Το μολυσμένο νερό από τη ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα θα πεταχτεί στη θάλασσα

Η απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης έρχεται σχεδόν δέκα χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα και εγείρει αντιδράσεις.

Γράφει: Esquire Editors 16 Οκτωβρίου 2020

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να πετάξει μολυσμένο νερό από το κατεστραμμένο εργοστάσιο στη θάλασσα, με την επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται αργότερα αυτόν τον μήνα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η απόφαση αναμένεται να δυσαρεστήσει γειτονικές χώρες όπως η Νότια Κορέα, η οποία έχει εντείνει τους ελέγχους ραδιενέργειας σε τρόφιμα από την Ιαπωνία, και να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην αλιευτική βιομηχανία στη Φουκουσίμα που αγωνίζεται εδώ και χρόνια εναντίον ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Η απόρριψη του μολυσμένου νερού από το εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα για την Ιαπωνία καθώς προχωρεί με ένα πολυετές σχέδιο απόρριψης. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου νερού είναι τώρα αποθηκευμένοι σε τεράστιες δεξαμενές στο εργοστάσιο.

Στο εργοστάσιο, το οποίο διαχειρίζεται η Tokyo Electric, ή TEPCO, είχαν σημειωθεί τήξεις ραδιενεργών πυρήνων μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Σήμερα, ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιρόσι Κατζιγιάμα δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απόφαση για την απόρριψη του νερού, αλλά σκοπός της κυβέρνησης είναι να ληφθεί μία γρήγορα.

"Προκειμένου να αποφύγουμε οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στη διαδικασία της απόρριψης, πρέπει να λάβουμε γρήγορα μια απόφαση", δήλωσε συνέντευξη Τύπου.

Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες ούτε αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα.

Η εφημερίδα Asahi ανέφερε πως οποιαδήποτε απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια προετοιμασίας καθώς το ραδιενεργό νερό του εργοστασίου θα πρέπει πρώτα να περάσει από διαδικασία φιλτραρίσματος προτού μπορέσει να αραιωθεί περαιτέρω με θαλασσινό νερό και τελικά να απορριφθεί στον ωκεανό.

Το 2018, η Tokyo Electric ζήτησε δημόσια συγγνώμη επειδή τα συστήματά της διήθησης δεν είχαν απομακρύνει όλα τα επικίνδυνα υλικά από το νερό, το οποίο είχε συγκεντρωθεί από τους αγωγούς ψύξης που χρησιμοποιήθηκαν για να μην λιώσουν οι πυρήνες των καυσίμων όταν το εργοστάσιο καταστράφηκε.

Η εταιρία είπε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει όλα τα ραδιενεργά σωματίδια από το νερό εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου το οποίο είναι δύσκολο να διαχωριστεί και θεωρείται πως είναι σχετικά ακίνδυνο.

Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι της ιαπωνικής αλιευτικής βιομηχανίας απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να μην επιτρέψει την απόρριψη μολυσμένου νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα στη θάλασσα, λέγοντας ότι θα ακυρώσει χρόνια δουλειάς για την αποκατάσταση της φήμης της.

Η Νότια Κορέα έχει διατηρήσει μια απαγόρευση στην εισαγωγή θαλασσινών από την περιοχή της Φουκουσίμα, η οποία επιβλήθηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα και πέρυσι είχε καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ιαπωνικής πρεσβείας ζητώντας του να εξηγήσει πώς σχεδίαζε το Τόκιο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του νερού της Φουκουσίμα.

φωτογραφία getty images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.