Ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ που έσπασε το 2023

Και το πιο πιθανό είναι, το 2024 να τα πάει χειρότερα.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 06 Φεβρουαρίου 2024

Το 2023 μόλις έσπασε ένα ρεκόρ και πρόκειται για δραματική είδηση. Μιλάμε, φυσικά, για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία έχει φτάσει σε εντυπωσιακούς αριθμούς.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ (από το 1940) και πιθανότατα το υψηλότερο των τελευταίων 100.000 ετών. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά 1,48 βαθμούς θερμότερη από τον προβιομηχανικό μέσο όρο της περιόδου 1850-1900. Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο ρεκόρ που παρατηρούμε σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 2024 είναι ήδη έτοιμο να ξεπεράσει αυτά τα νούμερα με ακόμη πιο ανησυχητικό ρυθμό.

Ρεκόρ ζέστης

"Τα ακραία φαινόμενα που παρατηρήσαμε τους τελευταίους μήνες παρέχουν δραματικές αποδείξεις για το πόσο μακριά βρισκόμαστε από το κλίμα, στο οποίο αναπτύχθηκε ο πολιτισμός μας", αναφέρει σε σημείωμά του ο Carlo Buontempo, διευθυντής του C3S. "Πρέπει επειγόντως να απαλλαγούμε από τον άνθρακα".

Το έτος 2023 ήταν ακόμη πιο θερμό από ό,τι περίμεναν οι μετεωρολόγοι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το Ελ Νίνιο, μια φυσική κλιματική φάση που αυξάνει τις θερμοκρασίες, ξεκίνησε νωρίτερα από το συνηθισμένο το έτος, αν και το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της θερμοκρασίας εξακολουθεί να οφείλεται στις ανθρώπινες εκπομπές.

"Το Μετεωρολογικό Γραφείο κάνει προβλέψεις κάθε χρόνο σχετικά με την πρόβλεψη για το επόμενο έτος", λέει ο Richard Betts του Μετεωρολογικού Γραφείου στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Το 2023 ήταν η πρώτη φορά που η τιμή ήταν σημαντικά υψηλότερη από ό,τι είχαμε προβλέψει".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.