Τα οικονομικά στοιχεία του ακριβότερου Μουντιάλ στην ιστορία

Πρόκειται για την ακριβότερη διοργάνωση στην ιστορία των Μουντιάλ, ενώ το Κατάρ φαίνεται να δείχνει ότι δεν κατέχει τυχαία τον τίτλο του πλουσιότερου κράτους στον κόσµο

Γράφει: Esquire Editors 11 Νοεμβρίου 2022

Το πρώτο Παγκόσµιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη Μέση Ανατολή απέχει περίπου δέκα ημέρες. Ήταν το 2010 όταν η FIFA ανακοίνωσε ότι το Μουντιάλ θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στο έδαφος ενός κράτους της Μέσης Ανατολής.

Από τις ηθικές επιφυλάξεις και τους ισχυρισµούς για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων µέχρι τον εξωπραγµατικό προϋπολογισµό, το επικείµενο τουρνουά έχει πυροδοτήσει έναν έντονο προβληµατισµό. Από την πλευρά τους, τόσο το Κατάρ όσο και η FIFA έχουν προσπαθήσει να καταπνίξουν κάθε ανησυχία λέγοντας ότι η διεξαγωγή του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος θα ξεπλύνει κάθε αµφιβολία. Σε αθλητικό, άλλωστε, επίπεδο τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ξεπεράσει και να τσαλακώσει το Παγκόσµιο Κύπελλο, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί µια γιορτή για το πιο δηµοφιλές άθληµα στον κόσµο.

Μια γιορτή η οποία συνοδεύεται από έναν εξωφρενικό χορό δισεκατοµµυρίων ευρώ. Από τα χρήµατα που έχουν δαπανηθεί για τις υποδοµές και τις χρυσές χορηγίες µέχρι τους πλουσιότερους ποδοσφαιριστές που θα παρελάσουν στα γήπεδα του Κατάρ, η οικονοµική διάσταση του Μουντιάλ είναι σίγουρα πολυεπίπεδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατη έκθεση της Nielsen σχετικά µε τις εµπορικές ευκαιρίες που προσφέρει το Παγκόσµιο Κύπελλο ανέφερε ότι απολαµβάνει τη µεγαλύτερη αναγνωσιµότητα από οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση. 

Η ακριβότερη διοργάνωση στην ιστορία του θεσµού 

Μπορεί το Κατάρ να είναι η µικρότερη χώρα στη µέχρι στιγµής ιστορία του θεσµού που θα φιλοξενήσει το Παγκόσµιο Κύπελλο –η αµέσως επόµενη είναι η Ελβετία, στην οποία διεξήχθη το 1954–, δεν δίστασε, ωστόσο, να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειµένου να είναι καθ’ όλα έτοιµο να υποστηρίξει τη διοργάνωση. Συγκεκριµένα, το κράτος της Μέσης Ανατολής υπολογίζεται ότι έχει ξοδέψει, σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις των Αρχών, το αστρονοµικό ποσό των 200 δισ. δολαρίων για τη φιλοξενία του World Cup, δηλαδή σχεδόν 20 φορές περισσότερα από όσα είχε δαπανήσει η Ρωσία το 2018. 

Πρόκειται, µάλιστα, για την ακριβότερη διοργάνωση στην ιστορία του θεσµού, ενώ µε το παραπάνω ποσό το Κατάρ φαίνεται να δείχνει ότι δεν κατέχει τυχαία τον τίτλο του πλουσιότερου κράτους στον κόσµο σε κατά κεφαλήν εισόδηµα. Οι αγώνες του τουρνουά αναµένεται να διεξαχθούν σε 8 στάδια, µεταξύ των οποίων περιλαµβάνεται και το Lusail Stadium, το οποίο διαθέτει χωρητικότητα 80.000 θέσεων. Από αυτά, τα 7 κατασκευάστηκαν από την αρχή και µόνο ένα ανακαινίστηκε ριζικά, το Khalifa International Stadium, προκειµένου να αυξηθεί σε σηµαντικό βαθµό η δυναµικότητά του.

Κατά καιρούς, όλα αυτά τα χρόνια που προηγήθηκαν, αξιωµατούχοι του Κατάρ έχουν δώσει στη δηµοσιότητα διάφορα στοιχεία για το κόστος της κατασκευής των σταδίων, το οποίο ποικίλλει ανάλογα µε το ποιος έχει αναφερθεί σε αυτό και πότε.

Ωστόσο, το τελευταίο νούµερο, το οποίο προήλθε από τη διευθύντρια Επικοινωνίας της Ανώτατης Επιτροπής Παράδοσης και Κληρονοµιάς του Παγκοσµίου Κυπέλλου, Fatma Al Nuaimi, ήταν ότι τα 8 στάδια κόστισαν 6,5 δισ. δολάρια, ένα ποσό σηµαντικά χαµηλότερο σε σχέση µε τα 8 µε 10 δισ. δολάρια που είχε αναφέρει ο γενικός γραµµατέας της εν λόγω επιτροπής, Hassan Al Thawadi, όταν είχε ερωτηθεί στο Chatham House Policy Institute το 2016 στο Λονδίνο. 

Το ιλιγγιώδες ποσό των 200 δισ. δολαρίων για υποδοµές

Όποιο, όµως, και αν είναι το κόστος των γηπέδων, θα πρέπει να σηµειωθεί ότι το ποσό των 6,5 δισ. δολαρίων φαίνεται να είναι αρκετά αυξηµένο από τον προϋπολογισµό των 4 δισ. δολαρίων που είχε προβλεφθεί, µάλιστα, για 12 εγκαταστάσεις µε βάση την αρχική αίτηση του Κατάρ. Σύµφωνα µε τα παραπάνω, αποµένουν περίπου 193 δισ. δολάρια, τα οποία, σύµφωνα µε τις επίσηµες αρχές, κατευθύνθηκαν για την αναβάθµιση των υποδοµών της χώρας, συνιστώντας τµήµα ενός ευρύτερου σχεδίου µε την ονοµασία Qatar National Vision 2030.

Το συγκεκριµένο πλάνο στοχεύει να µετατρέψει το κράτος σε ένα παγκόσµιο κέντρο καινοτοµίας, µέσα από την κατασκευή νέων ξενοδοχείων, δρόµων, υπόγειας συγκοινωνίας και αεροδροµίων. 

Ενώ η ποδοσφαιρική διοργάνωση επιτάχυνε ουσιαστικά την υλοποίηση αυτών των projects, ωστόσο αποτελούν σε µεγάλο βαθµό µακροπρόθεσµες επενδύσεις, υποστηρίζει το Κατάρ, επισηµαίνοντας ότι, παρότι ένα µεγάλο µέρος των υποδοµών που θα χρησιµοποιηθούν από το Παγκόσµιο Κύπελλο περιλαµβάνονται στο ποσό των 200 δισ. δολαρίων, ωστόσο η κατασκευή τους ήταν προγραµµατισµένο να πραγµατοποιηθεί ανεξάρτητα από το εάν το τουρνουά θα διεξαγόταν στη χώρα και, κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να εκλαµβάνεται ως το συνολικό κόστος.

Αυτό, όµως, που δεν έχει γίνει ξεκάθαρο είναι πόσες από αυτές τις υποδοµές θα είχαν ολοκληρωθεί µέχρι τις 20 Νοεµβρίου στην περίπτωση που το Κατάρ δεν θα υποδεχόταν το Μουντιάλ. Σε κάθε πάντως περίπτωση, η προσεχής διοργάνωση παραµένει η ακριβότερη στην ιστορία του θεσµού, κάνοντας τις προηγούµενες να φαντάζουν νάνοι.

Το κόστος των προηγούµενων διοργανώσεων 

Θυµίζουµε ότι η Ρωσία ξόδεψε 11,6 δισ. δολάρια για να φιλοξενήσει το 2018 το τελευταίο τουρνουά. Η προηγούµενη υψηλότερη δαπάνη είχε προέλθει από τη Βραζιλία, η οποία το 2014 έδωσε 15 δισ. δολάρια, ενώ η Νότια Αφρική είχε δαπανήσει µόλις 3,6 δισ. δολάρια 4 χρόνια νωρίτερα. Επιπρόσθετα, το Παγκόσµιο Κύπελλο της Γερµανίας είχε κοστίσει 4,3 δισ. δολάρια, την ίδια στιγµή που η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα από κοινού ξόδεψαν 7 δισ. δολάρια το 2002. Τέλος, η  διοργάνωση του 1998 κόστισε στη Γαλλία 2,3 δισ. δολάρια, ενώ οι ΗΠΑ για τη φιλοξενία του τουρνουά το 1994 δαπάνησαν µόλις 500 εκατ. δολάρια. 

Και µπορεί το Κατάρ να εργάζεται µε φουλ τις µηχανές για να είναι έτοιµο σε επίπεδο υποδοµών, ωστόσο δεν λείπει η ανησυχία για το κατά πόσο θα υπάρξει ο απαιτούµενος αριθµός δωµατίων σε ξενοδοχεία για να στεγάσει τους περίπου 1,5 εκατοµµύριο φιλάθλους, οι οποίοι προβλέπεται να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι περίπου το 80% των συνολικών δωµατίων έχει καταληφθεί από τη FIFA για τη διαµονή των µελών των εθνικών οµάδων, των χορηγών και άλλων στελεχών της.

Η έλλειψη διαθέσιµων δωµατίων, καθώς και η αναζήτηση οικονοµικότερων καταλυµάτων, έχει οδηγήσει αρκετούς φιλάθλους να επιλέξουν για τη διανυκτέρευσή τους µια από τις γειτονικές χώρες, όπως τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, το Οµάν και το Κουβέιτ, οι οποίες κυριολεκτικά τρίβουν τα χέρια τους, καθώς προσδοκούν να τις επισκεφθεί ένας αξιοσηµείωτος αριθµός φιλάθλων λόγω του Παγκοσµίου Κυπέλλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν προγραµµατιστεί 50 πτήσεις καθηµερινά, οι οποίες θα µεταφέρουν τους υποστηρικτές των οµάδων από το Ντουµπάι στην Ντόχα, µε τους αξιωµατούχους των ΗΑΕ να εκτιµούν ότι µπορεί να προσελκύσουν µέχρι και 1 εκατοµµύριο επισκέπτες κατά τη διάρκεια του τουρνουά των γειτόνων τους.

Η µεταµόρφωση της πόλης Lusail, όπου θα γίνει ο τελικός 

Ακόµα ένα τεράστιο έργο, το οποίο "βάρυνε" υπερβολικά τον προϋπολογισµό του Κατάρ, αποτέλεσε η διαδικασία της µεταµόρφωσης του Lusail από πρώην χωριό σε πόλη µε την κατασκευή 19 συνοικιών, ένα εγχείρηµα το οποίο βρίσκεται ακόµη στο στάδιο της εξέλιξης. Το συγκεκριµένο project είναι βαρύνουσας σηµασίας, αφού το Lusail, το οποίο βρίσκεται 24 χιλιόµετρα βόρεια της Ντόχα, θα φιλοξενήσει τον τελικό της διοργάνωσης, προσελκύοντας για εκείνη την ηµέρα τα φώτα της δηµοσιότητας σε παγκόσµιο επίπεδο.

Επιπρόσθετα, ένα άλλο µεγάλο κοµµάτι του ποσού των 200 δισ. δολαρίων, σύµφωνα και µε τον σχεδιασµό Qatar 2030, διοχετεύτηκε για την κατασκευή αεροδροµίων, καθώς και ενός τεράστιου υπόγειου δικτύου συγκοινωνίας. Συγκεκριµένα, το µετρό της Ντόχα ξεκίνησε να λειτουργεί το 2019, κοστίζοντας 36 δισ. δολάρια. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η αναβάθµιση του Διεθνούς Αερολιµένα Hamad, που είχε ανοίξει τις πόρτες του το 2014, κόστισε επιπλέον 16 δισ. δολάρια.

