5 εύλογες ερωταπαντήσεις για τις αγορές μετά τη νίκη της ΝΔ

Πώς ερμηνεύεται η νίκη της ΝΔ από τις αγορές;

Έχοντας προηγουμένως εξετάσει σενάρια συνασπισμού, οι αγορές χαιρέτισαν το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές 2023 και το πολύ κακό αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ, υπό το οποίο η Ελλάδα παραλίγο να βγει από το ευρώ το 2015, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

"Με το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας μεγαλύτερο από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΝΔ θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο των εκλογών", σημειώνει το Reuters και προσθέτει: "Η Νέα Δημοκρατία θεωρείται μεταρρυθμιστικό κόμμα μεταξύ των επενδυτών και οι οικονομικές προοπτικές είναι πιο αισιόδοξες επειδή υπάρχει ισχυρή πολιτική σταθερότητα", δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo.

Ακολουθούν 5 ερωτήσεις που θέτει το Reuters για τις αγορές:

1. Τι θα συμβεί από τώρα μέχρι τις δεύτερες εκλογές;

Καθώς κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία σε αυτόν τον γύρο, θα ακολουθήσουν διερευνητικές επαφές. Χωρίς τη Νέα Δημοκρατία, τα υπόλοιπα κόμματα είναι απίθανο να μπορέσουν να σχηματίσουν συνασπισμό, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές σε περίπου ένα μήνα.

"Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα κίνητρο να επιδιώξει κυβέρνηση συνασπισμού ... καθώς οι έδρες μπόνους που κατανέμονται στις δεύτερες εκλογές καθιστούν την αυτοδυναμία της ΝΔ σχεδόν βέβαιη", δήλωσε ο Lorenzo Codogno, επικεφαλής της LC Macro Advisors.

2. Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα;

Με τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να βρίσκονται μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές μπορεί να αποτελέσουν το τελευταίο εμπόδιο πριν η Ελλάδα ανακτήσει το καθεστώς που έχασε πριν από μια δεκαετία.

Η S&P Global ανέφερε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση ΒΒ+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους, αν μια νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Goldman Sachs από τη μεριά της αναφέρει ότι η υλοποίηση του σχεδίου του Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες από τα κονδύλια της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να αποτελέσει το "τελικό βήμα" για την αναβάθμιση.

Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι ήδη χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας, παρά τη σημερινή αξιολόγηση, και μια αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα το οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η Annalisa Piazza, αναλύτρια της MFS Investment Management, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο.

3. Θα αγοράσουν οι επενδυτές ελληνικά περιουσιακά στοιχεία;

Οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα παρουσιάζουν υπεραπόδοση φέτος και το προβάδισμα του Μητσοτάκη τα ενίσχυσε περαιτέρω.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύθηκε πάνω και από 7% τη Δευτέρα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014. Η  απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022 στο 3,89%.

"Γνωρίζοντας ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι φιλική προς τις επενδύσεις, είναι πολύ κατανοητό ότι οι αγορές αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο", δήλωσε ο Al Alevizakos, υψηλόβαθμο στέλεχος της AXIA Ventures Group.

4. Τι σημαίνει οι εκλογές για τις μετοχές;

Οι ελληνικές τράπεζες ηγούνται των κερδών στο Χρηματιστήριο, με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την Alpha Bank, τη Eurobank και την Πειραιώς να σημειώνουν άνοδο περίπου 14%.

Το ενδεχόμενο για μια μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση σημαίνει λιγότερη μεταβλητότητα από ό,τι αναμενόταν και είναι επίσης πολύ υποστηρικτικό για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Alevizakos.

Αυτά είναι καλά νέα για τις τράπεζες, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει μερίδια σε καθένα από αυτά τα ιδρύματα, σχεδιάζει να διαθέσει τις τραπεζικές του μετοχές έως το τέλος του 2025.

Οι ελληνικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 30% μέχρι στιγμής φέτος έναντι ανόδου 9,5% για τον ευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600. Ο ρόλος των τραπεζών συμβάλλει στην υπεραπόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

5. Τι γίνεται με το ευρώ;

Οι εκλογές, που στο παρελθόν αποτέλεσαν έναυσμα για πωλήσεις του ευρώ, δεν αποτελούν αυτή τη φορά σημαντική υπόθεση για τους traders συναλλαγμάτων.

"Το όλο θλεμα των "περιφερειακών πιέσεων" έχει περάσει πραγματικά σε δεύτερη μοίρα", δήλωσε ο Adam Cole, υψηλόβαθμο στέλεχος της RBC Capital Markets.

Από Capital.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.