Μία ακόμα βόμβα ενάντια στην κλιματική αλλαγή ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία

Το μεθάνιο ζεσταίνει 80 φορές περισσότερες την ατμόσφαιρα από ότι το διοξείδιο του άνθρακα. Ναι, αυτά είναι "κακά" νέα.

Κάθε μέρα είναι μία καινούργια μέρα γεμάτη από καταστροφικές ειδήσεις. Έτσι, δυστυχώς, όσο η Covid-19 συνεχίζει το ανίερο πάρτι που έχει στήσει πάνω στις πλάτες των ευπαθών ομάδων του κόσμου, η Γη εκπέμπει τα δικά της SOS. Μπορεί να αρνούμαστε να το παραδεχθούμε αλλά η κλιματική αλλαγή βρίσκεται προ των πυλών και ο πλανήτης που εμείς οι Γήινοι αποκαλούμε "σπίτι" είναι βαριά άρρωστος.

Το δημοσίευμα της Guardian

Μία ακόμα βόμβα ενάντια στην κλιματική αλλαγή ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία

"Πολύ υψηλά επίπεδα ενός ιδιαίτερα ισχυρού αερίου, το οποίο ενισχύει το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου ανιχνεύθηκαν σε βάθος 350 μέτρων στη Θάλασσα του Λάπτοφ της Ρωσίας, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία μεταξύ των ερευνητών καθώς πιστεύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει ως άλλος ένας λόγος για να επιταχυνθεί ο ρυθμός της παγκόσμιας υπερθέρμανσης" αναφέρει σε δημοσίευμά της η Guardian που εδώ και λίγες ώρες κάνει τον γύρο του πλανήτη.

Γιατί όμως ανησυχούν τόσο πολύ οι επιστήμονες;  "Τα ιζήματα που βρέθηκαν στην πλαγιά της Αρκτικής περιέχουν τεράστιες ποσότητες κατεψυγμένου μεθανίου και άλλων αερίων - πιο γνωστά ως υδρίτες. Το μεθάνιο θερμαίνει την ατμόσφαιρα 80 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα και διατηρείται για πάνω από 20 χρόνια. Η United States Geological Survey (σ.σ: αμερικανικός φορέας που ασχολείται με τη γεωλογία) είχε καταγράψει παλιότερα την αποσταθεροποίηση που παρατηρείται στους υδρίτες της Αρκτικής ως ένα από τα τέσσερα πιο επίφοβα σενάρια για απότομη αύξηση του ρυθμού της κλιματικής αλλαγής". 


Ή για να το πούμε με μία κάπως δυσοίωνη μεταφορά: Το αργό ξύπνημα ενός γίγαντα που είναι ικανό να φέρει κατακλυσμιαίες αλλαγές.


Ο Örjan Gustafsson, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, θεωρεί απίθανο να παρατηρήσουμε άμεσα κάποια αλλαγή, την ίδια όμως στιγμή προειδοποιεί ότι πρόκειται για το ξύπνημα μίας διαδικασίας που θα μπορούσε να επιφέρει τεράστια αλλαγές στο μέλλον. Ή για να το πούμε με μία κάπως δυσοίωνη μεταφορά: Το αργό ξύπνημα ενός γίγαντα που είναι ικανό να φέρει κατακλυσμιαίες αλλαγές.

Είναι πολύ μήνες τώρα που εκτός από την Covid-19 έχουμε συνεχώς αρνητικές ειδήσεις σε σχέση με το περιβάλλον. Το καλοκαίρι η Σιβηρία και, γενικά, οι αρκτικές περιοχές του πλανήτη είναι σαν να μετατράπηκαν ξαφνικά σε νησιά της Μεσογείου όσον αφορά τη θερμοκρασία. Οι πολικές αρκούδες πεθαίνουν και κολυμπούν κάτισχνες χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι τα κοντινότερα ρωσικά χωριά ψάχνοντας για τροφή στα σκουπίδια.

Μία παλιά προφητεία

Μάλιστα, μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει ένα βιβιλιογραφικό εύρημα που "έπαιζε" πολύ στο Twitter όπως αναφέρει το Esquire US. "Καίμε περίπου 2 εκ. τόνους κάρβουνο τον χρόνο, κάτι που προσθέτει 7 εκ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως στην ατμόσφαιρα. Αυτό έχει το εξής αποτέλεσμα: Ο αέρας λειτουργεί σαν κουβέρτα για τη Γη και ανεβάζει τη θερμοκρασία. Το αντίκτυπο αυτής της διαδικασίας μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στους επόμενους αιώνες" ήταν η προειδοποίηση του John Moffitt, ενός παλαιοντολόγου από τη Νέα Ζηλανδία, όπως τη δημοσιοποίησε στους Otamatea Times. Η χρονιά ήταν το 1912. Έναν αιώνα και οκτώ χρόνια μετά, εκείνη η καταραμένη στιγμή φαίνεται ότι έχει ήδη φτάσει. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.