Ποιους επηρεάζει δραματικά η εκτόξευση της τιμής του νικελίου

Στις 100.000 δολάρια ο τόνος, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό.

Γράφει: Esquire Editors 10 Μαρτίου 2022

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο οι αυτοκινητοβιομηχανίες παλεύουν να αντεπεξέλθουν στην έλλειψη τσιπ –μια κρίση που δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης– και να συγκρατήσουν τα επίπεδα παραγωγής τους. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε σε πολυετή υψηλά τις τιμές πετρελαίου, ο κλάδος βρίσκει αντιμέτωπος με άλλο ένα εμπόδιο στην αύξηση παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων: το νικέλιο – ένα μέταλλο που εξορύσσεται κατά κόρον στη Ρωσία και χρησιμοποιείται στην κατασκευή προηγμένων μπαταριών

Η αναστολή της διαπραγμάτευσης νικελίου

Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) ανέστειλε τη διαπραγμάτευση του νικελίου την Τρίτη (σημ.: και παραμένει σε αναστολή), αφού η τιμή του εκτοξεύτηκε σε πρωτόγνωρα ιστορικά υψηλά, σκαρφαλώνοντας πάνω από τις 100.000 δολάρια ο τόνος. Όπως και στην περίπτωση του πετρελαίου, η εξέλιξη αυτή ήταν απότοκο των σκληρών κυρώσεων που επέβαλε ο διεθνής παράγοντας σε βάρος της Ρωσίας για να πείσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επανεξετάσει και τερματίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγει στο έδαφος της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο ρωσικό νικέλιο.

Η Ρωσία είναι η τρίτη παραγωγός-χώρα νικελίου στον κόσμο, πίσω από τις Ινδονησία και Φιλιππίνες, αφού το 2021 εξόρυξε 250.000 μετρικούς τόνους του υλικού, σύμφωνα με τα αμερικανικά κυβερνητικά στοιχεία. Το νικέλιο δεν χρησιμοποιείται μόνο στις μπαταρίες, αλλά και στο ανοξείδωτο ατσάλι. Οι διαταραχές στον εφοδιασμό σημαίνουν… "πονοκέφαλο" και υψηλότερο κόστος για τους κατασκευαστές. Η αύξηση της τιμής του υλικού θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 1.000 δολάρια στην τιμή ενός μέσου ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σύμφωνα με τον Dan Ives, αναλυτή μετοχών της Wedbush Securities.

"Η μεταβλητότητα είναι η μόνη σταθερά αυτήν τη στιγμή", παρατηρεί ο Simon Moores, διευθύνων σύμβουλος της Benchmark Mineral Intelligence. "Εάν οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών δεν έχουν σταθερές, μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας ή δεν έχουν δικά τους ορυχεία, τότε αναπόφευκτά θα υποστούν τις συνέπειες από την εκτίναξη των τιμών "στον Θεό”". 

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.