Σε έσοδα 17 δισ. δολαρίων προσβλέπει το Κατάρ 

Το Παγκόσµιο Κύπελλο, ωστόσο, δεν σηµαίνει µόνο έξοδα για το κράτος του Περσικού Κόλπου, καθώς συνοδεύεται και από σηµαντικά έσοδα. Σε αυτή την κατεύθυνση, τον περασµένο Ιούνιο ο διευθύνων σύµβουλος της FIFA World Cup Qatar 2022, Nasser Al Khater, δήλωσε ότι η διοργάνωση αναµένεται να προσθέσει µέχρι και 17 δισ. δολάρια στην οικονοµία της χώρας, ενώ εκτιµάται ότι θα προσελκύσει 1,2 εκατοµµύρια επισκέπτες εντός του εκτιµώµενου εύρους µεταξύ 1 και 1,5 εκατοµµυρίων επισκεπτών. Επιπλέον, πρόσφατη έκθεση του RedSeer Strategic Consulting αναφέρει ότι προβλέπεται να δηµιουργηθούν ευκαιρίες για έσοδα της τάξεως των 4 δισ. δολαρίων από το κοµµάτι των τουριστικών δαπανών στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, κλάδοι όπως της φιλοξενίας, της εστίασης, των αθλητικών αξεσουάρ και της ένδυσης αναµένεται να βγουν οι πιο κερδισµένοι, συγκεντρώνοντας το µεγαλύτερο µερίδιο των χρηµάτων που θα δαπανήσουν οι ποδοσφαιρόφιλοι και οι τουρίστες κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των αγώνων. Η διοργανώτρια χώρα, όπως είναι αναµενόµενο, θα λάβει τη µερίδα του λέοντος, µε τις εκτιµήσεις να κάνουν λόγο για ποσοστό της τάξεως του 85% από τα συνολικά έσοδα που θα προέλθουν από τις δαπάνες των επισκεπτών.

Την ίδια στιγµή, η δεύτερη χώρα στην περιοχή του Κόλπου που αναµένεται να επωφεληθεί περισσότερο είναι τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, και πιο συγκεκριµένα το Ντουµπάι. Αξίζει, ωστόσο, να σηµειωθεί ότι οι οπαδοί από όλο τον κόσµο εµφανίζονται το τελευταίο διάστηµα ιδιαίτερα ανήσυχοι λόγω της εκτίναξης στις τιµές των αεροπορικών εισιτηρίων και των ξενοδοχείων.

Χρηµατικό έπαθλο 440 δισ. δολαρίων για τις οµάδες 

Χρήµατα, όµως, δεν θα εισρεύσουν µόνο στα ταµεία του Κατάρ και των γειτονικών κρατών, αλλά και στα ταµεία των εθνικών οµάδων που θα λάβουν µέρος. Είναι γνωστό ότι η FIFA τα τελευταία χρόνια εµφανίζεται ιδιαίτερα γαλαντόµα σε ό,τι αφορά τα χρηµατικά έπαθλα, και αυτή η διοργάνωση δεν αποτελεί εξαίρεση. Συγκεκριµένα, το συνολικό χρηµατικό έπαθλο για το Παγκόσµιο Κύπελλο του Κατάρ ανέρχεται στα 440 εκατ. δολάρια, αυξηµένο κατά 40 εκατ. δολάρια σε σχέση µε το τουρνουά του 2018 στη Ρωσία, ενώ στη διοργάνωση που είχε διεξαχθεί το 2014 στη Βραζιλία είχαν δοθεί µόλις 358 εκατ. δολάρια.

Η οµάδα που τελικά θα καταφέρει να σηκώσει τη χρυσή κούπα, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 250.000 δολάρια, θα κερδίσει και το έπαθλο των 42 εκατ. δολαρίων, ενώ την πίκρα του δεύτερου θα "γλυκάνει" το ποσό των 30 εκατ. δολαρίων, µόλις 3 εκατ. δολάρια περισσότερα από αυτά που θα λάβει ο τρίτος, ενώ το έπαθλο του τέταρτου έχει τεθεί στα 25 εκατ. δολάρια.

