Μήπως φτάνουμε κοντά στο τέλος των κρυπτονομισμάτων;

Τα bitcoins και τα υπόλοιπα digital coins καταρρέουν με ταχύτατους ρυθμούς: Γιατί και πότε θα σταματήσει αυτό.

Εδώ κι αρκετά χρόνια η αγορά κρυπτονομισμάτων βασιζόταν σε μία παραδοσιακή αρετή: την υπομονή. Οι μάλλον λίγοι θιασώτες που τα πίστεψαν εξαρχής στόκαραν μεγάλες ποσότητες σε μικρές τιμές, έχοντας στο μυαλό ότι η άνοδος της αξίας τους είναι μία αναπότρεπτη πραγματικότητα από το κοντινό μέλλον. Το προαναφερθέν σενάριο άλλαξε άρδην όταν πριν από λίγους μήνες ζήσαμε το πραγματικό boom των digital νομισμάτων. Αυτό που δεν προέβλεψε κανείς ήταν την απότομη πτώση μετά την ξαφνική άνοδο.

Μία γρήγορη ανάλυση φανερώνει την αλήθεια: η φούσκα έχει ήδη σκάσει

Μοιραίο αποτέλεσμα; Ίσως. Τα νούμερα όμως ζαλίζουν: το Bitcoin κι το Ethereum έχασαν το 30% της χρηματιστηριακής αξίας τους τις τελευταίες μέρες, αγγίζοντας τα 145 δισ. από τα 210 δισ. δολάρια όπου βρίσκονταν στις 13 Νοεμβρίου. Μοναδική εξαίρεση σε αυτή την εντυπωσιακή βουτιά αποτελεί το κρυπτονόμισμα Ripple. Φυσικά δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τι κάνουν οι εξαιρέσεις στους κανόνες. 

Μήπως φτάνουμε κοντά στο τέλος των κρυπτονομισμάτων;

Σήμερα τα Bitcoins κοστίζουν περίπου 4,500 δολάρια· πολύ μακριά από τα 6.000 δολάρια που έδειχναν να αποτελούν το κατώτατο όριο στο οποίο μπορούν να πέσουν και πολύ κοντά στην τιμή που άξιζαν πριν ξεκινήσει η εκτόξευσή τους τον Οκτώβριο του 2017. Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2018 η τιμή τους είχε αγγίζει τα δυσθεώρητα ύψη των 20.000 δολαρίων ενώ η χρηματιστηριακή τους αξία τα 800 δισ. δολάρια. Μία γρήγορη και απλουστευμένη κάπως ανάλυση μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα πολύ εμφανές συμπέρασμα: η φούσκα έχει ήδη σκάσει.

Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των GPUs παρουσιάζουν απότομη πτώση, φανερώνοντας πως το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού μειώνεται ραγδαία.

Γιατί όμως συμβαίνει όλο αυτό; Οι λόγοι, όπως κι η παγκόσμια οικονομία, είναι σίγουρα πολλοί και περίπλοκοι, όμως οι ειδικοί φαίνεται ήδη να ξεχωρίζουν τους πιο βασικούς. O διαχωρισμός ανάμεσα σε Bitcoin και Bitcoin Cash σίγουρα δεν βοήθησε, αν και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αρκεί αυτό για την κατάρρευση που παρακολουθούμε. Τα πρόστιμα της SEC (σ.σ: Security and Exchange Commission, η επιβλέπουσα αρχή του χρηματιστηρίου των Η.Π.Α) πλήγωσαν βαθιά την αγορά των digital coins, τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο εμπιστοσύνης του κοινού. Τέλος, τα κακά νέα που προήλθαν από τη Nvidia, τον κύριο παραγωγό GPUs που χρησιμοποιούνται για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, σίγουρα βοήθησαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των GPUs παρουσιάζουν απότομη πτώση, φανερώνοντας πως το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού μειώνεται ραγδαία.

Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν πείθουν για τη χρηστικότητά τους: μέχρι στιγμής είναι καλά μόνο για κερδοσκοπία

Όλα αυτά μπορεί να έχουν συμβάλλει στην κατάρρευση των τελευταίων ημερών, σηματοδοτώντας την κορύφωση μερικών απαίσιων μηνών για τα κρυπτονομίσματα. Όμως, τελικά, η πραγματική αιτία βρίσκεται πιο βαθιά στη ψυχοσύνθεση των αγοραστών: η υπομονή των ανθρώπων απέναντί τους μάλλον εξαντλείται. Μία νέου τύπου οικονομία που φέτος κλείνει δέκα χρόνια δεν μοιάζει πια ικανή να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Ενώ μέχρι πρότινος τα digital coins έδειχναν θωρακισμένα απέναντι στα επιτήδεια χρηματιστηριακά κόλπα, σήμερα αυτή η θωράκιση παρουσιάζει σημαντικές ρωγμές. Ακόμα χειρότερο όμως είναι το γεγονός ότι δεν πείθουν για τη χρηστικότητά τους: μέχρι στιγμής είναι καλά μόνο για κερδοσκοπία.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι κάποτε στο Άμστερνταμ των αρχών του 17ου αιώνα, μία αντίστοιχη "κερδοσκοπική καινοτομία" γέννησε τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου. Ποιος μπορεί λοιπόν να μιλήσει με απόλυτη σιγουριά για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων; Ίσως κανείς. Οι ενδείξεις όμως για το μέλλον τους δεν είναι πια ευοίωνες.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.