Το μέλλον του Bitcoin έχει τεράστιο ρίσκο

Σκάει η μεγαλύτερη "φούσκα" όλων των εποχών ή θα έχουμε νέο, εντυπωσιακό ράλι;

Γράφει: Esquire Editors 23 Δεκεμβρίου 2021

Οι τιμές του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων έχουν ενισχυθεί μετά την απόφαση της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα πως θα προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής. 

Αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση η τιμή του Βitcoin εκτινάχθηκε προς τις 50.000 δολάρια, ενώ άλμα σημείωσε και το Ethereum –ξεπερνώντας τις 4.000 δολάρια–, αφού ο Jerome Powell γνωστοποίησε ότι η Federal Reserve θα μειώσει τη μηνιαία αγορά ομολόγων στο διπλάσιο ποσοστό από αυτό που είχε προαναγγείλει ο ίδιος πριν από έξι εβδομάδες και πως "βλέπει" τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022 σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που "καλπάζει".

Φούσκα;

Με φόντο την κίνηση της Fed, ο επενδυτής Rich Bernstein προειδοποίησε ότι το Bitcoin και εν γένει τα κρυπτονομίσματα αποτελούν τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική "φούσκα" όλων των εποχών, παρόλο που οι επενδυτές σε crypto "βλέπουν" τις τιμές του Bitcoin, του Εthereum και των άλλων ψηφιακών νομισμάτων να συνεχίζουν το ράλι. 

> Διάβασε ακόμη: Το Bitcoin ως σωτήρας της Τουρκίας από τη νομισματική κρίση

"Τα κρυπτονομίσματα είναι η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική φούσκα στην Ιστορία", δήλωσε στο CNBC ο Bernstein, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Richard Bernstein Advisors. "Διαμορφώνεται ένα τρομακτικό σκηνικό".

Ειδικότερα, η τιμή του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο έχει εκτοξευθεί με ιλιγγιώδη ρυθμό τον τελευταίο χρόνο, ενώ ορισμένα μικρότερα crypto –όπως το Ethereum και άλλοι συναγωνιστές του– σημειώνουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, καθώς traders και επενδυτές συρρέουν στην αναπτυσσόμενη αγορά των ψηφιακών νομισμάτων.

Το μέλλον του Bitcoin έχει τεράστιο ρίσκοiStock

Το Bitcoin έχει προσθέσει 600% τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το Εthereum έχει ενισχυθεί κατά περίπου 2.500%, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων να εκτινάσσεται από τα 200 δισ. δολάρια –πριν από 24 μήνες– στα ιστορικά υψηλά των 3 τρισ. δολαρίων τον Νοέμβριο.

Ο Bernstein προειδοποίησε επίσης για τις μετοχές "τεχνολογίας, καινοτομίας και αναμπουμπούλας", όπως τις αποκάλεσε χαρακτηριστικά, για τις οποίες εκτίμησε ότι μπορεί να καταρρεύσουν φέρνοντας μνήμες από τη "φούσκα των dot.com" που έσκασε στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

"Από τη μία πλευρά της τραμπάλας, κάθονται τα περιουσιακά στοιχεία-"φούσκες" όπως τα αποκαλώ: οι μετοχές τεχνολογίας, καινοτομίας και αναμπουμπούλας, παρέα με τα κρυπτονομίσματα", είπε ο Bernstein. "Από την άλλη, κάθονται όλα τα άλλα assets. Με ορίζοντα το 2022-2023, κάποιος θα ήθελε να πάει να κάτσει στην πλευρά που είναι "όλα τα άλλα"". 

> Διάβασε ακόμη: Τα πιο ισχυρά κρυπτονομίσματα αυτή τη στιγμή

Τους τελευταίους 18 μήνες, κρυπτονομίσματα, χρηματαγορές και περιουσιακά στοιχεία έχουν εκτοξευθεί, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο διοχέτευσαν ρευστό και φτηνό χρήμα στην αγορά για να αποτρέψουν μια οικονομική καταστροφή, απόρροια της πανδημίας και των lockdown που επιβλήθηκαν για να περιορίσουν τη διασπορά της covid-19. Ορισμένοι επενδυτές προειδοποιούν πως καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα συσφίγγουν τη πρωτόγνωρα διευκολυντική νομισματική πολιτική τους, οι εντυπωσιακά υψηλές αποδόσεις θα κατρακυλούν.

Επιθετική στάση

Εντούτοις, Bitcoin, Ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα, καθώς και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, υποδέχθηκαν με κέρδη την απόφαση της Federal Reserve για πιο "επιθετική" στάση εκ μέρους της.

"Παρόλο που τέτοιες αλλαγές νομισματικής πολιτικής συνήθως συμπιέζουν τα κρυπτονομίσματα, αφού αποτελούν μια κατηγορία ριψοκίνδυνων assets που ευδοκιμούν σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, τα ψηφιακά νομίσματα αντέδρασαν θετικά στις αποφάσεις της Fed, καθώς φαίνεται ότι οι εξελίξεις είχαν ήδη τιμολογηθεί και η μεγαλύτερη σαφήνεια από πλευράς Ομοσπονδιακής Τράπεζας έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους επενδυτές", έγραψε σε σημείωμά του ο Marcus Sotiriou, αναλυτής της GlobalBlock, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. O ίδιος πρόσθεσε πως αναμένει να συνεχιστούν οι αγορές Bitcoin από θεσμικούς παράγοντες, γεγονός που εκτιμά ότι θα οδηγήσει την τιμή του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο σε νέα ιστορικά υψηλά μέσα στο 2022. 

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".