Το σκληρό μάθημα που πήρε η Ιταλία με τη διατίμηση στις μάσκες

Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος γιατί τα ανώτατα όρια τιμών αποτελούν γενικά κακή ιδέα.

Χρειάζονται μόνο δυο-τρία μαθήματα οικονομικής θεωρίας για να καταλάβει ένας φοιτητής σχολής οικονομικών επιστημών γιατί τα πλαφόν, δηλαδή τα ανώτατα όρια τιμών, αποτελούν γενικά κακή ιδέα.

Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση επέλεξε να θέσει πλαφόν στην τιμή για τις μάσκες προσώπου - και αφομοιώνει έτσι το συγκεκριμένο μάθημα με τον "δύσκολο" τρόπο.

Το πρόβλημα με την επιλογή μιας τεχνητά χαμηλής τιμής είναι ότι προκαλεί σχεδόν πάντα ελλείψεις. Οι καταναλωτές θέλουν να αγοράζουν πάρα πολλά "τεμάχια", ενώ οι προμηθευτές παράγουν πολύ λιγότερα λόγω έλλειψης κινήτρου.

Αυτό συμβαίνει στην Ιταλία αφότου η κυβέρνηση όρισε ότι οι χειρουργικές μάσκες θα πρέπει να κοστίζουν 50 σεντς (χωρίς τον ΦΠΑ).

Η τιμή δεν καλύπτει το κόστος

Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι δίνουν "μάχη" για να ανανεώνουν ομαλά τα αποθέματά τους, καθώς οι ξένοι παραγωγοί προτιμούν να πουλούν τα προϊόντα τους αλλού.

Εντός της χώρας, ορισμένες ιταλικές επιχειρήσεις που είχαν αναπροσανατολίσει τις γραμμές παραγωγής τους προκειμένου να κατασκευάζουν μάσκες, λένε τώρα ότι η τιμή της διατίμησης είναι πολύ χαμηλή για να καλύψει τα κόστη τους.

Η κυβέρνηση Κόντε τονίζει ότι θα αποζημιώσει όσους φαρμακοποιούς έχουν πληρώσει περισσότερα για τις μάσκες που αγοράζουν σε σχέση με την τιμή στην οποία της πωλούν, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται λύσει το πρόβλημα των ελλείψεων.

Οι προθέσεις της Ρώμης είναι αγαθές. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι μάσκες προσώπου μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ειδικά σε μέρη όπου η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης είναι αντικειμενικά δύσκολη, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η ιταλική κυβέρνηση προτείνει τη χρήση τους και ορισμένες τοπικές αρχές τις έχουν καταστήσει υποχρεωτικές σε πολλές περιπτώσεις. Το να επιτρέπει κανείς στους πολίτες να αγοράζουν μάσκες σε λογική τιμή δεν είναι μόνον δίκαιο για τους φτωχότερους εξ αυτών. Κάνει επίσης και την πολιτική της χρήσης μάσκας πιο αποτελεσματική, καθώς ενισχύει σταδιακά τη συμμόρφωση και βοηθά στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού. Ή τουλάχιστον αυτή είναι η επικρατούσα θεωρία.

Μέτρο δυνατό μόνον στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής

Όπως ανακάλυψε η ιταλική κυβέρνηση, ο καθορισμός μέγιστης τιμής πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής. Πρόκειται για μία από εκείνες τις περιπτώσεις όπου το κράτος μπορεί να παίξει άμεσο ρόλο.

Πάνω απ’ όλα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκής προσφορά από ντόπιους και ξένους παραγωγούς.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει αυτά τα αγαθά στην τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά και να τα διανείμει σε όποια τιμή επιθυμεί η ίδια.

Εάν πρέπει να πληρώσει περισσότερα σε σχέση με την τιμή στην οποία οι μάσκες πωλούνται στο κοινό, τότε ας είναι. Αυτό θα της επέτρεπε επίσης να δώσει προτεραιότητα σε οποιοδήποτε τμήμα του πληθυσμού κρίνει εκείνη ότι αποτελεί προτεραιότητα, όπως στους γιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό ή σε άλλους απολύτως απαραίτητους για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης εργαζόμενους.

Το παράδειγμα Ν. Κορέας και Ταϊβάν

Η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα που προχώρησε σε διατίμηση όσον αφορά τις μάσκες. Η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν το έχουν κάνει επίσης.

Ωστόσο, το πρώτο βήμα και για τις δύο αυτές κυβερνήσεις ήταν να αυξήσουν την εσωτερική παραγωγή ή, τουλάχιστον, να συγκεντροποιήσουν κεντρικά - σε μεγάλο βαθμό - τη διανομή. Σήμερα, η Ταϊβάν έχει τη δυνατότητα παραγωγής 17 εκατομμυρίων μασκών την ημέρα για πληθυσμό 24 εκατομμυρίων.

Στις 5 Μαρτίου, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το 80% της εθνικής παραγωγής μασκών. Η Ιταλία κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο το φιάσκο του πλαφόν στην τιμή κινδυνεύει να αποτελέσει τροχοπέδη τις προσπάθειές της.

Η Μάλτα ακολούθησε την Ιταλία και έθεσε πλαφόν τιμής στα 0,95 ευρώ, αν και οι φαρμακοποιοί εκεί είχαν εκφράσει από την αρχή τις ενστάσεις τους, λέγοντας ότι το επίπεδο αυτό ήταν υπερβολικά χαμηλό.

Τα προβλήματα της Ιταλίας τα σχετιζόμενα με τις μάσκες έχουν ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις σε μια εποχή πανδημίας.

Πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο αναζητούν κρατική στήριξη, καθώς δίνουν τη μάχη της επιβίωσης μέσα σε μια καταθλιπτική οικονομική συγκυρία, ενώ οι πολιτικοί πιθανόν να μπαίνουν συχνά στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν τις νέες τους εξουσίες - ελέω κρίσης - προκειμένου να επιβάλλουν τεχνητά χαμηλές τιμές.

Πριν το πράξουν, θα πρέπει να διαβάσουν καλύτερα τα πρώτα κεφάλαια ενός απλού εγχειριδίου οικονομικής θεωρίας για αρχάριους.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης