Μετά τα κρυπτονομίσματα, τα κρυπτο-ομόλογα

Και οι προβληματισμοί που φέρνουν σε επενδυτές και θεσμικούς της νομισματικής πολιτικής.

Γράφει: Esquire Editors 15 Δεκεμβρίου 2021

Η ανακοίνωση για την έκδοση ομολόγου αξίας 1 δισ. δολαρίων –με σημαντικό κομμάτι των εσόδων να χρησιμοποιείται για την αγορά Bitcoin– κυριάρχησε στις οικονομικές ειδήσεις των προηγούμενων ημερών· ταυτόχρονα όμως, και με δεδομένο την όλο και μεγαλύτερη στροφή προς την τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα, εγείρει προβληματισμούς και ερωτήματα που πρέπει να εξεταστούν.

Τα κρυπτονομίσματα –και ιδίως το Bitcoin– πρωταγωνιστούν στις συζητήσεις οικονομικού ενδιαφέροντος εδώ και περίπου έναν χρόνο. Παρά την ακμή που γνωρίζουν το blockchain και τα κρυπτονομίσματα, διεισδύοντας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και σε άλλους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, υπάρχει μία πτυχή τους με την οποία δεν ασχολείται κανείς: η χρηματοδότηση χρέους. Πρόκειται για την εγγενή πρακτική των περισσότερων –αν όχι όλων– οργανισμών και κρατών προκειμένου να χρηματοδοτούν τη συνεχόμενη λειτουργία τους. Η ενσωμάτωση του Bitcoin (και των κρυπτονομισμάτων εν γένει) στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές και στη λειτουργία της αγοράς φαίνεται πως θα συνεχιστεί με την ίδια ορμή και το 2022.

Σίγουρα θα υπάρξουν τίτλοι επί τίτλων και αναλύσεις επί αναλύσεων για το κρυπτο-ομόλογο, όμως ήδη υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί που θα πρέπει να λάβει υπόψη του κάθε εν δυνάμει επενδυτής ή υπεύθυνος χάραξης νομισματικής πολιτικής προτού πάρει τις αποφάσεις του. 

Τιμολόγηση

Το κρατικό ομόλογο αξίας 1 δισ. δολαρίων που θα εκδώσει το Ελ Σαλβαδόρ θα έχει επιτόκιο 6,5% – τιμή ελκυστική με δεδομένο τα επίπεδα όπου κυμαίνονται σήμερα τα επιτόκια. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, όμως, το επιτόκιο αυτό δεν είναι και τόσο ελκυστικό, αφού οι αυξημένες τιμές του πληθωρισμού παγκοσμίως θα "ροκανίζουν" το επιτόκιο του κουπονιού. Κάθε εταιρεία ή κράτος που θέλει να εκδώσει ομόλογο με εγγύηση σε κρυπτονόμισμα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τον εξής παράγοντα: θα μπορεί να προσαρμοστεί το επιτόκιο πληρωμής σύμφωνα με τις αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον;

Ό,τι ισχύει για κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό μέσο, ισχύει και για το ομόλογο: πριν την έκδοσή του πρέπει να εξεταστεί μια σειρά από στοιχεία και παραμέτρους, με τον καθορισμό του επιτοκίου να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων, ειδικά υπό τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις και τα τρέχοντα επιτόκια. 

Εγγύηση

Εκτός από την τιμολόγηση ενός ομολόγου ή άλλου χρηματοπιστωτικού μέσου υπάρχει και το ζήτημα της εγγύησής του. Τα ομόλογα σε Bitcoin και άλλα συναφή χρηματοπιστωτικά μέσα μπορεί να προσελκύουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην αγορά, όμως στο μέλλον θα αποτελούν απλώς μία επιλογή για τους ενδιαφερόμενους. Κρυπτονομίσματα δεν είναι μόνο το Bitcoin και τα χρηματοπιστωτικά μέσα που συνδέονται με το δημοφιλέστερο στον κόσμο ψηφιακό νόμισμα – υπάρχει πλειάδα κρυπτονομισμάτων που μπορούν να υποστηρίξουν την έκδοση πιο παραδοσιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα ομόλογα.

Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που θέλουν να εκδώσουν είτε κρυπτο-ομόλογα είτε άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα –ή να διαμορφώσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για αυτά–, ο καθορισμός του κρυπτονομίσματος-εγγύηση για το ομόλογο συνιστά απόφαση υψίστης σημασίας. 

Επανεπένδυση

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες και ενδιαφέρουσες πτυχές του "ομολόγου Bitcoin" που θα εκδώσει το Ελ Σαλβαδόρ είναι ότι το 50% των εσόδων, ήτοι 500 εκατ. δολάρια, θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά και άλλων Bitcoin. Το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση και τη χρηματοδότηση της πολυσυζητημένης "bitcoin-city" κοντά στο ηφαίστειο Conchagua στο νοτιοανατολικό Ελ Σαλβαδόρ. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος για να αξιοποιείται με τον ίδιο τρόπο κάθε κρυπτο-ομόλογο.

Ένα ερώτημα που θα πρέπει πάντα να τίθεται –και να αξιολογείται– είναι για ποιον ακριβώς σκοπό θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από την έκδοση ενός ομολόγου (ή άλλου χρηματοπιστωτικού μέσου). Σαφώς, το αναμενόμενο είναι η αξιοποίηση των εσόδων για τη δημιουργία πάγιων περιουσιακών στοιχείων· η προσθήκη στην "εξίσωση" μιας πιθανής επανεπένδυσης μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση.

Η έκδοση κρυπτο-ομολόγων (και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων με βάση τα crypto) είναι μια τάση που δεν φαίνεται να εξασθενεί. Αντιθέτως, η συγχώνευση και ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων με τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά μέσα διευρύνεται όλο και περισσότερο κοιτάζοντας το μέλλον. Αγνοώντας τον "θόρυβο" και τον ενθουσιασμό που πολύ συχνά ξεσηκώνει κάθε συζήτηση –σε θεσμικό επίπεδο– για τα κρυπτονομίσματα, καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα χρηματοπιστωτικά μέσα πρέπει να αξιολογούνται σε αντικειμενική βάση. Τα κρυπτο-ομόλογα προσφέρουν μια μοναδική και διαφοροποιημένη προοπτική για τους ιθύνοντες χάραξης πολιτικής και τους εκδότες τους, μα η έκδοσή τους πρέπει να είναι μια καλά μελετημένη και ξεκάθαρη κίνηση.

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.