H έρημος Σαχάρα κρύβει ένα απίστευτο μυστικό

Πριν από 6.000 χρόνια ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι είναι σήμερα. Αλλά γιατί;

Γράφει: Γιάννης Σπανός 15 Φεβρουαρίου 2024

Πριν από 6.000 χρόνια η έρημος Σαχάρα ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι είναι σήμερα. Αλλά γιατί; Στο μεγάλο μουσείο τέχνης του Tassili N'Ajjer στην Αλγερία υπάρχουν βραχογραφίες ηλικίας χιλιάδων ετών που απεικονίζουν την περιοχή αυτή καταπράσινη και κατοικημένη από καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες και ρινόκερους. Τα έργα αυτά είναι πολύτιμα ακόμη και πέρα από την εσωτερική τους αξία, καθώς μαρτυρούν πώς το περιβάλλον έχει αλλάξει ριζικά.

Χρησιμοποιώντας θαλάσσια και λιμναία ιζήματα, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περισσότερα από 230 τέτοιες βλαστήσεις που συμβαίνουν περίπου κάθε 21.000 χρόνια τα τελευταία οκτώ εκατομμύρια χρόνια. Αυτά τα γεγονότα πρασίνου παρείχαν φυτεμένους διαδρόμους που επηρέασαν την κατανομή και την εξέλιξη των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστεύσεων των αρχαίων ανθρώπων από την Αφρική.

Σήμερα λοιπόν, μια ομάδα περιβαλλοντολόγων και ανθρωπολόγων έχει αναπτύξει ένα κλιματικό μοντέλο που προσομοιώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια την ατμοσφαιρική "κυκλοφορία" πάνω από τη Σαχάρα και τις επιπτώσεις της βλάστησης στις βροχοπτώσεις. Χάρη σε αυτές τις μελέτες, εντοπίστηκε γιατί η Βόρεια Αφρική πρασινίζει περίπου κάθε 21.000 χρόνια τα τελευταία οκτώ εκατομμύρια χρόνια.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό βρίσκεται στις μεταβολές της τροχιακής μετάπτωσης της Γης, ή αλλιώς στη μικρή ταλάντωση του πλανήτη καθώς περιστρέφεται. Αυτό φέρνει το βόρειο ημισφαίριο πιο κοντά στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό έχει προκαλέσει θερμότερα καλοκαίρια στο βόρειο ημισφαίριο και ο θερμότερος αέρας είναι σε θέση να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία. Αυτό ενίσχυσε λοιπόν και την ισχύ του δυτικοαφρικανικού συστήματος μουσώνων και μετακίνησε την αφρικανική ζώνη βροχής προς τα βόρεια.

Θα δούμε πράσινο στη Σαχάρα;

Κάπως έτσι λοιπόν, αυξήθηκαν οι βροχοπτώσεις στη Σαχάρα, με αποτέλεσμα την εξάπλωση της σαβάνας και των λιβαδιών σε όλη την έρημο από τις τροπικές περιοχές έως τη Μεσόγειο, παρέχοντας ένα τεράστιο βιότοπο για τα φυτά και τα ζώα.

Δεδομένου του ότι έχει πέσει χιόνι στη Σαχάρα, ποτέ μη λες ποτέ και για το πράσινο...

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.