O Donald Trump θέλει να σκάψει για ουράνιο στο Γκραντ Κάνυον

Άλλη μία καταστροφική ιδέα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Η ιδέα του να σκάψεις το πιο διάσημο φαράγγι του πλανήτη, ένας μέρος δηλαδή που επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες και χαιρετίζεται ως μνημείο περιβαλλοντικής κληρονομιάς, ακούγεται αστεία. Ή μάλλον γελοία. Παρ' όλα αυτά, ο Donald Trump φαίνεται -σαν άλλος villain βγαλμένος από δυστοπικό κόμικ- να κάνει αυτόν τον παραλογισμό πραγματικότητα: Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις που θέλουν τον Αμερικανό Πρόεδρο να ετοιμάζει τις μπουλντόζες για το Γκραντ Κάνυον.

Δεν έχουν περάσει παρά περίπου δύο μήνες από τότε που ο Πλανητάρχης έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μέτρα που πληγώνουν βαθύτατα την πανίδα της αμερικανικής ηπείρου. Γιατί πώς αλλιώς μπορούν να χαρακτηριστούν νομικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν τη θανάτωση νεογέννητων αρκούδων στη φωλιά τους; Αν, όμως, τότε απλά προσπαθούσε να χαϊδέψει το φανατικό κοινό της οπλοκατοχής και του κυνηγιού, τώρα ο ίδιος θέτει μία πολύ πιο σημαντική παράμετρο στο τραπέζι καθώς, ως γνωστόν, η εθνική ασφάλεια έρχεται πρώτη και πάνω από όλα.

Το πολύτιμο ουράνιο

Ο βασικός λόγος που φαίνεται να εκπονεί -ή έστω να συζητά- το παράλογο αυτό σχέδιο, όπου το Γκραντ Κάνυον θα θυμίζει νταμάρι (σ.σ: αυτήν τη στιγμή οι επισκέπτες απαγορεύεται να πάρουν ακόμα και ένα πετραδάκι ως ενθύμιο από το διάσημο φαράγγι) είναι το ουράνιο. Ναι, καλά το μάντεψες, το χημικό στοιχείο που σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή πυρηνική ενέργειας.

Γιατί όμως ο Πλανητάρχης στρεψε ξαφνικά το ενδιαφέρον του προς τα εκεί; Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι το ουράνιο δε θεωρείται σπάνιο, οι μεγαλύτερες ποσότητες των κοιτασμάτων του βρίσκονται εκτός εδάφους των Η.Π.Α - με τον Καναδά και την Κίνα να φιγουράρουν πιο ψηλά από όλες τις άλλες χώρες της λίστας. Μάλιστα, αν ο πρώτος θεωρείται παραδοσιακός σύμμαχος της Αμερικής, δε συμβαίνει το ίδιο με την υπερδύναμη της Άπω Ανατολής, μίας χώρας που ο Donald Trump θεωρούσε δημόσιο κίνδυνο υπ' αριθμόν 1 πριν ακόμα εκλεγεί στο αξίωμά του. Έτσι, ο τελευταίος θεωρεί ότι οφείλει να θωρακίσει -πάση θυσία και κόντρα στη λόγικη- την χώρα του από πιθανή έλλειψη του πολύτιμου χημικού στοιχείου.


Υπάρχουν κάποιες τελευταίες στατιστικές παρατηρήσεις που συσχετίζουν το ουράνιο και με την εξάπλωση του Covid-19.


Τι προβλήματα τώρα μπορεί να προκαλέσει η εξόρυξη ουρανίου; Καταρχάς, την καταστροφή ενός διάσημου περιβαλλοντικού τοπόσημου. Οι αρνητικές συνέπειες όμως δε σταματούν εκεί, καθώς το συγκεκριμένο χημικό στοιχείο μολύνει σε μεγάλο βαθμό τόσο το έδαφος όσο και τον υδροφόρο ορίζοντα των περιοχών όπου και γίνεται η εξόρυξή του. Μάλιστα, υπάρχουν και κάποιες τελευταίες στατιστικές παρατηρήσεις που συσχετίζουν το ουράνιο και με την εξάπλωση του Covid-19, καθώς οι ιθαγενείς Ναβάχο που ζουν κοντά σε σημεία εξόρυξης παρουσίασαν σχεδόν εξωπραγματική εξάπλωση του κορονοϊού εντός των κοινοτήτων του.

Τέλος, για όσους πιστεύουν ότι όλο αυτό είναι μία υπερβολή και ότι κανείς ποτέ δε θα τολμούσε να βάλει τις μπουλντόζες σε ένα μνημείο φυσικής ομορφιάς, όπως δηλαδή  κανείς αντίστοιχα δε θα έσκασε τον βράχο της Ακρόπολη, το tweet του υποψήφιου Προέδρου των Η.Π.Α με τους Δημοκρατικούς, Joe Biden, μιλά από μόνο του:  "Δεν το πιστεύω ότι είμαι αναγκασμένος να ξεστομίσω κάτι τέτοιο, δεν πρέπει όμως να αφήσουμε τον Donald Trump να σκάψει το Γκραντ Κάνυον για να βρει ουράνιο"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".