Φωτογραφίες από το Polar Vortex που σαρώνει την Αμερική

Οι Η.Π.Α βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις πολικού ψύχους. Κι όμως το φαινόμενο αυτό ανήκει κανονικά στον Βόρειο Πόλο.

Δύο ημέρες πριν, το BBC προειδοποιούσε για φονικό κρύο που πλησιάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, λίγες ώρες αφού ξημέρωσε, το ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της Washington Post έκανε λόγο για αυξανόμενο αριθμό νεκρών εξαιτίας του πολικού ψύχους που σαρώνει την πιο ισχυρή χώρα του κόσμου. Όπως όλα δείχνουν κι όπως είναι φυσικό η κλιματική αλλαγή δεν κάνει διακρίσεις. Αργά η γρήγορα όλοι καλούμαστε να πληρώσουμε το τίμημα.

Φωτογραφίες από το Polar Vortex που σαρώνει την Αμερική
To Σικάγο από ψηλά, μοιάζει με την Ανταρκτική.

Που οφείλονται όμως οι δυστοπικές εικόνες που βλέπουμε στους δέκτες μας;

Polar Vortex Αμερική

Το φαινόμενο ονομάζεται Polar Vortex και κανονικά δεν έχει καμία θέση τόσο νότια στον χάρτη.

Αμερική Polar Vortex 3

Πρόκειται για ένα πεδίο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης το οποίο βρίσκεται σε ύψος περίπου 50 χλμ. πάνω από τη Γη και "ανήκει" στον βόρειο πόλο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by COMPLEX (@complex) on

Σε εξαιρετικές όμως συνθήκες -όπως αυτές που βιώνει ο πλανήτης μας τον τελευταίο καιρό- μπορεί να επηρεάσει τις συνθήκες στο επίπεδο του εδάφους.

Polar Vortex Αμερική 2

Με πιο απλά λόγια ένα φαινόμενο που κανονικά συναντούμε στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, αυτήν την στιγμή έχει φτάσει μέχρι τις μεσοδυτικές πολιτείες των Η.Π.Α.

Σικάγο Polar Vortex 1

Το Σικάγο ζει τις πιο κρύες μέρες της ιστορίας του, με τον υδράργυρο να πέφτει στους -30 °C θυμίζοντας θερμοκρασίες Ανταρκτικής ενώ την ίδια ώρα οι αρχές προειδοποιούν ότι ακόμα και μερικά λεπτά έκθεσης στο ψύχος μπορούν να προκαλέσουν κρυοπαγήματα.

Σικάγο Polar Vortex 2

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους οκτώ. Το ρεπορτάζ, στις περισσότερες περιπτώσεις, κάνει λόγο για ανθρώπους που απλά χάθηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα σπίτια τους και πέθαναν από το κρύο.

Σικάγο Polar Vortex 3

Μάλιστα, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στο νότιο ημισφαίριο και την Αυστραλία, το θερμότερο σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει σχεδόν τους 46,6 °C. Τα συνδικάτα ζητούν από τις επιχειρήσεις να κλείσουν τα εργοστάσια.

Ουισκόνσιν Polar Vortex

"Εκλιπαρώ τους ανθρώπους να είναι προετοιμασμένοι για το δριμύ ψύχος και να βγαίνουν εκτός σπιτιού μόνο σε εξαιρετική ανάγκη" δήλωσε ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, Tony Evers, αναφερόμενος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει φέρει μαζί του Polar Vortex. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που πολλοί άνθρωποι θεωρούν την κλιματική αλλαγή απλά άλλο ένα hoax.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.