Αντιμετωπίζοντας το αίνιγμα του πληθωρισμού μέσα στους επόμενους μήνες

Το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Γράφει: Esquire Editors 13 Οκτωβρίου 2023

Μπορεί για τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός να υποχώρησε στο 1,6% από τo 2,7% που έφτασε τον Αύγουστο, παρά τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ποια θα είναι η συνέχεια για το υπόλοιπο του φθινοπώρου και, φυσικά, τον χειμώνα 

Μετά την πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου από τα 96 δολάρια το βαρέλι, όπου είχε "αναρριχηθεί" πριν λίγες ημέρες, στα επίπεδα των 84 δολαρίων, οι πιέσεις για τον πληθωρισμό υποχώρησαν αφού τον Σεπτέμβριο του 2022 η μέση τιμή του Brent είχε φτάσει σε μέσα επίπεδα τα 98,7 δολάρια το βαρέλι. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με την "ηρεμία" που επικρατεί στην αγορά του αερίου με την τιμή να είναι τον περασμένο μήνα στα 40 ευρώ/Mwh, από 128,27 ευρώ τον ίδιο μήνα του 2022, προμηνύουν υποχώρηση του γενικού πληθωρισμού, όπου οι τιμές της ενέργειας έχουν μεγάλο "ειδικό βάρος". 

Ο νέος παράγοντας αβεβαιότητας είναι ο απροσδόκητος πόλεμος που ξέσπασε στο Ισραήλ και κυρίως η στάση που θα κρατήσουν οι αραβικές χώρες (κυρίως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν) οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τιμή του αργού πετρελαίου τις επόμενες μέρες θα κριθεί από τις εξελίξεις στον νέο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη "γειτονιά" μας.

Η τιμή του φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί το επόμενο διάστημα από τη ζήτηση που θα υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις κλιματολογικές συνθήκες.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιούσε σε έκθεσή του στο τέλος Σεπτεμβρίου ότι παρά την ηρεμία που επικρατεί, η αγορά ενέργειας θα παραμείνει "σφιχτή" και οι προοπτικές διαταραχών στην προσφορά αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι σημαντικές. Τούτο, χωρίς βέβαια να ξέρει τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. 

Οι τιμές των τροφίμων 

Από την άλλη, οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά τόσο από εξωγενείς, όσο και ενδογενείς παράγοντες συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία. Η ονομαστική αύξηση για τον Σεπτέμβριο υποχώρησε κάτω από το 10% (9,4%) για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα συνεχίζουν να πληρώνουν τη σωρευτική αύξηση των τιμών από τις αρχές του 2022 που φτάνει το 35%-45%, ανάλογα με το καλάθι του κάθε νοικοκυριού, Το πακέτο μέτρων που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων αποτελούν "αναχώματα", αλλά σίγουρα δεν λύνουν μόνιμα το πρόβλημα. 

Οι αυξήσεις στα γαλακτοκομικά, στα αυγά, στο κρέας, συνεχίζονται λόγω επιμέρους αυξήσεων των τιμών των ζωοτροφών. Τα εποχικά είδη (φρέσκα φρούτα και λαχανικά) είχαν νέα αύξηση κατά 13,7% και 17,7% αντίστοιχα, ενώ και οι φούρνοι ζητούν νέα αύξηση 20 λεπτά στην τιμή του ψωμιού, λόγω της αύξησης των αλεύρων από τις αρχές του προηγούμενου μήνα κατά 12%. Την ίδια ώρα, οι τιμές στα βρώσιμα έλαια και κυρίως το ελαιόλαδο, δικαιολογούν τα αντικλεπτικά που έχουν τοποθετήσει μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για να αποτρέψουν φαινόμενα κλοπής.

Από: Capital.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.