Πώς θα αποφύγουμε την υπερχρέωση στους νέους λογαριασμούς ρεύματος

Οι διαφορές στις χρεώσεις για την ίδια κατανάλωση θα είναι μεγάλες, οπότε απαιτούνται προσεκτικές επιλογές.

Γράφει: Esquire Editors 16 Νοεμβρίου 2023

Οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας με τους παρόχους προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας από το νέο έτος, ολοκληρώνονται και εντός των επόμενων ημερών ή ωρών δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έκδοση των νέων τιμοκαταλόγων ρεύματος.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει το TheTOC, οι διαφορές στις χρεώσεις για την ίδια κατανάλωση θα είναι μεγάλες οπότε απαιτούνται προσεκτικές επιλογές. Όποιος δεν θέλει (ή δεν μπορεί) να μπει στη διαδικασία… μελέτης, θα παραμείνει στο πράσινο τιμολόγιο το οποίο θα είναι κυμαινόμενο, η χρέωση θα είναι γνωστή από τις αρχές του μήνα (και όχι στο τέλος, όπως θα συμβαίνει με τα κίτρινα τιμολόγια) και η σύγκριση μεταξύ των εταιρειών θα είναι εύκολη.

Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα… δύσκολα όπως προκύπτει και από τον ακόλουθο οδηγό επιβίωσης ενόψει της αλλαγής του χρόνου που φέρνει και την κατάργηση των οριζόνιτων επιδοτήσεων.

1. Τα "κίτρινα" τιμολόγια, το πιθανότερο είναι ότι θα είναι φθηνότερα από τα "πράσινα". Υπενθυμίζουμε ότι και τα δύο είναι κυμαινόμενα αλλά τα πράσινα είναι τα βασικά τιμολόγια στα οποία θα εγγραφείτε αυτόματα από τις αρχές του χρόνου αν δεν έρθετε σε επικοινωνία με τον πάροχό σας για να κάνετε κάποια αλλαγή. Γιατί θα είναι φθηνότερα; Γιατί θα έχουν περισσότερο ρίσκο. Στην πραγματικότητα, θα μαθαίνετε την τιμή με την οποία θα χρεωθείτε για την κατανάλωση του μήνα αφού τελειώσει ο μήνας. Έτσι, αν πέσει η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος, θα βγείτε πολύ κερδισμένοι ενώ αν ανέβει θα χάσετε. Ο πάροχος δεν θα έχει ρίσκο γιατί όλη η πιθανή επιβάρυνση από την άνοδο της χρηματιστηριακής τιμής θα πέσει πάνω σας. Γι’ αυτό και θα είναι διατεθειμένος να ρίξει το δικό του περιθώριο κέρδους προκειμένου να κάνει τα "κίτρινα" τιμολόγια πιο ελκυστικά. Αντίθετα, στα πράσινα τιμολόγια, η τιμή θα είναι γνωστή από τις αρχές του μήνα

2. Μην αναλάβετε ακόμη δέσμευση απέναντι σε κάποια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το τοπίο με τα νέα τιμολόγια θα ξεκαθαρίσει μέσα στον Δεκέμβριο. Το πρόβλημα μπορεί να προκύψεις σε περίπτωση διακοπής σύμβασης τιμολογίου σταθερής τιμής. Από τα κυμαινόμενα τιμολόγια δεν έχετε συνέπειες αν αποχωρήσετε πρόωρα.

3. Οι εταιρείες θα λανσάρουν σταθερά τιμολόγια. Θα έχετε την ασφάλεια του ότι η χρέωση δεν θα τροποποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο αλλά θα πρέπει να προσέξετε πολύ σε ποια τιμή θα "κλειδώσει" η χρέωση. Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο ενέργειας (σ.σ η χονδρική της κιλοβατώρας παίζει από τα 0,10 έως τα 0,12 ευρώ) το να επιλέξετε ένα σταθερό που θα κοστίζει 0,28 ευρώ ανά κιλοβατώρα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ασύμφορο. Γι’ αυτό προσοχή: θα ξεκαθαρίσετε ποια θα είναι η τιμή που θα "κλειδώσει" η χρέωση πριν καταλήξετε σε οποιαδήποτε συμφωνία.

4. Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση γίνεται από την ενέργεια που δεν καταναλώνεται. Άρα, η βασική μέριμνα ενόψει και του χειμώνα, δεν είναι το ποιο τιμολόγιο θα επιλέξετε τελικώς αλλά το πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια. Ενεργειακή θωράκιση του ακινήτου , εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, επιλογή λιγότερο ενεργοβόρων συσκευών, είναι η "συνταγή" που θα σας εξασφαλίσει χαμηλό λογαριασμό ρεύματος και μάλιστα σε μόνιμη βάση.

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες της Super League για τους επόμενους 2 μήνες

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά το νέο περιστατικό οπαδικής βίας και τον σοβαρό τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη.

Ο Χρήστος Χωμενίδης έχει κάτι να πει για τα κινητά στα σχολεία

Το κείμενο "Η Βίκυ δεν θα σπουδάσει" μιλά μεταξύ άλλων για την κοινωνία των δύο ταχυτήτων.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για την οπαδική βία

Μήνυμα μηδενικής ανοχής με "πλέγμα" μέτρων που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, αναμένεται να στείλει η κυβέρνηση.