Η Κίνα επενδύει δισεκατομμύρια σε μικροτσίπ. Αλλά γιατί;

Οι μαζικές επενδύσεις στην τεχνολογία των ημιαγωγών αποκαλύπτουν τις φιλοδοξίες της Κίνας σε μια ζωτικής σημασίας βιομηχανία.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 28 Σεπτεμβρίου 2023

Οι πρόσφατες σημαντικές επενδύσεις της Κίνας στους ημιαγωγούς αντικατοπτρίζουν τις οδηγίες του προέδρου Xi Jinping από το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο του περασμένου χειμώνα. Οι οδηγίες αυτές δίνουν έμφαση στην επίτευξη αυτάρκειας σε βασικούς τομείς, μειώνοντας την εξάρτηση από τις διεθνείς ισορροπίες εν μέσω παγκόσμιων εντάσεων.

Η Ταϊβάν ηγείται στο κομμάτι της παραγωγής μικροτσίπ

Φαίνεται παράλογο να το λέμε αυτό για την Κίνα, το "εργοστάσιο του κόσμου". Αλλά όταν πρόκειται για τα μικροτσίπ, ή αλλιώς ημιαγωγούς, που είναι απαραίτητα στοιχεία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι δεν είναι όλα ίδια. Στην πραγματικότητα, κάτω από αυτήν την ονομασία κρύβεται μια μεγάλη ποικιλία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων διαφορετικών μεγεθών, πυκνότητας και δυνατοτήτων, που προορίζονται μεταξύ άλλων για διαφορετικές συσκευές και αγορές, από αυτοκίνητα και smartphones, μέχρι υπερυπολογιστές και δορυφόρους.

Περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια ημιαγωγοί πωλούνται κάθε χρόνο, περίπου 140 για κάθε κάτοικο του πλανήτη, για έναν τζίρο 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας. 

Όλα αυτά κατασκευάζονται από μια εξαιρετικά μακρά και πολύπλοκη αλυσίδα παραγωγής, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες χώρες και στην οποία μερικές εταιρείες ηγούνται. Στην αρχιτεκτονική, που περιλαμβάνει πατέντες το λογισμικό ηγούνται οι ΗΠΑ, ενώ η παραγωγή ανατίθεται κυρίως σε ομίλους από την Ταϊβάν (όπως η περίφημη TSMC), τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

Η Κίνα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος

Η Ταϊβάν κατέχει σήμερα την πρώτη θέση στην κατασκευή τσιπ κάτω των 10 νανομέτρων, τα πιο πυκνά και ισχυρά. Η Κίνα στοχεύει να κερδίσει έδαφος σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, επενδύοντας σε μηχανήματα, λύσεις χημικής επεξεργασίας και σχεδιασμό τσιπ.

Παρά την πολυετή αύξηση του μεριδίου αγοράς, η Κίνα επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα του μεριδίου της με ένα νέο μεγαλοταμείο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να τοποθετήσει την Κίνα ως τον παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία ημιαγωγών, αλλάζοντας δυνητικά τις παγκόσμιες αγορές και προκαλώντας τις δυτικές δυνάμεις.

Η επιδίωξη της Κίνας αποκτά επείγοντα χαρακτήρα λόγω των οικονομικών αβεβαιοτήτων και των ανησυχιών για την αγορά ακινήτων. Επιπλέον, η αμερικανική απαγόρευση εξαγωγών τσιπ που κατασκευάζονται με αμερικανική τεχνολογία έχει αναγκάσει την Κίνα να επιταχύνει τις προσπάθειες αυτάρκειας. Ως αποτέλεσμα, η Κίνα επιβάλλει τις δικές της απαγορεύσεις και εξαγωγικούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα στην αμερικανική πολυεθνική Micron.

Οι φιλοδοξίες της Κίνας

Το νέο αυτό ταμείο, υπό την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών της Κίνας, αποτελεί το μεγαλύτερο από τα τρία που έχει δρομολογήσει το China Integrated Circuit Industry Investment Fund από το 2014. Απευθύνεται σε έναν κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών: τα μηχανήματα για την παραγωγή σύνθετων τσιπ.

Οι φιλοδοξίες της Κίνας στη βιομηχανία ημιαγωγών είναι εμφανείς. Καθώς οι εντάσεις συνεχίζονται στην παγκόσμια γεωπολιτική, η στρατηγική αυτή κίνηση αποσκοπεί στη διασφάλιση της θέσης της Κίνας ως τεχνολογική δύναμη.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.