Μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια και στις επιδοτήσεις

Πόσο θα μας κοστίσει το ρεύμα τον Φεβρουάριο μετά τις μειώσεις στα τιμολόγια. Μειώνονται κατά 59% τα τιμολόγια του ρεύματος και από 87-100% οι επιδοτήσεις.

Γράφει: Esquire Editors 21 Ιανουαρίου 2023

Μειώσεις της τάξεως του 59% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε η ΔΕΗ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ενώ όλοι οι "παίκτες" της αγοράς κατέβασαν την τιμή τους στην περιοχή των 20 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Πρακτικά, ανοίγει ο δρόμος για την μείωση των κρατικών επιδοτήσεων κατά…87%, καθώς η κρατική επιδότηση, από τα 33 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν τον Ιανουάριο αναμένεται ότι θα υποχωρήσει στα… τέσσερα λεπτά. Τα νοικοκυριά θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν προς 16 λεπτά την κάθε κιλοβατώρα για ακόμη έναν μήνα ενώ χαμηλότερη θα είναι η χρέωση -της τάξεως των 0,118 ευρώ- για τις νυχτερινές καταναλώσεις και τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου.

Μια βασική διαφορά στα τιμολόγια του Φεβρουαρίου συγκριτικά με αυτά του Ιανουαρίου θα είναι η εξής: Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ έχουν σχεδόν τις ίδιες χρεώσεις οπότε περιορίζονται τα περιθώρια για τους καταναλωτές να βρουν πολύ δελεαστική τιμή. Αν συνυπολογιστούν και οι εκπτώσεις συνέπειας που προσφέρουν οι πάροχοι προκειμένου να εισπράττουν τα χρήματα στην ώρα τους, τότε η χαμηλότερη χρέωση που θα μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά για τον Φεβρουάριο θα είναι τα 0,1677 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή περίπου 0,13 ευρώ αν συνοπολογιστούν και οι κρατικές επιδοτήσεις.

Ενδεικτικά είναι τα τιμολόγια των ακόλουθων παικτών που διατηρούν και από τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά:

H εταιρεία Ήρων ανακοίνωσε ότι το κανονικό της τιμολόγιο ανέρχεται στα 0,259 ευρώ ανά κιλοβατώρα με την τιμή να υποχωρεί στα 0,2072 ευρώ αν συμπεριληφθεί και η έκπτωση συνέπειας του 20% που προσφέρει. Η Protergia ανακοίνωσε τιμή 0,248 ευρώ χωρίς την έκπτωση συνέπειας και 0,188 ευρώ αν συμπεριληφθεί και η έκπτωση συνέπειας. Για τον Ιανουάριο, η τιμή της Protergia ήταν στα 0,42 ευρώ μετά την έκπτωση συνέπειας κάτι που σημαίνει ότι καταγράφεται μείωση άνω του 50%. H Elpedison από την πλευρά της ανακοίνωσε χρέωση 0,2277 ευρώ και 0,1677 ευρώ μαζί με την έκπτωση συνέπειας.

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις

Οι επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και θα διαμορφωθούν στα ακόλουθα επίπεδα:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ή 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα) από 330 €/MWh που είναι η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh, η επιδότηση αναμένεται ότι θα τείνει στο μηδέν. Για τον Ιανουάριο, δόθηκε επιδότηση 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα ώστε η τελική χρέωση να συγκρατηθεί στα 0,209 ευρώ. Τον Φεβρουάριο, αυτή η χρέωση θα εφαρμόζεται χωρίς κρατική επιδότηση. Το ίδιο φυσικά ισχύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό για τις μηνιαίες καταναλώσεις άνω των 1000 κιλοβατωρών τον μήνα οι οποίες τον Ιανουάριο επιδοτήθηκαν με 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση αναμένεται να ανέλθει στα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Έτσι, η τελική χρέωση θα διαμορφωθεί στα 0,111 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.