Πόσα είδη ζώων υπάρχουν στον πλανήτη;

Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τον πραγματικό αριθμό με απόλυτη ακρίβεια. Ούτε καν οι επιστήμονες.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 14 Οκτωβρίου 2019

Πόσο μεγάλη είναι η λίστα με τα ζώα που έχεις στο μυαλό σου; Ακόμα κι εσύ που μένεις στην πόλη από παιδί και κοντεύεις να ξεχάσεις πώς είναι η άγρια φύση, αν ξεκινήσεις από τα βασικά (γάτα, σκύλος, ποντίκι, αρνί, βόδι, άλογο, αλεπού) πολύ γρήγορα θα φτάσεις στα 50 με 60 διαφορετικά είδη. Οι μεγαλύτεροι ζωόφιλοι που ζουν ανάμεσά μας ίσως αναγνωρίσουν περίπου 200 διαφορετικά είδη ενώ ακόμα κι οι ειδικοί δύσκολα θα καταγράψουν περισσότερο από 1000 διαφορετικά ζώα.

Πόσο κοντά είναι αυτό στην πραγματικότητα; Ιδιαίτερα αν προσθέσουμε τα έντομα, τα αραχνοειδή, τα μαλάκια, και τις αμοιβάδες; Έχεις καμία ιδέα για το νούμερο; Αν σκέφτηκες κάτι του τύπου 200 χιλιάδες και πάλι έχεις πέσει πολύ έξω. Είσαι πολύ μακριά από την αλήθεια.

Πόσα είδη ζώων υπάρχουν στον πλανήτη;

Ο αριθμός των ζώων εκεί έξω είναι σχεδόν άπειρος. Μιλάμε για εκατομμύρια είδη που κατακλύζουν κάθε πιθανή κι απίθανη γωνιά του πλανήτη μας. Κάποιες (μάλλον υπερβολικές) εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100 εκ. είδη, ενώ εκείνες οι εκτιμήσεις που θεωρούνται πιο κοντά στην πραγματικότητα από την επιστημονική κοινότητα κυμαίνονται κάπου ανάμεσα τα 3 έως 10 εκ. είδη.


Είναι πολύ πιθανό να μας διαφεύγει περισσότερο από το 86% των χερσαίων ειδών, κάτι που αγγίζει το 91% στην περίπτωση εκείνων που ζουν στη θάλασσα.


Μία πρόσφατη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από Καναδούς και Αμερικανούς ερευνητές, είναι όπως όλα δείχνουν εκείνη που έφτασε πιο κοντά στο να υπολογίσει με ακρίβεια τον αριθμό: Η ερευνητική ομάδα κατέληξε ότι στον πλανήτη Γη ζουν 8,7 εκ είδη, με τα 6,5 εκ, από αυτά να είναι χερσαία ενώ τα 2,2 εκ. να ζουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Αν κάποιος ήθελε να τα ονομάσει όλα, ένα προς ένα, θα χρειαζόταν συνολικά 285 χρόνια. Ή μάλλον, πιο απλά, μία ζωή δεν θα έφτανε για να ολοκληρώσει το έργο του.

Πιγκουίνος είδη ζώων

Μάλιστα ακόμα κι αυτή η έρευνα έχει τεράστιο ποσοστό λάθους που αγγίζει και ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Γιατί τώρα συμβαίνει αυτό; Διότι, σε αντίθεση με ό,τι νομίζουμε οι περισσότεροι, γνωρίζουμε ελάχιστα ως ανθρωπότητα για τα πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη. Είναι πολύ πιθανό να μας διαφεύγει περισσότερο από το 86% των χερσαίων ειδών, κάτι που αγγίζει το 91% στην περίπτωση εκείνων που ζουν στη θάλασσα. Η συνειδητοποίηση της άγνοιάς μας τρομάζει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Ο Camilo Mora, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαβάης και επικεφαλής της έρευνας, αναφέρει ότι η προσπάθεια να καταγραφούν όλα τα ζώα της Γης είναι κάτι που έχει ιντριγκάρει τους επιστήμονες μέσα από τους αιώνες. Σήμερα, όμως, δεν είναι μόνο επιστημονικό το ενδιαφέρον αλλά και θέμα επιβίωσης. Καθημερινά η βιοποικιλότητα του πλανήτη δέχεται νέα χτυπήματα. Αν η επιστημονική κοινότητα (η οποία γνωρίζει στην καλύτερη το 15% των ζώων του πλανήτη) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξαφάνιση πολλών ειδών, τι συμβαίνει πραγματικά με όλα εκείνα τα είδη που παραμένουν άγνωστα σε εμάς;

Από: Esquire IT


φωτογραφίες © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει το πρόσωπο της Λαπωνίας

Η βορειότερη περιοχή της Ευρώπης έχει μία επιλογή να κάνει: Να αλλάξει με γνώμονα τη βιωσιμότητα ή να εξαφανιστεί.

Φωτογραφίες από τις φωτιές στην Καλιφόρνια

Το Λος Άντζελες κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη οργή του πλανήτη.