Οι 10 πιο πολύτιμες εταιρείες του κόσμου αυτή τη στιγμή

Οι 10 επιχειρηματικοί κολοσσοί και η αξία τους σε δισεκατομμύρια.

Οι καιροί έχουν αλλάξει, ανεπιστρεπτί κιόλας: Η τεχνολογία και η ψηφιακή καινοτομία -με ό,τι συνεπάγεται- κυριαρχούν στον κόσμο και η λίστα που δημοσίευσε πρόσφατα το Wired είναι η απόλυτη απόδειξη. Οι 50 κορυφαίες εταιρείες με τη μεγαλύτερη αξία στην παγκόσμια αγορά ουσιαστικά έχουν εκθρονίσει από τις υψηλότερες θέσεις εκείνες που στο παρελθόν έχουν γράψει ιστορία στην οικονομία, το φαγητό, τη φαρμακοβιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία επίσης. Τα στοιχεία, από τα οποία προέκυψε η εν λόγω λίστα με τις πολύτιμες εταιρείες ουσιαστικά "φωτογραφίζουν" την κατάσταση στις αγορές από τις 21 Απριλίου 2021 μέχρι σήμερα, αλλά είναι κατανοητό πως οι συνεχείς διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο σαφέστατα υποδεικνύουν αντίστοιχες αλλαγές και στους εν λόγω κολοσσούς από μέρα σε μέρα.

Αναλυτικά η λίστα:

1. Apple (2.240 δισ.)

Πριν από περίπου 45 χρόνια, σε ένα γκαράζ στο Cupertino, ένας πολύ νέος Steve Jobs μαζί με τον Steve Wozniak συνέλαβε την ιδέα του macbook και τα επόμενα χρόνια, μαζί και πάλι αναπροσδιορίζουν τη μουσική βιομηχανία χάρη στα iPod και iTunes. Όσο για το απόλυτο αξεσουάρ - smartphone, iPhone, σίγουρα χρειάζεται ειδική μνεία. Η εμβληματική Apple είναι ένα κανονικό case study που διδάσκεται πλέον σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. 

2. Microsoft (1.950 δισ.)

Ιδρύθηκε το 1975 από τον Bill Gates στο Νέο Μεξικό και σήμερα είναι η πιο δημοφιλής μεταξύ των παγκόσμιων εταιρειών λογισμικού, ικανή να παρέχει λύσεις για παραγωγικότητα, επικοινωνία και ψυχαγωγία, εκτός από το λειτουργικό σύστημα των Windows (η πρώτη έκδοση του οποίου NT 3.1 γεννήθηκε το '92). Μετά την παραίτηση του ιδρυτή της, που εν τω μεταξύ έχει γίνει φιλάνθρωπος, καθώς και κορυφαίος επενδυτής, η εταιρεία βρίσκεται στα χέρια του CEO Satya Nadella εδώ και χρόνια.

3. Amazon (1.690 δισ.)

Προτού η Amazon μετατραπεί σε παγκόσμιο γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου δισεκατομμυρίων δολαρίων, μία πλατφόρμα όπου πραγματικά βρίσκουμε τα πάντα, ο Jeff Bezos πουλούσε βιβλία αξιοποιώντας το νεόκοπο τότε ίντερνετ. Σήμερα, έχοντας εκατομμύρια τακτικούς πελάτες, η Amazon μεταξύ άλλων έχει επενδύσει στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας μέσω της πλατφόρμας streaming Prime.

4. Alphabet (1,530 δισ.)

Οι Larry Page και Sergey Brin έγιναν ιδρυτές του Googlendal 1998, γύρω στα 20 τους ως νέοι και φιλόδοξοι μηχανικοί με πολλές άπειρες ιδέες. Περιττό να πούμε ότι η Google πραγματικά δημιούργησε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες περιηγούνται στο διαδίκτυο και χρησιμοποιούν την τεχνολογία, καταφέρνοντας πάντα να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από όλους. Σήμερα η Aphabet ασχολείται με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες με τον Sundar Pichai στο τιμόνι της.

5. Facebook (855 δισ.)

Αν έχεις δει την ταινία του Fincher, The Social Network, τότε ήδη γνωρίζεις τα πάντα. Ιδρύθηκε το 2004 από μια ομάδα 20χρονων φοιτητών του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Mark Zuckerberg (ο οποίος έγινε ο μοναδικός ιδιοκτήτης μετά από μια μακρά νομική μάχη). Στην αρχή ήταν μια πλατφόρμα με μια λίστα ονομάτων και φωτογραφιών που στόχευε να φέρει πιο κοντά τα αγόρια του πανεπιστημίου. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, αλλά όχι προβλέψιμη όπως έχει αποδείξει η ιστορία μέχρι στιγμής.

6. Tencent (770 δισ.)

Πρόκειται για το δημιούργημα του Ma Huateng που χρονολογείται από το 1998. Με έδρα το Χονγκ Κονγκ, η εταιρεία δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως στον τομέα της ψυχαγωγίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά ιδίως του διαδικτύου και της τεχνολογίας. Ο ιδιοκτήτης του WeChat, ενός από τα πιο δημοφιλή κινεζικά μέσα επικοινωνίας και πληρωμών, έχει επίσης μερίδιο στις Riot Games και Supercell, καθώς και σε πολλές νέες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού Satispay.

7. Tesla (697 δισ.) 

When it was founded in 2003 by a group of engineers with the intention of building an electric car with supercar performance, no one would have bet a penny on this start-up. Yet, Elon Musk charismatic South African inventor, has seen a lot about the electric future of the automotive industry, investing the money (several) obtained from the sale of PayPal in the Tesla project. Today Tesla is the undisputed leader, with dizzying capitalizations (the last one made history) and this despite selling much less than the largest companies in the sector. Chapeau.

Όταν ιδρύθηκε το 2003 από μία ομάδα μηχανικών με την πρόθεση να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με επιδόσεις supercar, κανείς δεν θα είχε στοιχηματίσει ούτε δεκάρα σε αυτό το ξεκίνημα. Ωστόσο, ο χαρισματικός Elon Musk, είχε το δικό του "ηλεκτρικό όραμα" για την αυτοκινητοβιομηχανία, επενδύοντας τα χρήματα από την πώληση του PayPal στην Tesla. Και προφανώς, δικαιώθηκε.

8. Alibaba (629 δισ.)

Ας επιστρέψουμε στην Κίνα με τον Gōngsī που ιδρύθηκε από τον Jack Ma το '99 για να συνδέσει τους κινέζους παραγωγούς με γίγαντες της παγκόσμιας βιομηχανίας. Η ιδέα υλοποιήθηκε με το Alibaba να γίνει συνώνυμο με το διαδικτυακό εμπόριο για όλους τους Κινέζους στον κόσμο και στη συνέχεια να γίνει παγκόσμιο. Η καταχώριση στη Wall Street του ασιατικού γίγαντα ήταν ένα από τα πλουσιότερα IPO στην ιστορία και σήμερα η Alibaba είναι μια πραγματική διεθνής εταιρεία χαρτοφυλακίου που κατέχει, μεταξύ άλλων, την πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών Alipay.

9. Berkshire Hathaway (615 δισ.)

Είναι μια από τις πιο "διάσημες" αμερικανικές εταιρείες με επικεφαλής τον Warren Buffett, τον τέταρτο πλουσιότερο άνδρα στον κόσμο για το 2020, σύμφωνα με το Forbes. Από το ξεκίνημά της ως εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας μέχρι και σήμερα έχει κατορθώσει να εξαπλωθεί σε ένα σωρό τομείς, εξαργυρώντας αδρά αυτήν την επεκτατική "διάθεση".

10. Tsmc (560 δισ.)

Η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών από την Ταϊβάν είναι μία από τις πιο ισχυρές τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο με πανίσχυρους πελάτες, όπως η Qualcomm και η Intel.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.