Πώς η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στις επενδύσεις

Η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εκτόξευση στην ευρωζώνη, αλλά και σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Γράφει: Esquire Editors 04 Φεβρουαρίου 2022

Πρωταθλήτρια στην ανάκαμψη των επενδύσεων είναι Ελλάδα, τόσο σε σύγκριση με την ευρωζώνη όσο και σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπως καταλήγει σε ανάλυσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, IIF). 

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ έχει σχεδόν επιστρέψει στην προ-πανδημίας τάση του, ξεχωρίζοντας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέλη του G10 και σε σχέση με την ιστορία, με πολύ ταχύτερη ανάκαμψη από ό,τι μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, σημειώνει το IIF. Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη είναι αρκετά πιο αδύναμη, κυρίως λόγω  της ασθενέστερης εικόνας της κατανάλωση και των επενδύσεων, όπως τονίζει. Συγκεκριμένα, σε καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει ανακάμψει τόσο η ιδιωτική κατανάλωση όσο στις ΗΠΑ. Η εικόνα των επενδύσεων είναι καλύτερη ωστόσο, με ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ελλάδα  όπως και την Ιταλία να ξεχωρίζουν, και τη χώρα μας να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εκτόξευση στην ευρωζώνη αλλά και σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία

Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο, ένα βασικό χαρακτηριστικό της ανάκαμψης από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι ότι η ευρωζώνη έχει χαμηλότερες επιδόσεις από τις ΗΠΑ, με την τάση της ανάπτυξης να μειώνεται κατά το ήμισυ μετά το 2008. 

Και σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται. 

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ βρίσκεται εντός μιας ποσοστιαίας μονάδας από την προ-COVID τάση του, η οποία είναι για ετήσια ανάπτυξη 2,2% με βάση τα στοιχεία από το 2010 έως το 2019. Η ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι 2,5% κάτω από την προ-πανδημίας τάση της, παρόλο που είναι πιο αδύναμη κατά μόνο 1,2%. 

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear