Οι οικονομικές συνέπειες του εμπάργκο Biden στο ρωσικό πετρέλαιο

Τι σημαίνει στην πράξη η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ;

Γράφει: Esquire Editors 09 Μαρτίου 2022

Την Τρίτη ο Joe Biden ανακοίνωσε απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, στον τελευταίο γύρο κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Καθώς, όμως, οι ενεργειακές τιμές συνεχίζουν να εκτοξεύονται και η πολεμική σύγκρουση μαίνεται στην Ουκρανία, ειδικοί προειδοποιούν ότι το ιστορικό εμπάργκο του Αμερικανού προέδρου μπορεί αφενός να οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό και αφετέρου να επιβραδύνει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. 

Άνοδος στις τιμές

Μετά την εν πολλοίς αναμενόμενη κίνηση του Joe Biden κατά του καθεστώτος Putin, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να σκαρφαλώνουν σε πολυετή υψηλά: το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 4,30 δολ. ή 3,6% στα 123,70 δολ. το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τα 129,44 δολ. Το πετρέλαιο τύπου Brent πρόσθεσε 4,77 δολ. ή 3,9% στα 127,98 δολ. το βαρέλι.

"Παρόλο που οι άμεσες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αποτελούν μικρό μέρος του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών, το απαγορευτικό θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου δυσχεραίνοντας την κατάσταση για τους καταναλωτές", εξηγεί η Lindsey Bell, επικεφαλής στρατηγικής αγορών στην Ally.

Αρκετοί σημαντικοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό αργό –παρόλο που τυγχάνει ευρείας υποστήριξης από την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ– πιθανόν να επιδεινώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος κυμαίνεται ήδη σε υψηλά δεκαετιών, και να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Αναλυτές της Goldman Sachs και της Bank of America εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος στους καταναλωτές από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου θα επιφέρει μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 0,3% σε ετήσια βάση το 2022.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως –στο χειρότερο σενάριο, όπου θα επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στη ρωσική αγορά ενέργειας απομονώνοντάς την ουσιαστικά από τις παγκόσμιες αγορές– οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 150 δολάρια το βαρέλι ή και να εκτοξευθούν στα 200 δολάρια το βαρέλι για μεγάλη χρονική περίοδο.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.