Η νέα κανονικότητα για την οικονομία μετά από την πανδημία

Μία αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκίνησε με την άφιξη του κορονοϊού.

Γράφει: Esquire Editors 09 Ιανουαρίου 2022

Το 2022 είναι πιθανό να αποτελέσει το έτος που θα αποκαλύψει το "πρόσωπο" της νέας "κανονικότητας" στην οικονομία, έπειτα από δύο χρόνια γεμάτα από περιόδους lockdown όσο και από φάσεις reopening. Οι επενδυτικοί οίκοι αναμένουν ότι το νέο έτος θα σηματοδοτήσει την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας από το σοκ της πανδημίας, με το τέλος της COVID-19 να είναι στον ορίζοντα λόγω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών αλλά και της διάθεσης νέων φαρμάκων, ωστόσο ο πληθωρισμός και η στροφή 180 μοιρών της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, με τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων να γίνονται πραγματικότητα, θα αποτελέσουν επίσης "τα μεγάλα θέματα" του νέου έτους.

Η έξαρση της παραλλαγής Όμικρον έχει σίγουρα αυξήσει τους κινδύνους για την πορεία της οικονομίας στις αρχές του 2022, λόγω και των αυξημένων περιορισμών που έχουν εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις διεθνώς, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό απλώς θα καθυστερήσει την κανονικότητα και δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας. Το βέβαιο είναι πως το 2022 θα είναι εντελώς διαφορετικό, από κάθε πλευρά, από την τελευταία διετία.

Deutsche Bank: Τα δύο κλειδιά

Η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι χρόνοι παράδοσης-ρεκόρ, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών παραγωγής, σε συνδυασμό με την εμφάνιση του φαινομενικά πιο μολυσμένου στελέχους της Όμικρον, έχουν δημιουργήσει σημαντικούς αντίθετους ανέμους για την παγκόσμια οικονομία, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank. Έτσι, τα επόμενα δύο χρόνια υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η παγκόσμια οικονομία να πέσει σε ύφεση, κάτι που προς το παρόν το βασικό σενάριο της γερμανικής τράπεζας δεν το προβλέπει. Ωστόσο η εμπειρία δείχνει ότι τα βασικά σενάρια σχεδόν ποτέ δεν προβλέπουν ύφεση, όπως επισημαίνει.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ένα τεράστιο πράσινο ανακόντα -το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο- ζει στον Αμαζόνιο

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπήρχε μόνον ένα είδος πράσινου ανακόντα στην άγρια φύση, το Eunectes murinus.

Όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αχιλλέα Μπέο

"Είχαμε μια σύντομη συνομιλία με βιντεοκλήση".

Τι ακριβώς συμβαίνει με την ασυλία του Donald Trump;

O πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος θα μπορούσε να δικαστεί πριν από τις εκλογές.

Γραφει Παυλος Κρουστης

O Joe Biden φοβάται ότι τα κινεζικά αυτοκίνητα θα κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς

Η κυβέρνηση Biden έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για κατασκευαστές από χώρες "ενδιαφέροντος".

Γραφει Παυλος Κρουστης