Η Κίνα κρίνει τον παγκόσμιο πληθωρισμό το 2023

Να γιατί όλος ο πλανήτης προσπαθεί να "γλυκάνει" την Κίνα.

Γράφει: Esquire Editors 27 Δεκεμβρίου 2022

Η γενική άποψη για το 2023 είναι ότι ο πληθωρισμός σε παγκόσμια κλίμακα θα επιβραδυνθεί, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, η ύφεση πλησιάζει και οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα. Το φρένο στις τιμές εμπορευμάτων, τροφίμων και ενέργειας, ενισχυμένο από την ευνοϊκή σύγκριση με την απότομη άνοδο του 2022, θα συνδυαστούν επιβραδύνοντας τον ρυθμό του πληθωρισμού. Το άνοιγμα της Κίνας, ωστόσο, θα μπορούσε να κλονίσει αυτές τις προσδοκίες. Στο σενάριο αυτό, μέσα στο 2023, η Κίνα ανοίγει τα σύνορά της για πρώτη φορά από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Οι συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο θα ήταν τεράστιες. Η εγχώρια οικονομία θα επανερχόταν στη ζωή.

Φοιτητές θα κατευθύνονταν ξανά στο εξωτερικό, τουρίστες θα άρχιζαν να ταξιδεύουν και στελέχη επιχειρήσεων θα επέστρεφαν στις αεροπορικές μετακινήσεις. Αυτό θα συνέβαινε την ίδια στιγμή που η αγορά κατοικίας της Κίνας αρχίζει να ανακάμπτει, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις καταναλωτικές δαπάνες.

Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι το άνοιγμα της Κίνας θα ενίσχυε τις παγκόσμιες τιμές βασικών εμπορευμάτων και θα μπορούσε να επιδράσει στην εφοδιαστική αλυσίδα, ασκώντας πίεση στις τιμές πολλών αγαθών και υπηρεσιών. Υποθέτοντας ότι η Κίνα είναι πλήρως ανοικτή μέχρι τα μέσα του 2023, υπολογίζει ότι οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν κατά 20% και ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, ο οποίος θεωρείται ότι μπορεί να έχει υποχωρήσει στο 3,9% μέχρι τα μέσα του έτους, μπορεί να εκτιναχθεί στο 5,7% μέχρι το τέλος του.

Αυτό θα αποτελούσε αντιστροφή του ρόλου της Κίνας το 2022, όταν βοήθησε να κρατηθεί υπό έλεγχο η εκτίναξη του παγκόσμιου πληθωρισμού. Η ύφεση στον κλάδο κατοικιών και οι επιθετικοί περιορισμοί για τον Covid έχουν προκαλέσει μια ασυνήθιστη επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία. Το Bloomberg Economics περιέκοψε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2022 στο 3% από 3,5% και περιόρισε την πρόβλεψη για το επόμενο έτος στο 5,1%, από 5,7%. Η αδυναμία της Κίνας έχει επηρεάσει κάθε γωνιά της παγκόσμιας οικονομίας.

Άνοιγμα

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) τον Σεπτέμβριο ανέφερε ότι οι αγορές πετρελαίου από πλευράς Κίνας φέτος θα είναι οι χαμηλότερες από το 1990. Οι εισαγωγές της Κίνας από τη Νότια Κορέα, πέμπτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, μειώθηκαν κατά περισσότερο από 25% τον Νοέμβριο, στη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2009. Οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί σημαίνουν ότι η εναέρια κυκλοφορία στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αεροπορικών ταξιδιών στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, έχει βυθιστεί στο 35% εκείνης του 2019. Η Κίνα ήταν η πλέον πολυσύχναστη εγχώρια αεροπορική αγορά στον κόσμο, με περίπου 14.000 πτήσεις ημερησίως. Τον Νοέμβριο, ο μέσος όρος ήταν 2.800.

Το πόσο πιθανό είναι να ανοίξει ξανά η Κίνα το 2023 παραμένει ανοικτό, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι μια στροφή βρίσκεται σε εξέλιξη. Στις 7 Δεκεμβρίου, οι αρχές στο Πεκίνο εξέδωσαν ένα σχέδιο 10 σημείων με πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης, ενισχύοντας την άποψη ότι η κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική "μηδενικού Covid". Το Πεκίνο, η Γκουανγκζού, η Χανγκζού, η Σαγκάη και η Σενζέν είναι μεταξύ των πόλεων που έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς, ακόμη και με τα κρούσματα στα ύψη. Οι περιορισμοί χαλαρώνουν και στη Ζενγκζού, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη κινεζική μονάδα παραγωγής της Apple.

Πριν έρθει η οικονομική ανάκαμψη, η Κίνα αντιμετωπίζει το φάσμα μιας κρίσης δημόσιας υγείας. Η έλλειψη νοσοκομειακών κρεβατιών εντατικής θεραπείας την αφήνει αντιμέτωπη με μια περίπλοκη έξοδο που μπορεί να εκτείνεται πέρα και από το 2023. Η πλήρης επαναλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγή 5,8 εκατομμυρίων ατόμων στην εντατική, συντρίβοντας ένα σύστημα με λιγότερες από 4 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 ανθρώπους, πολύ λιγότερες απ’ ό,τι στις ανεπτυγμένες χώρες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν από την Κίνα να προχωρήσει σε μια αργή, προσεκτική και περίπλοκη επαναλειτουργία που μπορεί να σημαίνει συνεχείς διαταραχές στην κινητικότητα, στις αλυσίδες εφοδιασμού και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Μια σημαντική δοκιμή της νέας προσέγγισης της Κίνας για τον ιό θα γίνει τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Ράλι

Παρά τις αβεβαιότητες, οι αγορές πραγματοποίησαν ράλι επί των ενδείξεων ότι η κυβερνητική πολιτική έναντι του ιού αλλάζει. Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο κατά 29% τον Νοέμβριο, στον καλύτερο μήνα του από το 2003, ενώ ο γενικός Hang Seng είχε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό του από το 1998. Σε ένα παράδειγμα δευτερογενούς επίδρασης, το χρηματιστήριο της Αυστραλίας έφτασε σε υψηλό επτά μηνών λόγω των ειδήσεων για τη μεταβαλλόμενη στάση της Κίνας.

Υπάρχει κι άλλος λόγος που η Κίνα μπορεί να αποτελέσει πληθωριστική δύναμη το 2023: τα ακίνητα. Σειρά μέτρων για τη σταθεροποίηση των τιμών των κατοικιών ανακοινώθηκε πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των απαιτήσεων προκαταβολής για τους αγοραστές και της λήψης μέτρων για την άμβλυνση της κρίσης ρευστότητας. Αν και αυτές οι ενέργειες δεν εγγυώνται ισχυρή ανάκαμψη για τον κλάδο, που αντιπροσωπεύει έως και 25% της οικονομίας της Κίνας, θα μπορούσαν να επαναφέρουν το ΑΕΠ σε αναπτυξιακή τροχιά.

Αυτός ο πιθανός συνδυασμός ανάκαμψης της αγοράς στέγης και επαναλειτουργίας της οικονομίας θα είχε αρνητικές συνέπειες για τους εμπορικούς εταίρους της Κίνας και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ό,τι συμβαίνει στην Κίνα, δεν μένει στην Κίνα. Οι επεκτατικές πιστωτικές πολιτικές στην χώρα οδηγούν σε αξιοσημείωτες αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, στην παγκόσμια παραγωγή και στο ΑΕΠ εκτός Κίνας, λόγω της υψηλότερης κινεζικής ζήτησης.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.