Παραπονεµένες, όµως, σε καµία περίπτωση δεν θα µείνουν και οι υπόλοιπες οµάδες, οι οποίες, εκτός από την ικανοποίηση της συµµετοχής και του αγωνίζεσθαι, θα αποχωρήσουν από το Κατάρ µε τις αποσκευές τους γεµάτες. Οι οµάδες µε κατάταξη 5 µέχρι 8 θα λάβουν 17 εκατ. δολάρια, από την 9η µέχρι τη 16η θέση θα πάρουν 13 εκατ. δολάρια και από τη 17η µέχρι την 32η θέση θα φύγουν µε 9 εκατ. δολάρια.

Εκτός, όµως, από το συνολικό έπαθλο των 440 εκατ. δολαρίων, υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον 48 εκατ. δολάρια (1,5 εκατ. δολάρια ανά οµάδα), τα οποία θα δοθούν για να καλύψουν τα έξοδα της προετοιµασίας.

Τα έσοδα για τη FIFA και οι χορηγίες 

Το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός θα αποφέρει σηµαντικά έσοδα και για τη διοργανώτρια αρχή, τη FIFA, η οποία υπολογίζει ότι για φέτος θα αγγίξουν το ποσό των 4,666 δισ. δολαρίων, προερχόµενα από 5 βασικές πηγές. Η πώληση των δικαιωµάτων της τηλεοπτικής µετάδοσης των αγώνων αναµένεται να συνεισφέρει τα µέγιστα, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το µισό των συνολικών εσόδων, καθώς φτάνει τα 2,64 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα από χορηγίες και δικαιώµατα µάρκετινγκ έρχονται δεύτερα µε 1,353 δισ. δολάρια, συµβάλλοντας κατά 29%, ενώ τα έσοδα από δικαιώµατα φιλοξενίας, από τις πωλήσεις των εισιτηρίων και τα δικαιώµατα αδειοδότησης διαµορφώνονται στα 673 εκατ. δολάρια. 

Σε ό,τι αφορά τους χορηγούς, η FIFA διατηρεί πολλά επίπεδα χορηγίας, καθώς διακρίνονται σε FIFA Partners, FIFA World Cup Sponsors και Regional Sponsors. Στην κατηγορία των επίσηµων FIFA Συνεργατών (Partners) εντάσσονται 7 πολυεθνικοί κολοσσοί, οι οποίοι έχουν παγκόσµια δικαιώµατα και µπορούν να χρησιµοποιούν την επωνυµία της FIFA σε όλα τα τουρνουά που διοργανώνει. Η δεύτερη βαθµίδα αποτελείται από τους Χορηγούς του Παγκοσµίου Κυπέλου (FIFA World Cup Sponsors), οι οποίοι είναι επίσης 7 εταιρείες, που έχουν παγκόσµια δικαιώµατα, αποκλειστικά όµως για το Παγκόσµιο Κύπελλο.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι Περιφερειακοί Χορηγοί (Regional Sponsors), οι οποίοι, αν και έχουν τα ίδια δικαιώµατα µε τις προηγούµενες, ωστόσο περιορίζονται σε µία από τις 5 περιοχές. Να σηµειωθεί ότι η FIFA έχει το µέγιστο 4 εταιρείες ανά περιοχή.

Πάντως, δεν είναι λίγα τα διεθνή brands τα οποία έχουν διατυπώσει τις ηθικές τους επιφυλάξεις και αµφιταλαντεύονται για το κατά πόσο θα πρέπει να στηρίξουν τη συγκεκριµένη διοργάνωση εξαιτίας των παρελθοντικών καταγγελιών από τη Διεθνή Αµνηστία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων των µεταναστών που εργάζονται στα εργοτάξια και στην κατασκευή των σταδίων και των υπόλοιπων έργων. Να σηµειωθεί ότι ο αριθµός των µεταναστών ανέρχεται περίπου σε 1,7 εκατοµµύρια, αντιπροσωπεύοντας το 90% του ανθρώπινου δυναµικού σε µια χώρα µε πληθυσµό 2,8 εκατοµµυρίων κατοίκων. 

Οι πιο ακριβοπληρωµένοι παίκτες του Παγκοσµιου Κυπέλλου 2022

Ένα Παγκόσµιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αποτελεί διαχρονικά τη βιτρίνα για τους καλύτερους και πιο ακριβοπληρωµένους ποδοσφαιριστές στον πλανήτη. Η διοργάνωση, όµως, στο Κατάρ υπόσχεται να είναι ένας συνδυασµός µεταξύ πιθανώς των τελευταίων εµφανίσεων µιας εµβληµατικής οµάδας αστεριών και της ανάδειξης µιας συναρπαστικής νέας γενιάς ταλέντων. Το σκηνικό έχει, από ό,τι φαίνεται, διαµορφωθεί για την πιθανότατα τελευταία µάχη που θα δώσουν για το Παγκόσµιο Κύπελλο ο Cristiano Ronaldo και ο Lionel Messi. 

Ωστόσο, µαζί µε τον Ronaldo και τον Messi, οι οποίοι στοχεύουν στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου τους στο Παγκόσµιο Κύπελλο, η πρωταθλήτρια Γαλλία θα υπερασπιστεί τον τίτλο της µε αιχµή του δόρατος τον σούπερ-σταρ της Παρί Σεν Ζερµέν, Kylian Mbappé. Εάν σε αυτούς προστεθούν οι Neymar, Erling Braut Haaland, Robert Lewandowski, Eden Hazard και Kevin De Bruyne, τότε δηµιουργείται όχι µόνο ένα εκρηκτικό µείγµα θεάµατος και ποδοσφαίρου υψηλής κλάσης, αλλά και ένας συνδυασµός πολλών µηδενικών, τα οποία προκαλούν το λιγότερο ζάλη.

Μπορεί η κορυφή της λίστας των πιο ακριβοπληρωµένων ποδοσφαιριστών στον κόσµο για το 2022, σύµφωνα µε το "Forbes", να µην ανήκει πλέον στον Lionel Messi και τον Cristiano Ronaldo, ωστόσο οι δυο τους αναµένεται να κερδίσουν τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια αυτή τη σεζόν. 

1. $128 εκατ. Kylian Mbappé

Σε ηλικία µόλις 23 ετών, ο Kylian Mbappé κατάφερε να εκθρονίσει από την κορυφή της λίστας τους "παλιούς" Messi και Ronaldo και να προσγειωθεί στην πρώτη θέση, καθώς το "Forbes" εκτιµά ότι οι απολαβές του Γάλλου σούπερ-σταρ για τη σεζόν 2022-2023 θα κλείσουν στο δυσθεώρητο για τους κοινούς θνητούς ποσό των 128 εκατ. δολαρίων.

Παρά τις φήµες που κυκλοφόρησαν περί µεταγραφής στη Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίες προκάλεσαν ακόµα και την έκκληση του πρωθυπουργού της χώρας, Εµανουέλ Μακρόν, να µείνει στο γαλλικό πρωτάθληµα, ο Εµπαπέ τελικά υπέγραψε τον περασµένο Μάιο τριετή επέκταση του συµβολαίου του µε την Παρί Σεν Ζερµέν. 

2. $120 εκατ. Lionel Messi

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο 35χρονος Αργεντίνος αστέρας Lionel Messi, ο οποίος αναµένεται να κερδίσει αυτή τη σεζόν 120 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 55 εκατ. δολάρια θα προέλθουν από δραστηριότητες εκτός γηπέδου. Μπορεί, λοιπόν, ο Messi να απολαµβάνει βασιλικές απολαβές έξω από τα γήπεδα, ωστόσο οι γνώστες του ποδοσφαίρου υποστηρίζουν ότι το συγκεκριµένο ποσό θα µπορούσε να αυξηθεί κατά 20% εάν οδηγήσει την Αργεντινή στον τελικό του Παγκοσµίου Κυπέλλου και στον πολυπόθητο τίτλο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Αργεντίνος σούπερ-σταρ έχει δηλώσει δηµόσια ότι στο Κατάρ θα είναι η τελευταία συµµετοχή του στη διοργάνωση. Επιπλέον, φηµολογείται ότι το 2023 σκέφτεται να επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα, την οµάδα που πέρασε τα πρώτα 17 χρόνια της καριέρας του.

3. $100 εκατ. Cristiano Ronaldo

Τα λόγια είναι περιττά όταν πρόκειται για τη λαµπρή καριέρα του 37χρονου Πορτογάλου σούπερ-σταρ Cristiano Ronaldo, καθώς οι αριθµοί µιλούν από µόνοι τους. Ο Ronaldo εκτιµάται ότι θα δει την περιουσία του να αυξάνεται κατά 100 εκατ. δολάρια τη φετινή σεζόν, εκ των οποίων τα 60 εκατ. θα µπουν στην τσέπη του από συµφωνίες εκτός γηπέδου. Μπορεί, λοιπόν, ο χρόνος που παίζει να έχει µειωθεί απότοµα, ωστόσο ο Ronaldo παραµένει ο πιο ακριβοπληρωµένος ποδοσφαιριστής εκτός γηπέδου χάρη σε συνεργασίες µε Nike, Herbalife και Livescore.

Δηµοσιεύµατα στον Τύπο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόµενο ο Πορτογάλος αστέρας να αναζητήσει κατά τη µεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου νέα ποδοσφαιρική στέγη, η οποία θα του δώσει την ευκαιρία να επιστρέψει στα σαλόνια του Champions League, καθώς η Manchester United δεν κατάφερε να προκριθεί για τη σεζόν 2022-2023. 

4. $87 εκατ. Neymar

Κάτω από το φράγµα των 100 εκατ. δολαρίων, στο ιλιγγιώδες, όµως, ποσό των 87 εκατ. ευρώ, θα κλείσουν οι απολαβές του Βραζιλιάνου Neymar, ο οποίος έγραψε ιστορία το 2017 µε µεταγραφή-ρεκόρ, η οποία ανήλθε στο ποσό των 263 εκατ. δολαρίων, προκειµένου να φορέσει τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερµέν. Τον Μάιο του 2021 επέκτεινε το συµβόλαιό του στον γαλλικό σύλλογο µέχρι το 2025, ενώ παράλληλα βοήθησε να πειστεί ο Lionel Messi να γίνει συµπαίκτης του. 

7. $35 εκατ. Robert Lewandowski

Ο 34χρονος αρχηγός της εθνικής οµάδας της Πολωνίας έσπευσε µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα να δικαιολογήσει ότι άξιζε το ποσό περίπου των 45 εκατ. δολαρίων που κατέβαλε η ισπανική Μπαρτσελόνα πριν από µερικούς µήνες προκειµένου να τον αποκτήσει από την Μπάγερν Μονάχου, έχοντας ήδη βάλει 12 γκολ σε 10 αγώνες. Ο Lewandowski, ο οποίος άφησε το δικό του αποτύπωµα όλα τα προηγούµενα χρόνια, ως επιθετικός στον γερµανικό σύλλογο, αποφάσισε να µετακοµίσει στην Ισπανία, παραµένοντας στη λίστα των πιο ακριβοπληρωµένων ποδοσφαιριστών στον πλανήτη.

Ο 34χρονος Πολωνός διατηρεί συνεργασίες µε µεγάλα διεθνή brands, όπως, για παράδειγµα, µε τη Nike, ενώ διαθέτει και τη δική του σειρά ρούχων µε την επωνυµία RL9. Ωστόσο, φέτος έβαλε τέλος σε µια πολυετή συµφωνία µε τη Huawei, στον απόηχο των αναφορών που ήθελαν τον κινεζικό κολοσσό τεχνολογίας να υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ίδιος, µάλιστα, αναµένεται να δείξει τη συµπαράστασή του στον ουκρανικό λαό και εντός των γηπέδων στο Κατάρ, φορώντας περιβραχιόνιο µε τα χρώµατα της ουκρανικής σηµαίας, το οποίο έλαβε από τον σπουδαίο Ουκρανό ποδοσφαιριστή Αντρέι Σεβτσένκο. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος