Μήπως πρέπει να ανησυχούμε για το Τσερνόμπιλ;

Η κατάσταση στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη μετά την αποσύνδεση από το δίκτυο ηλεκτρισμού.

Η κατάσταση στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, το οποίο αφού πρωταγωνίστησε στο ατύχημα του 1986 πριν από μερικές ημέρες αποτέλεσε ένα από τα 'μέτωπα εισόδου' του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, κρίνεται 'περίπλοκη'. Κι αυτό γιατί το εργοστάσιο αποσυνδέθηκε από το ουκρανικό εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν 90 τεχνικοί και αρκετοί φύλακες που στην πραγματικότητα κρατούνται σε ομηρεία από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου, εναλλάσσοντας βάρδιες εργασίας και ελέγχου, ενώ η χώρα κλείνει τη δεύτερη εβδομάδα πολέμου.

Ανησυχία και πρώτες επίσημες ανακοινώσεις

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κιέβου, το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ είναι 'εντελώς απενεργοποιημένο'. Παρόλα αυτά, στις 8 Μαρτίου ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έκανε γνωστό ότι 'έχει χάσει την επαφή απομακρυσμένης μεταφοράς δεδομένων από τα συστήματα ασφαλείας του Τσερνόμπιλ'.

Ο ουκρανικός πάροχος πυρηνικής ενέργειας Energoatom, πάλι, που αποτελεί την κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τα τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν επί ουκρανικού εδάφους όπως και τον παροπλισμό των τριών 'επιζησάντων' αντιδραστήρων του Τσερνόμπιλ, επιβεβαίωσε ότι το Τσερνόμπιλ παραμένει χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, αλλά ότι αυτό δεν συνεπάγεται κάποιον κριτικής σημασίας αντίκτυπο ως προς την ασφάλειά του

Τι γίνεται με τα χρησιμοποιημένα πυρηνικά απόβλητα

Σύμφωνα με τη ΔΟΑΕ και τον γενικό διευθυντή της Rafael Mariano Grossi, λαμβανομένου υπόψη του χρόνου που έχει μεσολαβήσει από το δραματικό ατύχημα του Απριλίου του 1986, 'το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποιημένων καυσίμων και ο όγκος του νερού ψύξης που περιέχεται σε αυτήν επαρκούν για τη διατήρηση της αποτελεσματικής απομάκρυνσης της θερμότητας, χωρίς τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας'.

Προς το παρόν, αυτή είναι η τελευταία επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα και είναι μάλλον καθησυχαστική.

Μήπως πρέπει να ανησυχούμε για το Τσερνόμπιλ;Getty Images

Σύμφωνα με την Energoatom, όμως, υπάρχει η ανάγκη για συνεχή ψύξη, κάτι το οποίο προϋποθέτει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλιώς, η θερμοκρασία θα ανεβεί, πυροδοτώντας την απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών στο περιβάλλον.

Ο Ugo Spezia, πυρηνικός μηχανικός και πρώην διευθυντής στον τομέα πυρηνικής ασφάλειας της ιταλικής κρατικής εταιρείας Sogin, που διαχειρίζεται τα πυρηνικά της εργοστάσια, εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos το πώς, συνήθως, λειτουργούν τα πυρηνικά εργοστάσια: 'Στον υποχρεωτικό εξοπλισμό ασφαλείας, συμπεριλαμβάνεται και μια γεννήτρια ντίζελ. Φαντάζομαι, λοιπόν, ότι αυτή θα έχει αναλάβει δράση για να αντισταθμίσει την έλλειψη που έχει προκύψει από τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος'.

Η Γερμανία, τέλος, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έχει κάνει γνωστό το ότι δεν έχει εντοπίσει ανωμαλίες στα επίπεδα ραδιενέργειας εντός της εδαφικής της επικράτειας.

> Διάβασε ακόμα: Το Τσερνόμπιλ παραμένει σημαντικό για τη Ρωσία. Αλλά γιατί;

Ό,τι λέγεται, λέγεται σε θεωρητικό επίπεδο

Το Τσερνόμπιλ, προφανώς, και δεν είναι πλέον ενεργό. Παροπλίστηκε μετά από το ατύχημα του 1986. Το πρόβλημα είναι η ραδιενέργεια του αντιδραστήρα που εξερράγη και των χρησιμοποιημένων καυσίμων που υπολογίζονται σε 2 χιλιάδες τόνους και που χρειάζονται ψύξη.

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ 1

Όσον αφορά τον πυρήνα του εργοστασίου, που έλιωσε κατά τη διάρκεια του ατυχήματος, είναι καλυμμένος από την περίφημη σαρκοφάγο, που δεν αφήνει τη ραδιενέργεια να βγει προς τα έξω. Οπότε, παρεκτός κι αν καταστραφεί η σαρκοφάγος, από εκεί είναι αδύνατο να απελευθερωθεί ραδιενέργεια.

> Διάβασε ακόμα: Υπάρχει λόγος ανησυχίας για την πυρηνική διαρροή στην Κίνα;

Όσον αφορά τα καύσιμα, τώρα, ένα τμήμα τους 'έχει ήδη μεταφερθεί με ασφάλεια σε μια δεξαμενή που δεν χρήζει ψύξης', εξηγεί ο Ιταλός πυρηνικός μηχανικός Alessandro Dodaro. 'Ένα άλλο τους τμήμα, παρόλα αυτά, παραμένει βυθισμένο σε μια δεξαμενή με νερό εντός του εργοστασίου. Σε αυτή την περίπτωση, το νερό πρέπει να ψύχεται έτσι ώστε η θερμοκρασία του να παραμένει στους 20 βαθμούς. Ακόμα και χωρίς σύστημα ψύξης, όμως, δεν αναμένουμε τα χρησιμοποιημένα καύσιμα να θερμανθούν αρκετά έτσι ώστε να εξατμιστεί το νερό. Επομένως, δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αν και όλα αυτά μπορούμε να τα πούμε μόνο σε θεωρητικό επίπεδο'.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης