Ένα μάθημα ηθικής πλουτοκρατίας από τον Warren Buffett

Η πρωτοβουλία για τους εκατομμυριούχους και το personal branding που έκαναν τον Warren Buffett αγαπητό σε όλους.

Ο Warren Buffett είναι ένας από τους τρεις πιο πλούσιους ανθρώπους στην Αμερική. Σε αντίθεση, όμως, με τους υπόλοιπους άντρες που απαρτίζουν τη λίστα με τους πλουσιότερους του κόσμου -τον Jeff Bezos, τον Bill Gates, τον Elon Musk, τον Bernard Arnault ή τον Mark Zuckerberg- είναι αγαπητός σε όλους - ή, τουλάχιστον, σε πολύ κόσμο. Δεν τον συνοδεύει η κακή φήμη του μεγαλοκαρχαρία ή αυτού που συγκεντρώνει πλούτο πάνω στην καταπίεση των εργαζομένων του, ενώ ο Τύπος του έχει φερθεί, σε γενικές γραμμές, πολύ καλά. 

Το χάρισμα και ο κανόνας Buffett

Ο Buffett, έχει το χάρισμα του να μπορεί να κατανοεί με απίστευτη ακρίβεια τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές και το έχει κάνει να δουλεύει υπέρ του. Επίσης, έχει καταδεκτικούς τρόπους, δίνει συχνά συνεντεύξεις, αγαπάει να δίνει συμβουλές στους νέους επενδυτές και, πάνω απ' όλα, έχει εισάγει τον κανόνα Buffett, τον οποίο έφερε στο Κογκρέσο ο Barack Obama το 2011 και στη συνέχεια τον απέρριψαν οι ρεπουμπλικάνοι, κατηγορώντας τον ότι αν εφαρμοζόταν θα ενθάρρυνε την πάλη των τάξεων.

Ένα μάθημα ηθικής πλουτοκρατίας από τον Warren BuffettGetty Images

Ο κανόνας Buffett είναι ένα οικονομικό δόγμα που θέλει όσους κερδίζουν από 1 εκατομμύριο δολάρια και πάνω τον χρόνο να φορολογούνται με φόρο της τάξης του 30%. Το συγκεκριμένο δόγμα έγινε μια προσπάθεια να εφαρμοστεί και στην Αυστραλία, αλλά ούτε εκεί ευδοκίμησε, μιας και οι super rich αυτού του κόσμου είναι αλλεργικοί στο να πληρώνουν φόρους.

Ένας δίκαιος πλουτοκράτης

Παρά τη μη εφαρμογή της πρότασής του, ο Buffett απέκτησε τη μάλλον δίκαιη φήμη ενός πλουτοκράτη με συνείδηση και με καρδιά, σε αντίθεση με τους άλλους υπερπλούσιους του πλανήτη, που οι διάφορες φιλανθρωπίες που κάνουν (ή δεν κάνουν) δεν έχουν φτάσει στο δικό του level.

> Διάβασε ακόμα: Ο Warren Buffett αγοράζει πανάκριβες μετοχές ενέργειας. Αλλά γιατί;

Από τη μία, λοιπόν, έχουμε το δόγμα του και από την άλλη το ότι ο Buffett έχει δημιουργήσει έναν θρύλο μέσα από τις σερί επιτυχημένες επενδυτικές του επιλογές, αλλά και το ταλέντο του να διατηρεί τον πλούτο του. Έτσι, τον αγαπούν οι αριστεροί, αλλά και οι λύκοι της Wall Street τον βλέπουν σαν θεό.

Τη σήμερον ημέρα, βέβαια, η σκανδαλώδης οικονομική ασυμμετρία που υπάρχει στις κοινωνίες ανά τον κόσμο έχει μετατρέψει τους super rich του πλανήτη σε σύμβολα, το ίδιο κι εκείνον.

> Διάβασε ακόμα: Τα τρικ του Warren Buffett για να μη χάνεις χρήματα

Η δική του λύση, όμως, το να επιστρέφουν οι υπερπλούσιοι ένα μεγάλο ποσοστό των κερδών τους στο κράτος για το γενικό καλό, μέσω της φορολογίας, φαντάζει πολύ πιο ηθική από το να χαρίζουν τα χρήματά τους σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς της δικής τους επιλογής, για σκοπούς που εκείνοι κρίνουν σωστούς.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear