Ο λόγος που η ελληνική οικονομία δεν φοβάται την 'καταιγίδα' των ομολόγων

Η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποια στιγμή να βγει στις αγορές για να δανειστεί έστω και αν οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στο 5%.

Γράφει: Esquire Editors 18 Δεκεμβρίου 2022

Η αποχή από τις αγορές για περίπου 8 χρόνια και οι "ειδικές συνθήκες" με τους οποίους η Ελλάδα άρχισε να δανείζεται ξανά από την αγορά χρήματος μετατρέπονται τώρα σε ασπίδα προστασίας απέναντι στην καταιγίδα που έρχεται από τα ομόλογα της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2023.

Η νέα κατεύθυνση που έδωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Christine Lagarde, μετά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας, δίνει τον τόνο και για το 2023: Συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων και μηναία μείωση του τεράστιου χαρτοφυλακίου των κρατικών ομολόγων που έχει συγκεντρώσει από το 2015 (ποσοτική σύσφιξη) για όσο χρειαστεί, μέχρι ο πληθωρισμός να μειωθεί μεσοπρόθεσμα στο 2%.

Η Ελλάδα είναι θεωρητικά πιο ευάλωτη από άλλες χώρες στην σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς έχει το υψηλότερο χρέος της Ευρωζώνης και δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, στο υπουργείο οικονομικών ανησυχούν περισσότερο για τις επιπτώσεις που θα έχει η νομισματική πολιτική στην πραγματική οικονομία, παρά στο δανεισμό του δημοσίου καθώς όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η πολυετής κρίση έχει δημιουργήσει "αντισώματα".

Οι προβλέψεις θέλουν την αντίδραση των αγορών να είναι πιο επιθετική με την αλλαγή του χρόνου, όταν οι περισσότερες χώρες θα ανοίξουν τα δανειακά τους προγράμματα για το 2023 για να καλύψουν άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης. Η Ελλάδα δεν θα είναι μέσα σε αυτές. Μετά την ρύθμιση που έγινε το 2018, το ελληνικό χρέος, παρά το ύψος τους, έχει πολύ χαμηλές ανάγκες χρηματοδότησης.

Το 2023, η Ελλάδα θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα που λήγουν αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 5% του ΑΕΠ. Τούτο, με δεδομένο ότι περίπου τα 260 από τα συνολικά 357 δισ. του ελληνικού χρέους βρίσκονται στην κατοχή του λεγόμενου επίσημου τομέα (κυρίως στο ESM) και είναι ακόμη σε "περίοδο χάριτος".

Το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα για τον επόμενο χρόνο, δεν θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, παρά μόνο αν προχωρήσει η ιδέα της έκδοσης "πράσινου" ομολόγου , οπότε θα φτάσει περίπου τα 8 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 2 δισ. των αναγκών μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα που θα είναι στην αρχή του χρόνου κοντά στα 30 δισ. ευρώ.

Οι νέες εκδόσεις

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποια στιγμή να βγει στις αγορές για να δανειστεί έστω και αν οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στο 5%.

Την λύση δίνει και σε αυτήν την περίπτωση το …παρελθόν. Τα δάνεια του ΔΝΤ και διμερούς δανείου (GLF) ύψους 52,3 δισ. ευρώ και τα δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ από τον EFSF είχαν κλειδώσει σε σταθερό επιτόκιο μέσω swap επιτοκίων. Με την πρόωρη αποπληρωμή 8,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ΔΝΤ και 5,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν για τα διμερές δάνεια έχουν μείνει ανοιχτά swap επιτοκίων για δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ.

Με την ανανέωση των συμβολαίων αυτών, η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές τα 7 δισ. ευρώ που χρειάζεται, με τρόπο και διαδικασία που θα επιλέξει η ίδια, πληρώνοντας επιτόκιο κάτω από 3% ακόμη και αν το επιτόκιο που ζητά η αγορά είναι 5% ή 6% .

Η ποσοτική σύσφιξη

Λύση υπάρχει και για την διαδικασία ποσοτική σύσφιξης (Quantitative tightening), που ξεκινά άμεσα η ΕΚΤ, δηλαδή την σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου των κρατικών ομολόγων ύψους 8,1 τρισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει από το 2015. Σε πρώτη φάση, η προσπάθεια της ΕΚΤ δεν επηρεάζει τα 38,7 δισ. ευρώ των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν μέσω του PEPP. Ακόμη όμως και αν το QT επεκταθεί και στα ομόλογα που αγοράστηκαν την περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί παρά ελάχιστα.

Λόγω του ότι η ελληνική αγορά ομολόγων είναι ακόμη "ρηχή", με μικρή ρευστότητα και περιορισμένη κυκλοφορία τίτλων, η διάθεση των ομολόγων από την ΕΚΤ, απλώς θα αυξήσει την κυκλοφορία των ελληνικών τίτλων, χωρίς μάλιστα να χρειαστούν νέες εκδόσεις.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Ρώσοι επιστρατεύουν τα σοβιετικά άρματα T-55

Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της έχασαν μέσα σε έναν χρόνο πολέμου περίπου 2.000 άρματα μάχης.

Τι μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του Donald Trump για τις επόμενες αμερικανικές εκλογές

Μήπως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον Donald Trump από το να προεδρεύσει, ακόμα και μέσα από της φυλακής τα σίδερα;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ο Warren Buffett άρχισε να αγοράζει πετρέλαιο

Ο κλάδος είναι πολύ ισχυρότερος από ό,τι το 2020, όταν τα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας διέλυσαν τη ζήτηση ενέργειας.

Μαίνεται ο πόλεμος ΗΠΑ-TikTok

Στο στόχαστρο των αρχών για παρακολούθηση δημοσιογράφων η γνωστή εφαρμογή.

Και εγένετο εκλογές τον Μάιο

Κάλπες τον Μάιο έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha, μετά την τραγωδία των Τεμπών.

O εφιάλτης στη Silicon Valley και οι 'μονόκεροι' που απέτυχαν

Η Silicon Valley Bank χρηματοδοτούσε startups-μονόκερους, μια 'κάστα' εταιρειών που έχουν τη δική τους ιστορία καταρρεύσεων.

Γραφει Τιμος Σαλαμες