Οι επιθέσεις καρχαριών αυξάνονται

Τα ανθρώπινα θύματα όμως είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με παλιότερες δεκαετίες.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 15 Νοεμβρίου 2019

Υπάρχουν καλά και κακά νέα για όσους αγαπούν τη θάλασσα. Ας αρχίσουμε όμως από την είδηση που χτυπάει πολύ ευαίσθητες χορδές και κρυφούς φόβους σε κάθε άνθρωπο: Οι επιθέσεις των καρχαριών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουμε επίσημα στατιστικά για την τελευταία δεκαετία, τα στοιχεία όμως που δημοσίευσε το Μουσείο της Φλόριντα στις Ηνωμένες Πολιτείες αποδεικνύουν τον πιο πάνω ισχυρισμό.

Την δεκαετία του 1980 οι καταγεγραμμένες επιθέσεις ήταν 226, τη δεκαετία του 1990 εκτοξεύτηκαν στις 500 ενώ από το 2000 έως το 2009 σημειώθηκαν συνολικά 691 επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους. Γιατί, όμως, υπάρχει αυτή η άνοδος στην επιθετικότητα αυτών των ψαριών που έχουν ταυτιστεί στο συλλογικό ασυνείδητο με τον απόλυτο τρόμο;

Οι επιθέσεις καρχαριών αυξάνονται

Οι καρχαρίες είναι ένα είδος που πλήττεται από την υπεραλίευση και μάλιστα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη οι πληθυσμοί τους απειλούνται αν όχι με εξαφάνιση σίγουρα με δραματική μείωση των αριθμών τους. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή σε σχέση με το ανθρώπινο είδος που έχει αγγίξει κι έχει ξεπεράσει το φράγμα του υπερπληθυσμού. Περισσότεροι άνθρωποι σημαίνει περισσότεροι λουόμενοι στις θάλασσες, εξηγώντας κατά αυτόν τον τρόπο την αύξηση στις επιθέσεις των τεράστιων σαρκοφάγων των ωκεανών.


Εξαιτίας των μεταδοτικών ασθενειών που κουβαλούν τα κουνούπια περίπου 500 χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο.


Κάπου εδώ, όμως, έρχονται και τα ευχάριστα νέα καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι, ευτυχώς, οι θανατηφόρες επιθέσεις έχουν μειωθεί - ίσως,επειδή οι άνθρωποι πια είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε νερά που καιροφυλακτούν οι καρχαρίες. Άλλωστε οι θάνατοι που οφείλονται σε αυτούς είναι ελάχιστοι (περίπου 10 τον χρόνο) σε σχέση με τις γενοκτονίες που προκαλούν άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Εξαιτίας των μεταδοτικών ασθενειών που κουβαλούν τα κουνούπια περίπου 500 χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο.

Καρχαρίας 6

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνει κανείς τις απαραίτητες προφυλάξεις. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, καλό είναι να μην κολυμπά κανείς μόνος κι ιδιαίτερα μετά τη δύση του ηλίου καθώς δίνει στόχο. Επίσης, είναι σημαντικό όποιος ασχολείται με το surfing να έχει υπόψη του ότι η σανίδα θυμίζει στους καρχαρίες τις φώκιες (σ.σ: αγαπημένο θήραμα) με συνεπές αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για κάποιο ατύχημα.

Τέλος, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που παρότι φιλοξενεί κάποια είδη καρχαριών οι επιθέσεις τους είναι από σπάνιες έως απίθανες. Κινδυνεύουμε, δηλαδή, πολύ περισσότερο από τους κεραυνούς παρά από τον φόβο και τον τρόμο των θαλασσών.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των Apple και Amazon έρχεται από την Κίνα

Η κινεζική εταιρεία που τις ᾽απειλεί᾽ στην κορυφή των ᾽100 πολυτιμότερων brands᾽.

Ανοδική πορεία για την επιχειρηματικότητα εν μέσω πανδημίας

Το 70% των νέων νεοφυών επιχειρήσεων είναι είτε τεχνολογικές είτε στηρίζονται εξ αρχής στο διαδίκτυο.

Τι θα ισχύει στο εξής με τα self tests

Oι φαρμακοποιοί αποφασίζουν σήμερα για την τύχη της δωρεάν διάθεσης των self test. Θετική η πλειοψηφία. Αρνητικοί οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Αττικής και της Αχαΐας.

Η ιστορία του πιο χειριστικού δισεκατομμυριούχου της Αμερικής

Ο Bob Brockman, τα Darth Vader contracts και οι απάτες των δισεκατομμυρίων που έχτισαν μία αυτοκρατορία.

Τα πρώτα προνόμια στους εμβολιασμένους

Χωρίς μάσκα στα γυμναστήρια και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.