Έρχονται όρια στους ρύπους των αεροπλάνων

Η πρωτοβουλία μίας νεαρής ακτιβίστριας από τη Σουηδία ίσως αλλάξει το μέλλον των πτήσεων.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 05 Αυγούστου 2019

Το όνομά της είναι Greta Thunberg κι είναι μία νεαρή ακτιβίστρια από τη Σουηδία με περισσότερους από 800 χιλιάδες followers στο Twitter. Από εκεί ξεκίνησε την πρωτοβουλία #istayontheground με σκοπό οι πολίτες να μειώσουν τις μετακινήσεις τους με το αεροπλάνο, αφού οι αεροπορικές πτήσεις είναι ο επιβλαβής τρόπος ταξιδιού για το περιβάλλον. Επί της ουσίας και σύμφωνα με μετρήσεις ένα επιβάτης αεροπλάνου ρυπαίνει κατά 18 φορές περισσότερες σε σχέση με κάποιον που επιλέγει το τρένο.

Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο πολύπλοκη με την εμφάνιση των low-cost εταιρειών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ραγδαία αύξηση των πτήσεων παγκοσμίως κι οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Η φωτογραφία που ακολουθεί ανήκει στο εξειδικευμένο portal FlightRadar24 και δείχνει τον ουρανό της Ευρώπης μία απλή καλοκαιρινή μέρα. Να επισημάνουμε ότι πρόσφατα, σύμφωνα με το portal, έσπασε και το παγκόσμιο ρεκόρ των αεροπλάνων που απογειώθηκαν μέσα σε 24 ώρες: 230, 409 πτήσεις σημειώθηκαν στις 25 Ιουλίου 2019.

Έρχονται όρια στους ρύπους των αεροπλάνων

Η πρωτοβουλία #istayontheground έκανε θραύση στα social media, με συνεπές αποτέλεσμα αρκετές MKO να θορυβηθούν προαναγγέλλοντας καμπάνιες υπέρ της απαγόρευσης των πολύ σύντομων σε διάρκεια πτήσεων έτσι ώστε να μειωθεί η ρύπανση. Η αρχική πρόταση είναι να μην υπάρχουν πτήσεις μικρότερες των τριών ωρών όταν τουλάχιστον υπάρχει η δυνατότητα η μετακίνηση να γίνει με τρένο (φυσικά τα νησιά εξαιρούνται).

Φυσικά, οι Thunberg δέχεται τα πυρά διεθνών μέσων όπως το Bloomberg που υποστηρίζουν, όχι άδικα, ότι υπάρχουν πολλοί πιο αποτελεσματικοί τρόποι να μειωθούν οι ρύποι όπως για παράδειγμα να επιβληθούν περιορισμοί στις βιομηχανίες των ανεπτυγμένων κρατών. Από την άλλη πάλι, κάποια μέσα έχασαν πραγματικά το μέτρο φτάνοντας στο απαράδεκτο σημείο να ειρωνευτούν την Σουηδή ακτιβίστρια για το γεγονός ότι πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ.

Η ανησυχία των πολιτών για το μέλλον του πλανήτη γίνεται καθημερινά και περισσότερο φανερή με πρωτοβουλίες όπως αυτήν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας La Vanguardia οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές σκέφτονται να κατηγοριοποιήσουν τα αεροπλάνα με βάση τους βλαβερούς ρύπους που εκπέμπουν, κάτι δηλαδή που ήδη γίνεται για τα αυτοκίνητα.


Κεντρική φωτογραφία © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογραφίες από τον πρωτόγνωρο Ευρωπαϊκό καύσωνα

Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που σάρωσαν την Γηραιά Ήπειρο σε 35 καρέ.

Οι προμήθειες του πλανήτη τελειώνουν και όλοι γνωρίζουμε ποιος φταίει

Ναι, είναι η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την εγκληματική αδιαφορία των περισσότερων ηγετών του κόσμου.