Η δημόσια αυτοκριτική του Elon Musk για το Twitter τα είχε όλα

"Δεν ήταν οικονομικά έξυπνη κίνηση η εξαγορά της Twitter - Πλήρωσα τα διπλά σε σχέση με την αξία της".

Γράφει: Esquire Editors 18 Απριλίου 2023

Ο ιδιοκτήτης του Twitter, Elon Musk, χαρακτήρισε την αγορά της Twitter μια κακή απόφαση από χρηματοοικονομική άποψη, τουλάχιστον προσώρας, σε συνέντευξη με τον δημοσιογράφο του Fox News, Tucker Carlson, που μεταδόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, λέγοντας ότι "το timing ήταν το χειρότερο δυνατό" για την εξαγορά, σε μερικά από τα πιο ευθεία δημόσια σχόλιά του σχετικά με την καταβολή εκ μέρους του 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση του μέσου κοινωνικού δικτύωσης.

Ο Musk δήλωσε στον Carlson: "Μένει να δούμε αν αυτό θα αποδειχθεί χρηματοοικονομικά έξυπνο - προς το παρόν δεν είναι".

Ο δισεκατομμυριούχος σημείωσε ότι η Twitter αξίζει μόλις το ήμισυ της τιμής αγοράς της - επιβεβαιώνοντας έτσι ένα φερόμενο ως εσωτερικό σημείωμα τον περασμένο μήνα που αποτιμούσε την εταιρεία σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρά την κριτική του στο χρηματοοικονομικό σκέλος της συμφωνίας, ο Musk δεν εξέφρασε λύπη για την αγορά του Twitter, καθώς "ορισμένα πράγματα είναι ανεκτίμητα", επαναλαμβάνοντας τον διακηρυγμένο από τον ίδιο στόχο του να κάνει το Twitter διαδικτυακό καταφύγιο για την ελευθερία του λόγου - παρόλο που έχει αυθαίρετα αναστείλει τους λογαριασμούς επικριτών και ανταγωνιστών του από τότε που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας και του μέσου.

"Πρέπει να είμαι μια πραγματική ιδιοφυΐα. Ο συγχρονισμός μου ήταν καταπληκτικός", είπε αυτοσαρκαζόμενος ο Musk.

Τι δεν πήγε καλά με την αγορά Twitter

Ο ισχυρός άνδρας των SpaceX και Tesla έχει στείλει ανάμεικτα "σήματα" σχετικά με την χρηματοοικονομική υγεία του Twitter. Μόνο μέσα σε μια εβδομάδα τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, προέβλεψε δημόσια σε επενδυτικό συνέδριο ότι η Twitter θα μπορούσε να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, ενώ σε ιδιωτικό επίπεδο είχε δηλώσει στο προσωπικό ότι η εταιρεία βρισκόταν σε τροχιά χρεοκοπίας χωρίς σημαντική αύξηση των συνδρομών - με βάση τα έσοδα.

Ταυτόχρονα είχε δηλώσει ότι η εταιρεία αιμορραγούσε λόγω απωλειών διαφημιστών. Την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι η Twitter βρίσκεται "κοντά σε breakeven" (ισοσκελισμό εσόδων -εξόδων) λόγω των σαρωτικών περικοπών θέσεων εργασίας και της επιστροφής κάποιων εσόδων από διαφημίσεις, και ότι θα έχει θετική ταμειακή ροή το επόμενο τρίμηνο - αν και τα πραγματικά στοιχεία δεν είναι πλέον γνωστά από τότε που ο Musk έβγαλε την εταιρεία από το χρηματιστήριο.

Ο Musk έκανε επίσης την προσφορά του για εξαγορά της Twitter εν μέσω μιας ιστορικής ύφεσης για τις εταιρείες τεχνολογίας. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 έχασε σχεδόν το 30% της αξίας του από τη στιγμή που ο Musk έκανε την προσφορά του τον Απρίλιο του 2022 μέχρι λίγο πριν την οριστικοποίησή της τον Οκτώβριο. Ο Musk εκείνη την περίοδο έκανε πολλές νομικές κινήσεις σε μια προσπάθεια να ακυρώσει τη συμφωνία, προτού υποχωρήσει πριν από μια δίκη στην οποία στόχος ήταν να υποχρεωθεί να αγοράσει την εταιρεία.

Ο Musk έχει επανειλημμένα πει ότι η προσθήκη σημαντικού αριθμού συνδρομητών μέσω της υπηρεσίας Twitter Blue της πλατφόρμας είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική χρηματοοικονομική σταθερότητά της. Ωστόσο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mashable το οποίο εστιάζει στα μέσα ενημέρωσης υπολόγισε τον περασμένο μήνα ότι το Twitter είχε μόνο περίπου 475.000 συνδρομητές οι οποίοι πληρώνουν - λιγότερο από το 0,2% των καθημερινών ενεργών χρηστών του. Ένα από τα κύρια σημεία πώλησης του Musk για το Twitter Blue είναι η προσθήκη ενός μπλε σημαδιού επαλήθευσης δίπλα στο όνομα ενός χρήστη - το οποίο θεωρούνταν ευρέως σύμβολο κύρους του λογαριασμού πριν ο Musk αναλάβει την εταιρεία.

Ο Musk έγραψε στο Twitter ότι σκοπεύει να αφαιρέσει τα μπλε σημάδια επιλογής από λογαριασμούς "επαληθευμένων παλαιού τύπου" -προφίλ που επαληθεύτηκαν πριν αναλάβει την εταιρεία -την Πέμπτη, σε μια προφανή προσπάθεια να πιέσει τους παλαιού τύπου χρήστες να πληρώσουν για να διατηρήσουν τα μπλε σημάδια.

Υπολογίζουμε ότι ο Musk διαθέτει περιουσία καθαρής παρούσας αξίας 189,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως μέσω σημαντικών μεριδίων που κατέχει σε εταιρείες όπως η Tesla και η SpaceX. Ο Musk είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πίσω από τον μεγιστάνα του γαλλικού κολοσσού των ειδών πολυτελείας LVMH, Bernard Arnault, ο οποίος έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 236,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.