Μερικές προκλήσεις για τον κόσμο των crypto εν έτει 2023

Το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων θα κληθεί να κερδίσει μια σειρά από μάχες μέσα στους επόμενους μήνες.

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 27 Ιανουαρίου 2023

Το 2023 ίσως να αποτελέσει μια χρονιά-σταθμό για τα κρυπτονομίσματα κι αυτό γιατί προηγήθηκε ένα πολυτάραχο 2022, κατά το οποίο η αξία του Bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων κατεδαφίστηκε, ενώ σημαντικά ανταλλακτήρια κήρυξαν πτώχευση. Ο δε "χειμώνας των crypto" συνεχίζει να συνδυάζεται με την άνοδο του πληθωρισμού και την πολιτική αστάθεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως και με τις οικονομικές επιπτώσεις της, προμηνύοντας μια σειρά από προκλήσεις για το οικοσύστημά τους.

Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων

Το 2022 έκλεισε με πτώση κατά 62% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όσο δε αφορά το Bitcoin, αυτή τη στιγμή η αξία του είναι περίπου 16.000 Ευρώ, κοντά δηλαδή σε εκείνη που είχε στα τέλη του 2020. Τους τελευταίους μήνες η τιμή του έχει σταθεροποιηθεί αλλά αναμένεται να αλλάξει ξανά δεδομένου ότι το 2024 θα γίνει το περίφημο "halving", δηλαδή η μείωση στο ήμισυ των Bitcoins που βρίσκονται σε κυκλοφορία, ένα γεγονός που συμβαίνει κάθε 4 χρόνια με σκοπό να αυξήσει τη σπανιότητα και κατά συνέπεια την αξία τους.

Οι πτωχεύσεις και οι απάτες

Μέσα στο 2022 είχαμε την πτώχευση του ανταλλακτηρίου της FTX, όπως και το σκάνδαλο της Terra-Luna, γεγονότα που αύξησαν τη δυσπιστία απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το crypto οικοσύστημα για να επιβιώσει, λοιπόν, είναι να προλάβει άλλες πτωχεύσεις, όπως και να εμποδίσει τις απάτες, για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ιδιωτικών και θεσμικών.

Η κεντρική ρύθμιση

Η κεντρική ρύθμιση -που στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται δεδομένη- αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, καθώς αναμένεται να αυξήσει την εμπιστοσύνη απέναντί του αλλά έρχεται κόντρα με την αποκεντρωμένη φιλοσοφία του.

Η ασυμβατότητα με το concept των βιώσιμων επενδύσεων

Το ακμάζον concept των βιώσιμων επενδύσεων είναι απόλυτα ασύμβατο με τα κρυπτονομίσματα που η εξόρυξή τους είναι εξαιρετικά ρυπογόνα για το περιβάλλον.

Το ερώτημα για τα stablecoins 

Μέσα στο 2023 αναμένουμε να δούμε πρόοδο στο λανσάρισμα των projects που αφορούν τα "σταθερά κρυπτονομίσματα", δηλαδή τα stablecoins, από τις κεντρικές τράπεζες. Αν αυτά τα projects προχωρήσουν, τα stablecoins που υπάρχουν τώρα ενδέχεται να αφανιστούν από τα "θεσμοθετημένα", όπως το σχεδιαζόμενο ψηφιακό δολάριο. Τα stablecoins, γενικά, είναι κρυπτονομίσματα που αναπαράγουν την αξία ενός νομίσματος που υποστηρίζεται από μια κεντρική τράπεζα (όπως το ευρώ ή το δολάριο)

Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας

Στην παρούσα παγκόσμια οικονομική κατάσταση τα τραπεζικά επιτόκια αυξάνονται λόγω του πληθωρισμού, κάτι που κάνει τον δανεισμό πιο ακριβό ενώ λιγότερα χρήματα γίνονται διαθέσιμα για επενδύσεις που θεωρούνται ριψοκίνδυνες. Λιγότερες επενδύσεις αναμένεται να γίνουν, λοιπόν, και στα κρυπτονομίσματα, που θεωρούνται μια ιδιαίτερα ασταθής νομισματική μονάδα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο πληθωρισμός ροκανίζει και τις οικονομίες των πολιτών, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο κεφάλαιο διαθέσιμο για επενδύσεις.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζούμε στην εποχή της συμμαχίας Κίνας - Ρωσίας

Η μακρά ιστορία της σινο-ρωσικής εχθρότητας έχει παραμεριστεί, προς το παρόν, έτσι ώστε οι δύο χώρες να μπορούν να πολεμήσουν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη πραγμάτων.

Τι αλλάζει από σήμερα στα μέσα μεταφοράς για τη χρήση μάσκας

Σταματά να ισχύει από σήμερα Δευτέρα (27/3) η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η Deutsche Welle έχει κάτι να πει για το συνταξιοδοτικό των Γάλλων

Το γαλλικό σύστημα συνταξιοδότησης είναι γενναιόδωρο σε σχέση με άλλα.

Οι 72 ώρες που έκριναν το μέλλον των αμερικανικών τραπεζών

Η κυβέρνηση Biden κινήθηκε στην περίπτωση της SVB με γνώμονα τη μη χρήση χρημάτων φορολογουμένων.

Οι Ρώσοι επιστρατεύουν τα σοβιετικά άρματα T-55

Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της έχασαν μέσα σε έναν χρόνο πολέμου περίπου 2.000 άρματα μάχης.

Τι μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του Donald Trump για τις επόμενες αμερικανικές εκλογές

Μήπως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον Donald Trump από το να προεδρεύσει, ακόμα και μέσα από της φυλακής τα σίδερα;

Γραφει Τιμος Σαλαμες