Στο Γκραντ Κάνυον οι σόλες των παπουτσιών λιώνουν

Σε ένα από τα πιο βαθιά φαράγγια του πλανήτη, οι θερμοκρασίες είναι πραγματικά κολασμένες.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 03 Ιουλίου 2020

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από μία είδηση που έκανε όσους έχουν ενδιαφέρον για το περιβάλλον να νιώσουν πραγματική απελπισία: Στον Αρκτικό Κύκλο και τη μικρή ρωσική πόλη -διάσημη για τους δριμείς χειμώνες της- καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ με τον υδράργυρο να φτάνει του 38ο βαθμούς Κελσίου. Προφανώς, υπό αυτές τις συνθήκες, οι πάγοι λιώνουν πολύ πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε. Αν, λοιπόν, στα πιο βόρεια και παγωμένα σημεία του πλανήτη η ζέστη είναι ανυπόφορη, τι μπορεί να συμβαίνει σε παραδοσιακά πολύ θερμές περιοχές, όπως για παράδειγμα το φημισμένο φαράγγι Γκραντ Κάνυον της Αριζόνα;

Πριν αναφερθούμε σε νούμερα και αριθμούς, ας ρίξουμε μία ματιά στη ρητή προειδοποίηση που έχουν εκδώσει οι υπεύθυνες για το φαράγγι αρχές: Οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές ώστε υπάρχει κίνδυνος για τα κατοικίδια, οι επισκέπτες πρέπει να έχουν μαζί τους απαραίτητα προμήθειες σε νερό και κατάλληλη τροφή ενώ υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για τα παπούτσια όσων θέλουν να θαυμάσουν από κοντά το φυσικό μεγαλείο του Γκραντ Κάνυον. Ναι, οι σόλες από τα ορειβατικά μποτάκια καμιά φορά λιώνουν. 

Συνθήκες που δοκιμάζουν τις ανθρώπινες αντοχές

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των Η.Π.Α προειδοποιεί ότι οι εκδρομές σε μεγάλα βάθη (1200 μέτρα) συνοδεύονται από κυριολεκτικά κολασμένες θερμοκρασίες (> 38 βαθμοί Κελσίου ) όπου οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται. Μάλιστα, υπάρχει και επιστημονική εξήγηση για αυτό: O αέρας που ωθείται προς τα κάτω συμπιέζεται, απελευθερώνοντας ενέργεια και επομένως θερμότητα. Έτσι, όπως επιβεβαιώνουν και οι υπεύθυνοι του Εθνικού Πάρκου του Γκραντ Κάνυον, το έδαφος των μονοπατιών είναι τόσο δαιμονισμένα καυτό ώστε οι σκύλοι να κινδυνεύουν να πάθουν εγκαύματα στα πέλματα. 


Oι εκδρομές οφείλουν να πραγματοποιούνται από μέχρι τις 10 το πρωί και ύστερα από τις 4 το απόγευμα, αφού στο ενδιάμεσο η κατάσταση θυμίζει πραγματική Κόλαση.


Τι συμβαίνει όμως με τα παπούτσια των επισκεπτών; Επί της ουσίας, οι τουρίστες προχωρούν στις εκδρομές μέσα στο αχανές φαράγγι με δικιά τους ευθύνη. Είναι πολύ συχνό οι υπερβολικές θερμοκρασίες των βράχων να λιώνουν τις σόλες των παπουτσιών ενώ καλό είναι να γνωρίζει κανείς πριν ξεκινήσει τη διαδρομή ότι κατά πάσα πιθανότητα τα ορειβατικά μποτάκια σε συνδυασμό με την κολασμένη ζέστη θα του προκαλέσουν επώδυνες φουσκάλες στα πόδια. 

Οι εξορμήσεις στα πιο βαθιά σημεία του Γκραντ Κάνυον αποτελούν μία πραγματική δοκιμασία για το ανθρώπινο σώματα και οι τοπικές αρχές προειδοποιούν ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τη φυσική τους κατάσταση για να αποφευχθούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Τέλος, οι εκδρομές οφείλουν να πραγματοποιούνται από μέχρι τις 10 το πρωί και ύστερα από τις 4 το απόγευμα, αφού στο ενδιάμεσο η κατάσταση θυμίζει πραγματική Κόλαση.


φωτογραφία © Getty Images 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Οικονομία