
Στο Γκραντ Κάνυον οι σόλες των παπουτσιών λιώνουν
Σε ένα από τα πιο βαθιά φαράγγια του πλανήτη, οι θερμοκρασίες είναι πραγματικά κολασμένες.

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από μία είδηση που έκανε όσους έχουν ενδιαφέρον για το περιβάλλον να νιώσουν πραγματική απελπισία: Στον Αρκτικό Κύκλο και τη μικρή ρωσική πόλη -διάσημη για τους δριμείς χειμώνες της- καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ με τον υδράργυρο να φτάνει του 38ο βαθμούς Κελσίου. Προφανώς, υπό αυτές τις συνθήκες, οι πάγοι λιώνουν πολύ πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε. Αν, λοιπόν, στα πιο βόρεια και παγωμένα σημεία του πλανήτη η ζέστη είναι ανυπόφορη, τι μπορεί να συμβαίνει σε παραδοσιακά πολύ θερμές περιοχές, όπως για παράδειγμα το φημισμένο φαράγγι Γκραντ Κάνυον της Αριζόνα;
Πριν αναφερθούμε σε νούμερα και αριθμούς, ας ρίξουμε μία ματιά στη ρητή προειδοποίηση που έχουν εκδώσει οι υπεύθυνες για το φαράγγι αρχές: Οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές ώστε υπάρχει κίνδυνος για τα κατοικίδια, οι επισκέπτες πρέπει να έχουν μαζί τους απαραίτητα προμήθειες σε νερό και κατάλληλη τροφή ενώ υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για τα παπούτσια όσων θέλουν να θαυμάσουν από κοντά το φυσικό μεγαλείο του Γκραντ Κάνυον. Ναι, οι σόλες από τα ορειβατικά μποτάκια καμιά φορά λιώνουν.
Συνθήκες που δοκιμάζουν τις ανθρώπινες αντοχές
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των Η.Π.Α προειδοποιεί ότι οι εκδρομές σε μεγάλα βάθη (1200 μέτρα) συνοδεύονται από κυριολεκτικά κολασμένες θερμοκρασίες (> 38 βαθμοί Κελσίου ) όπου οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται. Μάλιστα, υπάρχει και επιστημονική εξήγηση για αυτό: O αέρας που ωθείται προς τα κάτω συμπιέζεται, απελευθερώνοντας ενέργεια και επομένως θερμότητα. Έτσι, όπως επιβεβαιώνουν και οι υπεύθυνοι του Εθνικού Πάρκου του Γκραντ Κάνυον, το έδαφος των μονοπατιών είναι τόσο δαιμονισμένα καυτό ώστε οι σκύλοι να κινδυνεύουν να πάθουν εγκαύματα στα πέλματα.
Oι εκδρομές οφείλουν να πραγματοποιούνται από μέχρι τις 10 το πρωί και ύστερα από τις 4 το απόγευμα, αφού στο ενδιάμεσο η κατάσταση θυμίζει πραγματική Κόλαση.
Τι συμβαίνει όμως με τα παπούτσια των επισκεπτών; Επί της ουσίας, οι τουρίστες προχωρούν στις εκδρομές μέσα στο αχανές φαράγγι με δικιά τους ευθύνη. Είναι πολύ συχνό οι υπερβολικές θερμοκρασίες των βράχων να λιώνουν τις σόλες των παπουτσιών ενώ καλό είναι να γνωρίζει κανείς πριν ξεκινήσει τη διαδρομή ότι κατά πάσα πιθανότητα τα ορειβατικά μποτάκια σε συνδυασμό με την κολασμένη ζέστη θα του προκαλέσουν επώδυνες φουσκάλες στα πόδια.
If you plan to visit Grand Canyon during the heat of the summer, PSAR Ranger Anna wants to make sure you "Hike Smart" For tips on how to stay safe and be prepared visit: https://t.co/hsO7vuywRl #Arizona
— Grand Canyon NPS (@GrandCanyonNPS) June 27, 2020
Audio described version: https://t.co/OO3R61ucwx #GrandCanyon pic.twitter.com/3HAQcSY2Jq
Οι εξορμήσεις στα πιο βαθιά σημεία του Γκραντ Κάνυον αποτελούν μία πραγματική δοκιμασία για το ανθρώπινο σώματα και οι τοπικές αρχές προειδοποιούν ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τη φυσική τους κατάσταση για να αποφευχθούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Τέλος, οι εκδρομές οφείλουν να πραγματοποιούνται από μέχρι τις 10 το πρωί και ύστερα από τις 4 το απόγευμα, αφού στο ενδιάμεσο η κατάσταση θυμίζει πραγματική Κόλαση.
φωτογραφία © Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026
Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΠαράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο
Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους
Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;
Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤι είναι οι "μπλε δράκοι" που σκορπούν τον τρόμο στις παραλίες της Ισπανίας;
Οι "μπλε δράκοι" εμφανίστηκαν ξανά στις ισπανικές ακτές, κλείνοντας παραλίες και προκαλώντας ανησυχία. Μικροσκοπικοί αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδεις, κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους.