Έρχονται όρια στους ρύπους των αεροπλάνων

Η πρωτοβουλία μίας νεαρής ακτιβίστριας από τη Σουηδία ίσως αλλάξει το μέλλον των πτήσεων.

Το όνομά της είναι Greta Thunberg κι είναι μία νεαρή ακτιβίστρια από τη Σουηδία με περισσότερους από 800 χιλιάδες followers στο Twitter. Από εκεί ξεκίνησε την πρωτοβουλία #istayontheground με σκοπό οι πολίτες να μειώσουν τις μετακινήσεις τους με το αεροπλάνο, αφού οι αεροπορικές πτήσεις είναι ο επιβλαβής τρόπος ταξιδιού για το περιβάλλον. Επί της ουσίας και σύμφωνα με μετρήσεις ένα επιβάτης αεροπλάνου ρυπαίνει κατά 18 φορές περισσότερες σε σχέση με κάποιον που επιλέγει το τρένο.

Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο πολύπλοκη με την εμφάνιση των low-cost εταιρειών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ραγδαία αύξηση των πτήσεων παγκοσμίως κι οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Η φωτογραφία που ακολουθεί ανήκει στο εξειδικευμένο portal FlightRadar24 και δείχνει τον ουρανό της Ευρώπης μία απλή καλοκαιρινή μέρα. Να επισημάνουμε ότι πρόσφατα, σύμφωνα με το portal, έσπασε και το παγκόσμιο ρεκόρ των αεροπλάνων που απογειώθηκαν μέσα σε 24 ώρες: 230, 409 πτήσεις σημειώθηκαν στις 25 Ιουλίου 2019.

Έρχονται όρια στους ρύπους των αεροπλάνων

Η πρωτοβουλία #istayontheground έκανε θραύση στα social media, με συνεπές αποτέλεσμα αρκετές MKO να θορυβηθούν προαναγγέλλοντας καμπάνιες υπέρ της απαγόρευσης των πολύ σύντομων σε διάρκεια πτήσεων έτσι ώστε να μειωθεί η ρύπανση. Η αρχική πρόταση είναι να μην υπάρχουν πτήσεις μικρότερες των τριών ωρών όταν τουλάχιστον υπάρχει η δυνατότητα η μετακίνηση να γίνει με τρένο (φυσικά τα νησιά εξαιρούνται).

Φυσικά, οι Thunberg δέχεται τα πυρά διεθνών μέσων όπως το Bloomberg που υποστηρίζουν, όχι άδικα, ότι υπάρχουν πολλοί πιο αποτελεσματικοί τρόποι να μειωθούν οι ρύποι όπως για παράδειγμα να επιβληθούν περιορισμοί στις βιομηχανίες των ανεπτυγμένων κρατών. Από την άλλη πάλι, κάποια μέσα έχασαν πραγματικά το μέτρο φτάνοντας στο απαράδεκτο σημείο να ειρωνευτούν την Σουηδή ακτιβίστρια για το γεγονός ότι πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ.

Η ανησυχία των πολιτών για το μέλλον του πλανήτη γίνεται καθημερινά και περισσότερο φανερή με πρωτοβουλίες όπως αυτήν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας La Vanguardia οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές σκέφτονται να κατηγοριοποιήσουν τα αεροπλάνα με βάση τους βλαβερούς ρύπους που εκπέμπουν, κάτι δηλαδή που ήδη γίνεται για τα αυτοκίνητα.


Κεντρική φωτογραφία © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To σχέδιο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έμοιαζε τέλειο στη θεωρία

Ένα άρθρο της Washington Post αποκαλύπτει το ρωσικό σχέδιο του πολέμου στην Ουκρανία που δεν πέτυχε στην πράξη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Γιατί αποδοκιμάστηκε ο Olaf Scholz στη Γερμανία;

Ψεύτη", "προδότη του λαού" και "χάσου", φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον του καγκελάριου Scholz για να παραιτηθεί.

Ρωσία & Ιράν συμμαχούν για το πετρέλαιο και η Ευρώπη τρέμει

Η Δύση πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποτρέψει την ευθυγράμμιση των ενεργειακών συμφερόντων μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.

Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Είναι ο μεγαλύτερος πληθωρισμός από εποχής Margaret Thatcher.

Το ρωσικό λάθος που "πρόδωσε" την Wagner στην Ανατολική Ουκρανία

Οι Ουκρανοί έκαναν κυριολεκτικά "photo bombing", αξιοποιώντας εικόνες που δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι.

Με ζέστη ο Δεκαπενταύγουστος σε όλη την Ελλάδα

Η "ψυχρή λίμνη" που προκάλεσε έντονα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα μετακινηθεί ανατολικότερα.