Επιστήμονες ανακάλυψαν μυρμήγκια που ίσως αλλάξουν το μέλλον της ιατρικής

Για την ακρίβεια, βρήκαν αντιβιοτικά στο σάλιο αφρικανικών μυρμηγκιών.

Το μυρμήγκι Matabele είναι ένα είδος που ζει στο μεγαλύτερο μέρος της αφρικανικής ηπείρου και τρέφεται με τερμίτες. Οι μάχες ανάμεσα στα Matabele και τους τερμίτες έχουν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, παρατήρησαν μια εξαιρετική ιδιαιτερότητα σε αυτά: τα Matabele μπορούν να επουλώνουν τις πληγές των συντρόφων τους με το σάλιο τους και, όπως φαίνεται, είναι επίσης σε θέση να διακρίνουν αν οι πληγές έχουν μολυνθεί, ώστε να παράγουν τελικά αντιβιοτικά με το σώμα τους.

Θεραπευτικά μυρμήγκια

Σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων που ανέλυσε λεπτομερώς αυτήν την ανακάλυψη για το Nature Communications, η κύρια αιτία θανάτου στα μυρμήγκια είναι μια μόλυνση που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa). Έχει παρατηρηθεί ότι τα μυρμήγκια αντιμετωπίζουν συχνότερα πληγές με αυτό το βακτήριο.

Η ομάδα πιστεύει ότι ενώ τα άλλα ζώα έχουν το ένστικτο να γλείφουν τις πληγές τους, στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν αν έχουν μόλυνση. Ωστόσο, τα μυρμήγκια Matabele μπορούν να καταλάβουν αν μια πληγή απαιτεί θεραπεία, λόγω συγκεκριμένων αλλαγών στο χημικό προφίλ μιας μολυσμένης πληγής σε σύγκριση με μια μη μολυσμένη πληγή.

"Οι χημικές αναλύσεις σε συνεργασία με τον καθηγητή Thomas Schmitt του JMU [Julius-Maximilians-Universität] έδειξαν ότι το προφίλ υδρογονανθράκων της επιδερμίδας των μυρμηγκιών αλλάζει λόγω της μόλυνσης της πληγής", εξήγησε ο Erik Frank, συν-συγγραφέας της μελέτης και οικολόγος στο Maximilians-Universität Würzburg στη Γερμανία. "Με εξαίρεση τον άνθρωπο, δεν γνωρίζω κανένα άλλο ζωντανό πλάσμα ικανό να εκτελεί τόσο εξελιγμένες ιατρικές θεραπείες πληγών".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.