρύθηκε το 1973 και εισήχθη στον Nasdaq το 1984. Η Blackstone και η Bain Capital εξαγόρασαν την Michaels στα τέλη του 2006, ενώ το 2014 μπήκε και πάλι στο Χρηματιστήριο. Η Apollo Global Management απέκτησε και πάλι την Michaels ως ιδιωτική εταιρεία τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σε μια συμφωνία ύψους 3,3 δισ.  δολαρίων. Αξιοσημείωτο ότι η Michaels έκανε το ντεμπούτο της στο Νο. 81 το 2007, στην ίδια θέση με φέτος.

Η αλυσίδα παντοπωλείων Brookshire Brothers, που κατατάσσεται στο Νο. 162, επιστρέφει στη λίστα μετά από 12 χρόνια. Είχε βγει εκτός λίστας το 2009, όταν το ελάχιστο όριο εισόδου αυξήθηκε σε έσοδα ύψους 2 δισ. δολαρίων. Η Brookshire Brothers "σχετίζεται" με την Brookshire Grocery στο Νο. 168, αφού οι δύο επιχειρήσεις έχουν προκύψει μετά από διάσπαση της αρχικής εταιρείας το 1938.

Μεθοδολογία

Η λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ περιλαμβάνει μόνο εταιρείες, τα έσοδα των οποίων ξεπερνούν τα 2 δισ. δολάρια κατά το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις εταιρείες δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν το ιδιωτικό τους καθεστώς. Εξαιρούνται οι εταιρείες με έδρα εκτός ΗΠΑ, οι εταιρείες που δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος (όπως η Mohegan Tribal Gaming Authority), οι εταιρείες που ανήκουν σε αμοιβαία ιδιοκτησία (όπως η State Farm Insurance), οι συνεταιρισμοί (όπως η Land O'Lakes), οι εταιρείες με λιγότερους από 100 υπαλλήλους και οι εταιρείες που ανήκουν σε ποσοστό άνω του 50% σε άλλη δημόσια, ιδιωτική ή μη αμερικανική εταιρεία.

Δεν περιλαμβάνονται επίσης εταιρείες με κύρια δραστηριότητα τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, τις επενδύσεις ή/και τη διαχείριση ακινήτων. Αντιθέτως, περιλαμβάνονται εταιρείες που ανήκουν κατά πλειοψηφία σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Medline Industries.

> Διάβασε ακόμη: Πώς και γιατί οι δισεκατομμυριούχοι 'κρύβουν' τα πλούτη τους στο Λουξεμβούργο

Τα στοιχεία των εσόδων για κάθε εταιρεία δεν περιλαμβάνουν τις πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Τα δεδομένα που αξιολογεί το Forbes για την κατάρτιση της λίστας προέρχονται από ενημερώσεις των εταιρειών, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εκτιμήσεις από ερευνητές του Forbes και άλλες εξωτερικές πηγές.

Δείτε όλη τη λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021 εδώ.

 

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.